Camu camu (Myrciaria dubia)

Camu camu smatra se superhranom – uglavnom zbog visokog sadržaja određenih hranjivih sastojaka i moćnih biljnih spojeva, uključujući vitamin C.

Camu camu bogat je vitaminom C, vitaminom koji djeluje kao snažni antioksidans u našem tijelu i od vitalne je važnosti za zdravlje naše kože i imunološkog sustava. Camu camu sadrži kombinaciju antioksidansa koji se bore protiv reaktivnih molekula nazvanih slobodni radikali, što može posebno pogodovati zdravlju pušača. Pokazano je da Camu camu smanjuje upalne markere, ali potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnili ovi nalazi. Camu camu može imati antibakterijska svojstva i može pomoći u smanjenju krvnog tlaka, težine i razine šećera u krvi.

Camu camu sadrži puno aktivnih tvari. Obiluje vitaminom C koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i pomaže pri smanjenju umora i iscrpljenosti. Djeluje kao snažan antioksidans te štiti stanice od oksidativnog stresa. Osim vitamina C sadrži mnoštvo drugih spojeva koji imaju antioksidativna svojstva poput flavonoida, antocijana i elaginske kiseline. Antioksidansi štite naše tijelo, ubrzavaju njegov oporavak te čuvaju kožu od preranog starenja koje je uzrokovano izlaganjem štetnim UV zračenjima.


KARAKTERISTIKE I UZGOJ

Camu camu je niskorastući grm iz prašuma oko rijeke Amazone, uglavnom iz Perua. Obično naraste na 3 do 6 metara visine te ima bijele cvjetove. Od prosinca do travnja donosi plodove veličine trešnje ili malo veće. Plodovi su crveno-purpurne boje, dok u njihovoj unutrašnjosti pronalazimo žutu celulozu.


UPOTREBA

Camu camu je vrlo kiseo, što je većini ljudi neugodno da ga jedu samostalno. Umjesto toga, možete pronaći camu camu u obliku pulpe, pirea i soka – često zaslađenog radi poboljšanja okusa. Ipak, bobica je najpopularnija u obliku praha. To ima smisla, jer se voda uklanja, što čini koncentraciju camu camu većom i produljuje rok trajanja. Camu camu prah lako se može dodati u smoothie, zob, musli, jogurte i preljeve za salate. Kombinirajući ga s drugim okusima prikriva kiselkasti okus i čini ga ukusnijim. Dobar savjet je da uvijek dodate camu camu u hranu nakon kuhanja kako biste spriječili gubitak hranjivih sastojaka, posebno vitamina C . Osim ovih oblika, camu camu dostupan je kao ekstrakti i koncentrirani dodaci.


IZVOR

https://www.healthline.com/nutrition/camu-camu


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI CAMU CAMU:

SUPER PLODOVI - FAIRYLAND HEALTH
SUPER PLODOVI

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)