Kozmetička ulja

Pod pojmom kozmetičkih ulja podrazumijevamo:

  • jedno ili kombinaciju više biljnih ulja
  • biljna ulja s dodatkom eteričnih ulja, drugih biljnih ekstrakata, vitamina i/ili drugih aktivnih tvari topivih u uljima

Bez obzira na to o kojoj vrsti pripravka se radi, njihova osnova su biljna ulja, čija je kvaliteta jednako važna za uspješnu primjenu kao i kvaliteta eteričnih ulja i drugih sastojaka kozmetičkog pripravka.


Biljna ulja

Biljna ulja su po svom kemijskom sastavu esteri raznih vrsta masnih kiselina. Neke od njih su nam esencijalne, odnosno neophodne za funkcioniranje organizma pa ih moramo redovito, putem hrane, u njega unositi. Osim u prehrani i ljekovitim pripravcima, biljna ulja koristimo i u kozmetičke svrhe.

Ulja se ne miješaju s vodom niti sadrže u vodi topive tvari. U njihovom sastavu dominiraju masne kiseline (95%-99%). Ostatak čini, tzv. nelipidna frakcija koja se vrlo često sastoji od izuzetno vrijednih biološki aktivnih tvari poput: sterola ili fitosterola, raznih tokoferola (vitamin E), fenola, fosfolipida, pigmenata i drugih molekula specifičnih za svako pojedino biljno ulje.

Masne kiseline mogu, ovisno o vrsti veza između njihovih ugljikovih atoma, biti:

  • zasićene – sve veze su jednostruke
  • nezasićene – postoje jedna (jednostruko nezasićene) ili više dvostrukih veza (višestruko nezasićene)

Nezasićene masne kiseline imaju izuzetno važnu biološku ulogu za cijeli naš organizam i očuvanje njegovog zdravlja i ljepote. Međutim, one su nestabilne i vrlo osjetljive na oksidaciju, kojom se njihova pozitivna biološka svojstva gube i često poprimaju suprotan predznak pa je vrlo važno da ih uvijek prate i prirodni antioksidansi.

Zasićene masne kiseline i ulja u kojima dominiraju su znatno stabilniji, a na sobnoj temperaturi, za razliku od ulja s nezasićenim masnim kiselinama, obično imaju krutu konzistenciju (kokosovo ulje).

Neke od biološki aktivnih tvari koje u uljima sudjeluju s malim, ali izuzetno vrijednim učincima, su: vitamin E kojeg čine tokoferoli i tokotrienoli (svaki od njih se može javljati u po 4 oblika – α, β, γ i δ), a glavni su antioksidansi u uljima.

Fosfolipidi koje, osim ulja, sadrže stanične membrane ljudi, životinja, biljaka i mikroorganizama imaju i svojstva emulgatora pa pomažu pri stvaranju emulzija.

Fenolne molekule (postoji oko 1000 različitih vrsta) doprinose oksidacijskoj stabilnosti ulja i inaktiviranju slobodnih radikala. Ostvaruju važne farmakološke učinke u cijelom ljudskom organizmu.

Pigmenti među kojima su različite vrste karotenoida (daju razne nijanse žute, narančaste i crvene boje), djeluju kao provitamini i antioksidansi. Klorofil biljkama i uljima koji ga sadrže daje žućkasto-zelenu boju različitog intenziteta. Unosom u organizam može utjecati na smanjenje razine oksidativnih oštećenja prouzročenih kemikalijama i zračenjem, doprinijeti uspostavljanju ravnoteže pH organizma (alkalizira) te ga štititi od nekih neželjenih promjena na stanicama.

Bez obzira na to jesu li namijenjena za prehranu ili njegu i zdravlje kože, bitno je upotrebljavati kvalitetna, nerafinirana i hladno tiještena biljna ulja u kojima su sačuvani svi dragocjeni sastojci.

Hladno tiještena ulja se dobivaju iz odgovarajućih biljnih materijala tiještenjem pri temperaturi koja ne prelazi 50oC. Time se ona štite od ubrzane oksidacije koja može utjecati na osjetljive nezasićene masne kiseline.


Biljna ulja u kozmetici

Biljna ulja su usko povezana s ljepotom još od davnine. Koristile su ih sve drevne civilizacije. Ona su uobičajeni sastojci kozmetičkih proizvoda i najvažniji nosači eteričnih ulja u kozmetici i aromaterapiji, a ovisno o svom sastavu ostvaruju različite učinke na koži.

Pomno odabrana i adekvatno nanešena na kožu, biljna ulja djeluju kao hipoalergene supstancije koje epidermu (vanjski površinski sloj kože) snabdjevaju tvarima esencijalnim za održavanje njezine strukture, očuvanje vlage i vitalnosti.

Esencijalne masne kiseline, prisutne u biljnim uljima imaju vrlo važnu ulogu u strukturi membrana stanica kože i održavanju njihovog tonusa. Rezultat takvog djelovanja je očuvanje tonusa i glatkoće kože te omogućavanje njezine brže regeneracije.


Veza biljnih i eteričnih ulja u aromaterapiji

Eterična ulja koja se koriste u aromaterapiji i nanose se na kožu, nužno je prije primjene razrijediti. S obzirom na to da ona imaju lipofilni karakter i da se ne miješaju s vodom i vodenim otopinama, najćešće se razrijeđuju upravo s biljnim uljima.

Pravilnim odabirom eteričnih i biljnih ulja njihovi biološki učinci se umnožavaju, a stvorene sinergije ostvaruju zavidne rezultate.

Koncentracije eteričnih ulja u takvim mješavinama variraju ovisno o namjeni, načinu primjene i osobi za koju su namjenjeni. Najčešći udjeli eteričnih ulja su između 1% i 5%. Za djecu, trudnice i dojilje koncentracije mogu biti i niže od 1%, dok koncentracije više od 5% smiju koristiti i njihovu primjenu preporučati samo za to educirane osobe.


Primjena uljnih mješavina u kozmetici

Eterična i biljna ulja sastojci su vrlo velikog broja kozmetičkih proizvoda namijenjenih za njegu i održavanje zdravlja kože u koje se ubrajaju, losioni kreme, balzami i drugo. U posljednje vrijeme posebno su zanimljivi neemulgirani kozmetički proizvodi koji sadrže samo biljna ulja i u njima topive aktivne supstancije. Takvi proizvodi mogu biti pošteđeni prisustva svih suvišnih sastojaka potrebnih za održavanje stabilnosti i konzistencije krema, losiona i drugih vrsta emulzija.

U skupini ovih proizvoda najglamurozniji sui danas najcjenjeniji uljni serumi. Oni, poput ostalih vrsta kozmetičkih seruma, sadrže koncentrirane,  visoko aktivne tvari, među kojima su eterična ulja, razni ekstrakti i vitamini.  Osnova uljnih seruma su biljna ulja, a imaju važnu ulogu u hidrataciji kože jer sprečavaju gubitak vlage i potiču njezinu obnovu. Svrha i vrijednost svakog seruma je njegovo ciljano djelovanje. Stoga se recepture uljnih seruma razlikuju ovisno o tome želimo li njima sprečiti prijevremeni nastanak bora i ublažiti dubinu postojećih, ili utjecati na nepravilnosti kože, crvenilo, pigmentacijske mrlje, suhoću ili nešto drugo.

Serumi koji nisu na uljnoj osnovi, najčešće nisu dovoljno hranjivi za suhu, dehidriranu ili zrelu kožu, čak niti u slučajevima kada se uz njih koristi krema za lice. Ovaj nedostatak ispravljaju uljni serumi. Oni pomažu u obnovi lipidnog sloja kože, opskrbljuju je neophodnim antioksidansima, polifenolima, vitaminima i drugim specifičnim supstancijama.  Najtraženiji su oni s anti-age učinkom koji učršćuju i hrane kožu, pružaju joj izuzetnu zaštitu, posvjetljuju pigmentacijske mrlje, vraćaju joj životnost i blistav izgled, a ponekad ostvaruju i blagi botoks učinak.

Jedna od osnovnih prednosti uljnih seruma je činjenica da je kod njih dominantni sastojak, odnosno nosač najdragocjenijih supstancija, također biološki visokovrijedana tvar tj. biljno ulje koje se u uobičajenoj kozmetici navodi kao glavna aktivna komponenta nekog proizvoda, iako u njegovom sastavu sudjeluje sa skromnim udjelom. Primjeri se mogu pronaći među kozmetičkim proizvodima u kojima su biljna ulja na temelju kojih se oni reklamiraju (argana, makadamije, avokada i sl.) tek jedan od mnogobrojnih sastojaka, među kojima  su različite vrste emulgatora, stabilizatora…..

Iako vlada mišljenje da su uljni serumi namjenjeni isključivo suhoj i/ili zreloj koži, oni se mogu primjenjivati i u njezi masne kože i kože sklone aknama koje također trebaju dodatni izvor hranjivih tvari. Osim toga, odgovarajući uljni serum može utjecati na otapanje masnih naslaga u koži i tako utjecati na njezino duboko čišćenje, ne uzrokujući pri tome i njezino isušivanje, poput pripravaka koji se uobičajeno koriste u te svrhe. Pri tome je bitno da u takvim serumima dominiraju lagana, brzo upijajuća ulja koja ne ostavljaju masni trag na površini kože.

Uljni serumi se mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji s odgovarajućom kremom koja se nanosi nakon što se serum upije. Pravilno odabrana kombinacija prirodnog tonika, seruma i odgovarajuće kreme je najdjelotvornija procedura u zaštiti i njezi kože. Apsorpcija i učinak uljnog seruma bit će veći ako se nanose na vlažnu kožu.

Uljni serumi su dragocjeni i u njezi dehidrirane kože, posebno ako sadrže dovoljne količine vitamina E. Oni dubinski hidratiziraju i regeneriraju dehidriranu, suhu i oštećenu kožu, pružaju zaštitu od isušivanja. Kod ovih tipova i stanja kože potrebno je voditi računa i o dodatnoj primjeni hidratantnih kozmetičkih proizvoda.

U sastavu uljnih seruma često susrećemo i dragocijena, često i skupocijena ulja dobivena CO2 ekstrakcijom. Ona sadrže vrlo visoke udjele esencijalnih masnih kiselina i drugih vrlo vrijednih farmakološki aktivnih tvari.

Svaki kvalitetni i učinkoviti uljni serum mora zadovoljavati i nekoliko osnovnih kriterija:

  • prirodni sastav
  • djelotvornu recepturu
  • brzo se upijati
  • odgovarati vrsti kože i njezinim posebnim zahtjevima
  • imati ugodna organoleptička svojstva (boja, miris)
  • biti propisno i jasno deklariran

Uljni serumi izuzetno su djelotvorni i u njezi i oporavku kose i vlasišta.


Ljekoviti uljni pripravci

Biljna ulja se uspješno primjenjuju i za masaže tijela koje mogu biti relaksirajuće ili namijenjene olakšavanju raznih zdravstenih problema, posebno onih vezanih za lokomotorni sustav. Takvi tretmani najčešće prate iscrpljujuće sportske treninge i natjecanja, a olakšavaju poteškoće koje se nakon njih javljaju.

Pravilnim odabirom biljnih i eteričnih ulja te raznih drugih ekstrakata često se kreiraju uspješni i učinkoviti ljekoviti pripravci za olakšavanje raznih zdravstvenih tegoba.


100% prirodna sinergija biljnih ulja koja bolje djeluju nego pojedinačna biljna ulja, kreirana za VAS od strane vhunskih oleoterapeuta.

Uštedite novac i vrijeme koristeći naše proizvode.

 

Garantiramo 100% zadovoljstvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)