Alfalfa klice (Medicago sativa)

Alfalfa je do deset puta bogatija mineralima od većine žitarica. Vrlo je bogata kalcijem, magnezijem, željezom, kalijem i fosforom. Sadrži visok udio vitamina B skupine, te A, C, D, E, K i biotin. Također je bogat izvor proteina, kolina. Zbog visokog sadržaja vlakana, odličan je saveznik uravnoteženoj prehrani.

Alfalfa je bogat izvor klorofila – prirodnog sastojka koji je poznat po svom alkalizirajućem i pročišćavajućem djelovanju na organizam. Njegova sposobnost uklanjanja teških metala poput žive iz organizma, čini ga moćnim iscjeliteljem. Stoga se alfalfa koristi za oporavak i čišćenje organizma nakon uzimanja lijekova, kao zaštita nakon uklanjanja amalgamskih plombi i tijekom liječenja ovisnosti o alkoholu. Smanjuje sposobnost vezanja kancerogenih tvari za DNA u jetri i drugim organima. Pomaže u ponovnoj izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih stanica. Poznato je da kiselost organizma može negativno utjecati na naše zdravlje, jer potiče rast bakterija, gljivica, virusa i parazita. Klorofil alkalizira organizam (spriječava kiselost i čini krv lužnatom).

Alfalfa i općenito, klorofil, prirodni su zaštitnici od bolesti želuca. Klorofil ima antibakterijsko djelovanje, a posebno je djelotvoran u sprječavanju razvoja i umnožavanja Helikobakter pylori. Uz nevjerojatnu sposobnost zacjeljivanja i regeneracije tkiva, idealno je sredstvo za liječenje i obnavljanje sluznice želuca.

Istraživanja o aminokiselini kanavaninu, koja se u izobilju nalazi u klicama alfalfe, ukazala su na njezin povoljan učinak u prevenciji raka gušterače, debelog crijeva i leukemije. Biljka sadrži i fitoestrogene slične ženskim spolnim hormonima, estrogenima. Oni smanjuju rizik od osteoporoze, bolesti srca i raka dojke. Prirodna su pomoć u ublažavanju simptoma menopauze.


KARAKTERISTIKE

Alfalfa poznata i kao lucerna, dugogodišnja je cvjetajuća biljka iz porodice mahunarki. Ime je dobila po arapskoj riječi koja veliča bogatstvo njezinih hranjivih sastojaka. Poznata je po svojem dubokom korijenu koje može izrasti i preko 9 metara te tako može crpiti rijetke i dragocjene minerale koje većini biljaka nisu dostupne.


UZGOJ

Najprikladniji način uzgoja klica je u prilagođenim klijalištima. To su najčešće plitke posude koje na dnu imaju otvor za otjecanje vode ili staklenke koje imaju otvor s obje strane. Sjemenke se stave unutra, preliju se vodom i to je sve. Gotovo istog trena klica će započeti svoj rast. Ako koristite klijališta koja sakupljaju višak vode u najnižoj posudi, prigodno je tu vodu koristiti za zalijevanje biljaka.


UPOTREBA

Ima dugu povijest upotrebe u prehrambene i medicinske svrhe. Tradicionalna kineska medicina koristila je pripravak od njezina lišća za poboljšanje apetita i liječenje čireva. Indijska ayurvedska medicina je list alfalfe upotrebljavala u liječenju edema, artritisa i čireva. Danas alfalfa ima status superhrane i znanstveno su potvrđena njezina mnoga ljekovita svojstva. Osim listova i sjemenki biljke, dostupni su i drugi oblici u kojima se može konzumirati –  klice i koncentrirani prah. U jednoj šalici svježih klica ima samo 8 kalorija, a njezini hranjivi sastojci su većinom proteini.

Klinička istraživanja su pokazala da svakodnevno uzimanje alfalfe kao dodatka prehrani može pomoći normalizaciji razine masnoća u krvi. Njezina vlakna i biljne tvari zvane saponini doprinose smanjenju apsorpcije kolesterola u organizam, te onda posljedično i sprječavanju ateroskleroze krvnih žila. Utvrdilo se i da su listovi biljke učinkovitiji kod snižavanja razine masnoća nego klice.

Laboratorijska istraživanja potvrdila su da zahvaljujući obilju bioflavonoida alfalfa ima protuupalna i antioksidativna svojstva, te obećavajuće djelovanje u liječenju sistemskog lupusa i drugih autoimunih bolesti. Kako je jako bogata mineralima neophodnima za izgradnju kosti, može pomoći u liječenju artritisa.


IZVOR

https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/alfalfa


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ALFALFA KLICE:

SUPER ALGE - FAIRYLAND HEALTH
SUPER ALGE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.