Goji bobice (Lycium barbarum)

Polisaharidi koje nalazimo u goji bobicama imaju sposobnost snižavanja razina šećera u krvi. Naime, radi se o dugolančanim ugljikohidratima koji igraju ključnu ulogu u snižavanju razine šećera, čime se goji bobice može svrstati u namirnice koje doprinose smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Polisaharidi koje nalazimo u goji bobicama zaslužni su za djelovanje goji bobica na regulaciju krvnog tlaka. Upravo se ove bobice u tradicionalnoj kineskoj medicini koriste za snižavanje povišenog krvnog tlaka. Goji bobice su posebno bogate zaeksantinom, antioksidansom koji ima potvrđeno iznimno pozitivan utjecaj na zdravlje očiju. Osim toga, zaeksantin ima ulogu u zaštiti očiju od UV zračenja, slobodnih radikala i drugih vrsta oksidativnog stresa. Goji bobice jačaju imunitet čime se značajno pozitivno utječe na zdravlje pluća i smanjenje tegoba uzrokovanih raznim plućnim bolestima, uključujući i astmu.

KARAKTERISTIKE

Lycium barbarum, botanički je naziv biljke koja proizvodi goji bobice. Čini se kao višegodišnji grm, vrlo otporan i na najstrože klime. Listovi lycium barbaruma imaju oblik malog koplja jarko zelene boje, a biljka može doseći najviše tri metra visine. Cvjetovi imaju ukusan zvonasti oblik koji prethodi boji lavande na kraju njihovog vegetativnog ciklusa, ustupajući mjesto malim slatkim crvenim svijetlim bobicama. Plod lycium barbarum obično se naziva bobica goji. Dolazi u obliku male okruglaste bobice, blago ovalne, jarko crvene boje i slatkog okusa, slične divljim bobicama. Imajući mnogo masivnije antioksidanse od divljih bobica, goji bobice su brzo uklonile konzumaciju divljih crvenih plodova.

UZGOJ

Raste spontano u regijama Himalaje, u Kini i Mongoliji, gdje su stoljećima poznata različita korisna svojstva proizašla iz njene konzumacije. Botanička obitelj lycium barbarum je ona solanaceae, istoj kojoj pripadaju rajčica, paprika, krumpir itd. S obzirom na njegovo podrijetlo, idealno stanište ove biljke je uzgoj na velikoj nadmorskoj visini s pješčanim tlima duž riječnih obala. Budući da je biljka otporna čak i na nepovoljne klimatske uvjete i to uglavnom na spontani rast, može se razviti čak i na staništima koja joj nisu prirođena. Lycium barbarum se lako može uzgajati i u loncima i u vrtu. Budući da je divlja biljka, prilagođava se svim klimama, ali s obzirom na podrijetlo, hladne ili blage temperature idealne su za njen rast. Tlo potrebno za njegov razvoj dobro je ako je neutralno ili blago kiselo, obogaćeno prirodnim gnojivom. Najbolje doba godine za sadnju lycium barbaruma je jesen ili proljeće kada je vrijeme još uvijek blago. Jednom kada je stigla zima, kada je započeo vegetativni ciklus, biljka je uživala u opskrbi dušikom koja bi mogla potrajati do proljeća. Zalijevanje mora biti prilično rijetko, svakih 15-20 dana, a zimi gotovo odsutno. Vrlo je važno izbjegavati zastoj koji bi mogao izazvati trulež. S tim u vezi u zemlju je moguće dodati spojeve za drenažu koji omogućuju ispravan prolazak vode. Cvatnja će se dogoditi oko sredine kolovoza, dok bobice neće biti zrele do kraja rujna. Najbolja izloženost za ovu biljku je na punom suncu i ne zahtijeva obrezivanje, osim da smanji njezinu veličinu u slučaju prekomjernog rasta.

UPOTREBA

Goji bobice se mogu konzumirati kao čaj, sok ili koktel. Također se mogu konzumirati u obliku sušenog voća. Moguće je cijediti sjemenke goji bobica i dobiti ulje , pa se mogu konzumirati i u obliku uljnog pripravka. Budući da su goji bobice nutritivno jako bogate, a nemaju puno kalorija, mogu dobiti mjesto u jelovniku i onih koji se bore s viškom kilograma. Osim toga, goji bobice su bogate vlaknima. Vlakna potiču osjećaj sitosti i sprječavaju napade gladi čime se također olakšava provođenje dijete. Bobice sadrže physalin koji je potvrđen kao sastojak koji pomaže u borbi protiv karcinoma. Ovo je također polisaharid koji je poznat po svojoj sposobnosti uništavanja stanica karcinoma, te su posebno djelotvorni u slučajevima karcinoma crijeva, želuca i prostate. Tisućama godina goji bobice se uzimaju za vraćanje hormonalne ravnoteže, a u kineskoj medicini i iscjeliteljskoj praksi ističe se uloga goji bobica u liječenju manjka yin energije. Goji bobice su bogate vitaminima B i C te sadrže visoke količine mangana i vlakana, a svi ovi nutrijenti doprinose povećanju energije i poznati su po pozitivnom utjecaju na raspoloženje. Kod muškaraca, redovna konzumacija goji bobica može podići razine testosterona, čime se pozitivno utječe na muško seksualno zdravlje. Osim toga, goji bobice se smatra potencijalnim alternativnim lijekom u slučajevima erektilne disfunkcije. Bobice djeluju pozitivno i u liječenju hiperpigmentacije. Bogate su vitaminom C, beta-karotenom i aminokiselinama koji utječu na poboljšanje tena i daju koži  svježinu.

IZVOR

https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Goji-bobice-10-razloga-za-konzumaciju.aspx

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI GOJI BOBICE:

SUPER PLODOVI - FAIRYLAND HEALTH
SUPER PLODOVI

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)