Daucus carota iz porodice Apiaceae

Mrkva je fakultativno dvogodišnja kultura. U prvoj godini razvija zadebljali korijen, a u drugoj cvjetnu stabljiku, cvijet i plod. U ljudskoj prehrani korijen mrkve se koristi tek od srednjeg vijeka, iako su je germanski narodi uzgajali prije no što su upoznali starorimsku kulturu. Europa se smatra pradomovinom mrkve, gdje ona i danas obilno raste i kao divlja biljka. Uzgojem i križanjem postepeno je dobivena biljka vrlo izdašnog i sočnog korijena, narančaste boje, koji u ljudskoj prehrani zauzima važno mjesto, budući da sadrži nutritivno vrlo vrijedne sastojke. Macerat korijena mrkve u biljnom ulju koristi se u kozmetici i izradi ljekovitih pripravaka.

Dobivanje: maceriranje usitnjenog suhog korijena u različitim biljnim uljima (najčešće suncokretovom)

Boja:  narančasta

Miris: blago zemljani, ovisi i o ulju izabranom za maceriranje

Sastavnice ključne za biološku aktivnost: karotenoidi

INCI: HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL AND DAUCUS CAROTA SATIVA ROOT EXTRACT,  (ako se za maceriranje koristi ulje suncokreta)

Napomena: pri upotrebi macerata mrkve valja voditi računa o njegovoj narančastoj boji koja može ostaviti traga na koži i odjeći pa ga je potrebno adekvatno razrijediti.

Primjena u kozmetici:

Macerat mrkve ima snažno antioksidativno djelovanje pa smanjuje štetu nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Koristi se u anti-age kozmetici za lice i vrat, zbog učinka na odgodu procesa starenja kože. Antioksidativni učinak je i razlog za njegovu primjenu u proizvodima za sunčanje u kojima, također, štiti kožu od djelovanja slobodnih radikala koji nastaju njezinim izlaganjem UV zrakama te ujedno potiče njezino prirodno tamnjenje i očuvanje preplanulog tena. Sa svrhom njegovanja i regeneracije kože, dodaje se i kremama i losionima za njezinu zaštitu poslije izlaganja suncu. Macerat mrkve se koristi i u proizvodima za tretiranje ožiljaka i njegu svih tipova kože, a posebno suhe, zrele i oštećene.

Namjena: za njegu i pomlađivanje kože; za zaštitu od djelovanja UV zraka, za brže tamnjenje kože i zadržavanje preplanulog tena te njegu kože poslije sunčanja; za njegu kose i njezino blago toniranje.

Sigurnost primjene

Sigurnost primjene ovisi i o ulju korištenom za maceriranje. Uglavnom je sigurno.

 

  1. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 63.
  2. https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/mrkva/
  3. Len Price. Carrier Oils for Aromatherapy & Massage, Riverhead, England, 1999, 52-53.