Shiitake (Lentinula edodes)

Vrlo značajna aktivna tvar ovih gljiva je eritadenin, koji ima svojstvo snižavanja ne samo serumskog kolesterola nego i triglicerida. Eritadenin, osim toga, ima produženi efekt djelovanja čak i kroz nekoliko mjeseci. Funkcionalno, ubrzava metabolizam kolesterola čime pospješuje njegovo izlučivanje iz organizma, a ne djeluje na njegovu sintezu.

Druga važna aktivna tvar nađena u ovoj gljivi je antitumorni polisaharid, lentinan. Lentinan je oblik beta glukana, odnosno striktno pročišćeni beta-1,6 i beta-1,3 glukan. Lentinan je jedan od glavnih posrednih antitumornih lijekova za koje se pokazalo da utječu na glavnu obranu imunološkog sustava. On povećava otpornost stanica prema raku i sprječava slabljenje imunološkog sustava.

KARAKTERISTIKE

Shiitake ili mirisna aniska je jestiva gljiva. Klobuk je okruglog oblika, promjera 5-12 cm, u početku ispupčen, kasnije postane spljošten, tjeme je tamnosmeđe. Listići su gusti i tanki, bijele ili svijetlosmeđe boje, prirasli uzlazno. Stručak je tvrd, valjkast ili rjeđe trbušasto zadebljan, zakrivljen, bijele boje. Meso je bijelo, tvrdo i žilavo, slabo izraženog ali ugodnog mirisa.


UZGOJ

Prirodno je rasprostranjena na području istočne Azije (Kina, Japan). Raste u skupinama na odumrlim listopadnim stablima. U svijetu se vrlo često uzgaja, u Aziji se uzgaja već dvije tisuće godina. Može rasti gotovo cijele godine. Uzgaja se na trupcima mekog ili tvrdog drveta ili na supstratu od piljevine.


UPOTREBA

Shiitake je vrlo cijenjena gljiva radi svojih nutritivnih i ljekovitih svojstava. Može se jesti sirova, kuhana, može se sušiti, kiseliti itd. Jestiva je cijela gljiva sa stapkama, jedino su one tvrde te ih je potrebno kuhati.

Ljekovita svojstva gljive Shiitake proučavana su radi djelovanja na kardiovaskularni sustav. Shiitake je izvrsna gljiva za probleme koji su povezani sa srcem, pušenjem i visokim krvnim tlakom.

Shiitake sadrži spojeve koji ju čine izvrsnim prirodnim antibakterijskim agensom.

Svojstva gljive shiitake imaju vrlo učinkovite blagodati kod problema sa mokraćnom kiselinom, poput gihta.

Terapijska svojstva mogu djelovati na kolesterol, snižavajući „lošu“ i povećavajući „dobru“ razinu.

Shiitake sadrži eritadenin, tvar koja podržava imunološki sustav i razinu kolesterola. Sadrži beta-glukane, koji su poznati da podržavaju imunološki sustav. Sadrži još i proteoglikane, proteine koji podržavaju imunološki sustav, ergosterol, preteču vitamina D, linolnu kiselinu, esencijalne aminokiseline, bogata je kalijem, kalcijem, magnezijem, željezom i cinkom.


IZVOR

www.hifasdaterra.co.uk/blog/mushrooms/shiitake-lentinula-edodes

https://www.plantea.com.hr/shiitake/


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI SHIITAKE GLJIVU:

SUPER GLJIVE - FAIRYLAND HEALTH
SUPER GLJIVE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)