Spirulina (Spirulina spp)

Spirulina je odličan izvor antioksidansa koji štite od oksidativnih oštećenja. Glavna aktivna tvar u spirulini je fitocijanin koji joj ujedno daje plavo-zelenu boju. Fitocijanin se može boriti protiv slobodnih radikala i usporiti stvaranje upalnih signalnih molekula, ostvarujući tako značajan antioksidativni i antiupalni učinak.

Sadrži 18 aminokiselina. Sadrži mnoštvo neophodnih minerala i mikroelemenata, vitamine B skupine, vitamine C, D i E, beta karoten, linolnu i alfa-linolensku kiselinu, klorofil i druge aktivne tvari. Spirulina ima mnogo alfa-linolenske kiseline. To je tvar koja ubrzava stvaranje prostaglandina i zato može regulirati krvni tlak, doprinosi razmnožavanju stanica, može spriječiti i izliječiti raznorazne upalne procese, te kardiološka oboljenja i šećernu bolest.

KARAKTERISTIKE

Spirulina je jedinstvena gotovo jedina biljka koja je uspjela živjeti na našem planetu milijunima godina nepromijenjena. Spirulina – predstavnik roda plavozelenih jednoćelijskih algi (cijanobakterija), pod mikroskopom, ima oblik spirale. Alga ima bogatu tamnozelenu boju.


UZGOJ

Spirulina živi u prirodnom okruženju samo u nekoliko jezera – afrički Čad, kineski Chinhae i južnoamerički Texcoco. Stoga se aktivno uzgaja, njezini veliki industrijski proizvođači nalaze se u mnogim zemljama, uključujući SAD, Indiju, Kinu, Tajland i Tajvan.


UPOTREBA

Spirulina se našla u širokoj upotrebi kao dodatak hrani, u recepturama tradicionalne medicine, u kozmetologiji i dijetetici. Osim toga, koristi se ne samo za ljude, već se dodaje i hrani za životinje i ribe.

Glavna uporaba spiruline je biološki dodatak u hrani. Alge se obično konzumiraju u suhom obliku u tabletama, prahu ili pahuljicama.

Spirulina se široko koristi kao dodatak zdravoj hrani. Osim toga, njezin ekstrakt ima prilično otporan pigment, tako da je popularan kao prirodna boja hrane. Spirulina se dodaje salatama i umacima, a njen osebujan miris prekidaju češnjak, peršin i različiti začini.

Spirulina je našla svoju primjenu u kozmetologiji: od nje se rade hranjive i pomlađujuće maske. Zahvaljujući izraženom protuupalnom učinku, maske iz ove alge koriste se za akne i čireve.

Spirulina je bogata proteinima, lipidima, aminokiselinama, vitaminima skupina A, B, C, D, E, mineralima, antioksidansima i klorofilom. Spirulina je jedini izvor najjačeg antioksidansa fitocijanina. U njemu ima više proteina nego u crvenoj ribi ili jajima prepelica.

Klorofil potiče imunitet i zasićuje sve stanice tijela kisikom. Glutaminska kiselina je odgovorna za prehranu mozga i njegovu aktivnost. Arginin pomaže u uklanjanju toksina iz tijela.  Inozitol potiče normalnu funkciju jetre i zdravu razinu kolesterola. Tiamin jača živčani sustav i normalizira san. Gama-linolenska kiselina ima dobar učinak na stanje zglobova. Tirozin usporava proces starenja. Visoke koncentracije željeza su korisne za crvene krvne stanice. Spirulina zasićuje tijelo većinom potrebnih aminokiselina. Ima snažan antioksidativni učinak. Normalizira krvni tlak, što poboljšava stanje kardiovaskularnog sustava. Pozitivno djeluje na rad probavnog sustava, ubrzava metabolizam. Ima protuupalna svojstva. Poboljšava vid i pamćenje, poboljšava ukupni tonus tijela.


IZVOR

https://hr.farmforage.com/5270-spirulina-alga-beneficial-properties-and-contraindic.html


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI SPIRULINU:

SUPER ALGE - FAIRYLAND HEALTH
SUPER ALGE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)