Maitake (Grifola frondosa)

Osnovnu aktivnu tvar ove gljive predstavljaju polisaharidi, a nositelji potencijalnog imunoregulatornog djelovanja su beta-glukan, heteropolisaharid i proteoglikan.

KARAKTERISTIKE

Gljiva maitake jestiva je višegodišnja gljiva koja raste u grozdovima u podnožju velikih stabala, posebno hrasta. Cijela gljiva, koja može narasti i do 60 cm, može se pržiti ili kuhati. Meso gljive je bijelo, aromatičnog je i jakog mirisa. Jestiva je dok je mlada. Raste ljeti i u jesen.


UZGOJ

Prirodno se rasprostire u Europi i Aziji i istočnim i zapadnim dijelovima Sjeverne Amerike.


UPOTREBA

Konzumira se kao hrana u Aziji, a medicinski se koristi kao imunostimulans u Japanu i drugdje u Aziji. Ekstrakti maitake komercijalno su dostupni kao dodaci prehrani. Može se sušiti i samljeti u prah te koristiti kao začin jelima. Od nje se može pripremati čaj ili juha.

Maitake je ljekovita gljiva koja se koristi za liječenje dijabetesa i hipertenzije, kao imunostimulans, te za liječenje i prevenciju raka. Beta-1,6-glukan, polisaharid vezan na proteine, aktivna je komponenta gljive maitake. Dokazano je da ovaj spoj vrši protukancerogeno djelovanje in vitro stimulirajući različite podskupine imunološkog sustava. Mala studija ekstrakta maitake kod bolesnika s karcinomom utvrdila je da je supstanca korisna. U tijeku su dodatna ispitivanja kako bi se utvrdilo optimalno doziranje i u potpunosti procijenio potencijal gljive maitake u liječenju raka.

Štetni učinci su rijetki kod ljekovitih gljiva. Međutim, budući da maitake može ometati imunosupresive i može imati i hipoglikemijske učinke, pacijenti bi trebali biti oprezni i konzultirati se sa svojim liječnicima prije uzimanja dodataka sa gljivom maitake.


IZVOR:

https://www.cancernetwork.com/view/grifola-frondosa


FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE MAITAKE GLJIVU :

BETA GLUKAN - FAIRYLAND HEALTH
BETA GLUKAN
SUPER GLJIVE - FAIRYLAND HEALTH
SUPER GLJIVE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)