Reishi (Ganoderma lucidum)

Reishi sadrži nekoliko osnovnih aktivnih tvari s povoljnim djelovanjem na organizam čovjeka, primjerice biljne sterole, kumarin, manitol, polisaharide i triterpenoide ganoderične kiseline.

Ganoderične kiseline mogu igrati važnu ulogu u sniženju povišenog krvnog tlaka i sniženju lošeg (LDL ) kolesterola. Ovi specifični spojevi iz skupine triterpenoida također pomažu u smanjenju „ ljepljivosti „ krvnih platela, što je važan čimbenik za smanjenje rizika od koronarne bolesti srca.

KARAKTERISTIKE

Hrastova sjajnica ili reishi raste na stablima bilo kao parazit na živom deblu kojeg uništava ili kao saprofit na neživom deblu kojeg razgrađuje. Najčešće je možemo naći na hrastu no isto tako raste i na drugim bjelogoričnim stablima. Tijelo je tvrdo i kožasto, grbave površine, glatko i sjajno, izgleda kao lepeza. Izraženi su koncentrični krugovi koji se prelijevaju od tamnocrvene boje u sredini pa sve do potpuno bijele boje na rubu koji je nepravilan i valovit. Stručak je do 20 cm visok, nepravilan i vijugav, gladak i tamnocrvene boje.


UZGOJ

Reishi raste na raznim vlažnim i vrućim mjestima u Aziji.

Možemo ju uzgojiti tako da stupiće stavimo na mjesto bez svjetlosti na temperaturu 20-27°C a kada porastu( budu prekriveni micelijem ) presele se na vlažno mjesto bogato svjetlošću. Potreban im je svjež zrak za pravilan rast.


UPOTREBA

Dugo godina ova je gljiva glavna stvar u istočnoj medicini. Unutar gljive postoji nekoliko molekula, uključujući triterpenoide, polisaharide i peptidoglikane, koji mogu biti odgovorni za njene zdravstvene učinke. Iako se same gljive mogu jesti svježe, uobičajeno je koristiti i prah gljive ili ekstrakte koji sadrže ove specifične molekule.

Reishi gljiva može poboljšati imunološku funkciju svojim učincima na bijele krvne stanice, koje pomažu u borbi protiv infekcije i raka. To se može dogoditi prvenstveno kod bolesnih, jer su mješoviti rezultati viđeni kod zdravih.

Iako se čini da gljiva reishi daje neka obećanja za prevenciju ili liječenje raka, potrebno je više informacija prije nego što postane dio standardne terapije. Međutim, u nekim slučajevima može biti prikladno koristiti uz uobičajenu njegu.

Neke preliminarne studije pokazale su da gljiva reishi može smanjiti anksioznost i depresiju, kao i poboljšati kvalitetu života osoba s određenim medicinskim stanjima.

Mala količina istraživanja pokazala je da gljiva reishi može poboljšati dobar kolesterol ili šećer u krvi. Međutim, većina istraživanja ukazuje da ne poboljšava kolesterol, šećer u krvi ili antioksidanse u tijelu.


IZVORI

https://www.plantea.com.hr/hrastova-sjajnica/

https://www.healthline.com/nutrition/reishi-mushroom-benefits


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI REISHI GLJIVU :

SUPER GLJIVE - FAIRYLAND HEALTH
SUPER GLJIVE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)