Klorela (Chlorella spp)

Klorela u sebi krije nutritivno bogatstvo jer se sastoji od aminokiselina, proteina, klorofila, vitamina, minerala, vlakana i jedinstvenog faktora rasta poznatog kao fitonutrijent (CGF). Faktor rasta klorelin potiče regeneraciju tkiva. Ta zelena alga sadrži i masne zasićene kiseline, kao što su palmitat, laurat, miristat. Zanimljivo je da protein, koji se nalazi u kloreli ima razmjerno visok sadržaj leucina – do 7,3%. Leucin je poznat kao najvažnija antikatabolička aminokiselina. Klorela međutim, također djeluje kao snažan antioksidans koji pomaže tijelu razgrađivati teške metale.


KARAKTERISTIKE

Klorela je jednostanična alga okruglastog oblika. Tamnozelene je boje, a promjer joj je 2-10 mikrometara. Stanična stijenka joj je vrlo čvrsta, te je uglavnom sastavljena od celuloze. Unutar stanice nalaze se i jezgra, škrobna zrnca, kloroplast i mitohondriji. Bičeva nema.


UZGOJ

Klorela je rod zelenih algi iz porodice Chlorellaceae. Živi u slatkim vodama. Nastala je prije oko dvije i pol milijarde godina, te je među najstarijim oblicima života na Zemlji.


UPOTREBA

Alga klorela pripada skupini mikroalgi i koristi se kao dodatak prehrani. Mikroalge su raznolika skupina fotosintetskih prokariotskih ili eukariotskih mikroorganizama koji su vrlo jednostavni za uzgajanje i proizvodnju, a vrlo često se koriste kao dodaci prehrani. Upotrebljava se u razne svrhe pa je tako osim kao dodatak prehrani korisna i pri proizvodnji biogoriva, a svoju je upotrebu pronašla i u kozmetičkoj industriji.

Klorela uspijeva prirodno ojačati sposobnost imunološke obrane organizma od bolesti podržavajući stvaranje imunoloških stanica – na primjer, interferon. Osim toga sadrži i vitamin C koji je možda najpoznatiji među svim vitaminima. Bori se protiv infekcija i podupire pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.

Među biljkama, klorela je jedan od najjačih boraca protiv teških metala koji se talože u tijelu. Prednost je što može ukloniti i one štetne tvari koje se dugoročno talože u tijelu, poput olova, žive ili urana, i spriječiti njihovu apsorpciju. Također je utvrđeno da je klorela pomogla povisiti dva antioksidacijska enzima u tijelu koji se stvaraju u crvenim krvnim stanicama.

Pokazalo se da klorela utječe i na pravilno reguliranje hormona i metabolizma. Pravilno funkcioniranje tih procesa dovodi do povećanja energije i poboljšanja krvne cirkulacije, što može poslužiti kao podrška kod razlaganja i spaljivanja masnoća.

Klorela doprinosi pravilnom funkcioniranju mozga i poboljšanju pamćenja, osobito zbog vitamina B12 koji se nalazi u njoj. To je jedna od rijetkih biljaka koje sadrže ovaj vitamin.

Fibromialgija je bolest u kojoj pacijent pati od teških bolova u zglobovima, mišićima i tetivama. Pored ovih simptoma, bolest prate i promjene u razini određenih kemijskih tvari u mozgu i središnjem živčanom sustavu.

Jedna studija pokazala je da, kod korištenja 10 grama klorele dnevno kroz dva mjeseca, kod 18 osoba s fibromijalgijom došlo je do smanjenja boli do 22%. Neki od pacijenata pokazali su smanjenje boli do 25%, a čak je kod dvojice zabilježeno smanjenje bolova u zglobovima, mišićima i tetivama do 50%.

Anemija ili drugim nazivom slabokrvnost jedna je od najčešćih bolesti krvi. Jednostavnije rečeno, radi se o tome da tijelo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca i pigmenata u krvi. Ovom oboljenju pomaže redovan unos željeza, no, kako je nadalje ustanovljeno, klorela također može biti učinkovita.


IZVOR

www.gymbeam.hr/blog/chlorella-slatkovodna-alga-ucinci-na-zdravlje/


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI KLORELU:

SUPER ALGE - FAIRYLAND HEALTH
SUPER ALGE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)