Resasti igličar/Lion mane (Hericium erinaceus)

Najvažnije aktivne tvari pronađene u resastom igličaru su beta-D-glukan, hetero beta glukan, diterpenoidi,  glikoksilan, mano glikoksilan te erinacini Q i R. Sadrži i rijetke enzime poput tirozinaze, katalaze, GSH reduktaze i peroksidaze.

Izdvojene su dvije aktivne tvari koje potiču proizvodnju faktora neuronskog rasta. Faktor neuronskog rasta ima važnu ulogu u opstanku i diferencijaciji nekoliko populacija živčanih stanica koje se nalaze u središnjem i perifernom živčanom sustavu.

KARAKTERISTIKE

Resasti igličar je jestiva i ljekovita gljiva iz porodice igličara. Kod nas je poznatija pod nazivom lavlja griva, jer izgledom podsjeća upravo na nju. Iako je neobičnog izgleda, riječ je o jako ukusnoj gljivi koja može biti sastojak različitih ukusnih jela. Osim što je dobrog okusa, u posljednjih dvadeset godina otkriveno je da posjeduje brojna ljekovita svojstva. Resasti igličar ima kratak mesnati stručak iz kojeg se razvijaju bodlje koje su priljubljene jedna uz drugu i vise prema dolje, a duže su od jednog centimetra. Cijela gljiva može biti široka 25 cm ili više. Bodlje resastog igličara su debele i dosta elastične. Dok je gljiva mlada one su bijele boje, a starenjem gljive poprimaju svijetlo žutu boju. Resasti igličar ima debelo, ali krhko meso bijele boje. Miris mesa je blag i ugodan, a okus je slatkast. Spore ove gljive ostavljaju trag blijedo žute boje.


UZGOJ

U Europi je resasti igličar rijetka gljiva, ali prirodno je rasprostranjen u Japanu, Kini i Sjevernoj Americi.

Može se pronaći na različitim vrstama listopadnog drveća, ali prvenstveno raste na hrastovima i bukvama. Razvija se na živim stablima i ponekad na panjevima, a isto tako može rasti i na odumrlom drveću. S obzirom na to da je resasti igličar u Europi jako rijedak u odnosu na gore spomenuta područja, prakticira se uzgoj u strogo kontroliranim laboratorijskim uvjetima, gdje se mogu osigurati uvjeti koji su identični uvjetima koji vladaju u prirodnom okruženju ove gljive. U Hrvatskoj ova gljiva prirodno raste na području Gorskog kotara te kod Podstrane.


UPOTREBA

Resasti igličar je cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava, ali i zbog toga što se u kulinarstvu može pripremati na razne načine.

Ne može se konzumirati u sirovom obliku, nego ju je potrebno termički obraditi. Iako je jako ukusna kao samostalno jelo, može se pripremati u kombinaciji s drugim jestivim gljivama. Resasti igličar se odlično slaže s raznim povrćem, a Japanci i Kinezi su poznati po svojim specijalitetima u kojima je ova gljiva jedan od glavnih sastojaka.

Resasti igličar može poboljšati imunološki sustav, djelomično smanjujući upalu i sprječavajući oksidaciju.

Ekstrakti resastog igličara mogu biti korisni u liječenju anksioznosti i depresije.

Moguće je da bi resasti igličar mogao pojačati kognitivne funkcije, ali postojeća istraživanja uglavnom su usmjerena na životinje.

Ekstrakt resastog igličara može poboljšati zdravlje srca, ali dosadašnja istraživanja prvenstveno su koristila životinje.

Antioksidativna svojstva resastog igličara mogu igrati ulogu u prevenciji ili liječenju raka.

U jednoj studiji razina šećera u krvi kod štakora s dijabetesom bila je niža nakon što su 4 tjedna dobivali ekstrakt resastog igličara.

Resasti igličar može pomoći probavnom zdravlju boreći se protiv upala, što bi moglo biti korisno za ljude s upalnim bolestima crijeva. Gljiva također može pojačati imunološku funkciju i potaknuti rast dobrih bakterija u crijevima. In vitro studije pokazuju da resasti igličar može rezultirati antibakterijskim djelovanjem koje može poboljšati probavu. Istraživanje na miševima podupire ova otkrića pokazujući da ekstrakti resastog igličara mogu zaštititi od čira na želucu.

Ekstrakti resastog igličara mogu pružiti blagotvorne učinke na ranama kože.

Oštećenje živčanog sustava može imati značajne učinke na zdravlje. Neka istraživanja sugeriraju da ekstrakti resastog igličara mogu potaknuti živčane stanice na brži rast i popravak.


IZVOR

ttps://www.medicalnewstoday.com/articles/323400


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI LION MANE GLJIVU:

SUPER GLJIVE - FAIRYLAND HEALTH
SUPER GLJIVE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)