Kelp alga (Laminaria spp)

Kelp alga je bogati izvor vitamina, minerala, elemenata u tragovima s naglaskom na vitaminima E, K i B12, te mineralu jodu. Visok je izvor glutaminske kiseline. Sama glutaminska kiselina važna je za mišiće i zdravlje prostate. Kelp je bogata vlaknima. Izvrstan je izvor vanadija. Vanadij pomaže stvoriti enzime haloperoksidaze koji pružaju prirodnu antioksidativnu zaštitu organizma. Vanadij je mineral u tragovima koji povećava signalizaciju inzulina i ravnotežu šećera u krvi, inhibirajući enzim tirozin fosfataze. Ovaj proces također smanjuje stvaranje glukoze i povećava sposobnost tijela da pohrani šećer u obliku mišićnog i jetrenog glikogena. Ovo je važna prilagodba koja pomaže tijelu da učinkovitije podnese stres.

Sadrži i polisaharide, alginate, fukoidin i laminarin koji su sposobni upiti veliku količinu vode dajući osjećaj sitosti i djelujući blago laksativno.

Kelp sadrži jedinstvenu skupinu polisaharida zvanih fukoidani. Ovi fukoidani imaju karakterističan granični uzorak s molekulama koje sadrže sumpor. Sulfatirani fukoidani smanjuju bol, bore se protiv virusa i sprečavaju aterosklerozu. Fukoidani proizvode protuupalne učinke blokirajući proizvodnju selektina i inhibirajući protuupalne prostaglandine i enzime. Selektini su glikoproteini (molekule šećer-proteini) koji se često koriste za upozoravanje upalnih procesa u tijelu. Fukoidani također inhibiraju enzim fosfolipaza A2 (PLA-2) koji potiče upalne procese.

Ovi sulfatirani polisaharidi pokazali su i sposobnost blokiranja tipičnih mjesta na koje se vezuju mnogi virusi poput npr. herpesa.

Sulfatirani polisaharidi također imaju i snažne sposobnosti smanjiti krvne ugruške. Oni smanjuju koagulaciju stanica krvnih pločica koje tvore krvne ugruške.


KARAKTERISTIKE

Kelp alga je smeđa alga. Smeđe alge su smeđe ili žućkastosmeđe boje i može ih se naći pri temperaturama arktičkih voda. One obično imaju svoju korjenastu strukturu nazvanu „stega“ koja učvršćuje algu za površinu. Smeđe alge sadrže klorofil A i C, te pigment nazvan fukoksantin koji joj daje boju. On se ne nalazi u drugim algama ili biljkama. Postoji oko 1800 vrsta smeđe alge.


UZGOJ

Kelp je unikatna morska alga koja raste isključivo na sjevernoatlantskim obalama Sjeverne Amerike i Europe. Pronađena je u posebnom obilju na sjevernoatlantskoj obali Kanade gdje se hladan i čisti okoliš za rast konstantno obnavlja najvećim plimama na svijetu. Ova morska alga djeluje kao spužva upijajući iz vode skoro sve nutritijente, minerale i elemente u tragovima koji su nužni za život.


UPOTREBA

Kelp sadrži jod , element koji je tijelu potreban za normalan rad štitnjače. Također je bogat izvor željeza i kalija. Neki ljudi koriste kelp kao lijek.

Kelp se koristi za mršavljenje, povišeni krvni tlak, kao laksativ za zatvor. Također se koristi za prevenciju raka.

Ponekad liječnici koriste kelp za proširenje vrata maternice, prije nekih medicinskih postupaka. Postavljaju sloj kelpa izravno unutar cerviksa, ” vrata ” maternice. Ovaj sloj kelpa ponekad se naziva “šatorom”.


IZVOR

https://www.rxlist.com/laminaria/supplements.htm

https://vitamini.hr/dodaci-prehrani_1/alge-509/

https://www.fitness.com.hr/prehrana/dodaci-prehrani/Kelp-nutritivna-vrijednost.aspx


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI KELP ALGU:

SUPER ALGE - FAIRYLAND HEALTH
SUPER ALGE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)