Kordiceps (Cordyceps sinensis)

Gljiva kordiceps sadrži veliki broj aktivnih tvari. Glavne aktivne tvari su kordicepin i adenozin. Oni mogu imati ulogu u širokom spektru bioloških procesa, na primjer, u međustaničnom prijenosu energije.

Ostale aktivne tvari su polisharidi, kordicepinska kiselina, vitamini A, B, C, E, 16 kiselina, SOD, cink, selen, magnezij, željezo, kalij.

KARAKTERISTIKE

Gljiva kordiceps je u tradicionalnoj kineskoj i tibetanskoj medicini opisana kao egzotična ljekovita gljiva. Parazitske je prirode. Baza gljive potječe od domaćina ličinke kukca. Tijelo ploda je tamno smeđe do crno, a korijen organizma, tijelo ličinke prožeto micelijem, ima žućkastu do smeđu boju. Kako se gljiva približava zrelosti, ona troši više od 90 % zaraženog insekta učinkovito mumificirajući svog domaćina. Prosječna težina kordicepsa je oko 300-500 mg.


UZGOJ

Kordiceps raste samo u visinskim predjelima od oko 3800 m nadmorske visine, na hladnim, travnatim, alpskim livadama himalajskih planina. Pronađena je u Sikkimu. Sjeverni Sikkim je ogroman rezervoar ljekovitih i aromatičnih biljaka na visokoj nadmorskoj visini. Najpopularnija je na području Lachunga i Lachena u sjevernom Sikkimu i ima reputaciju dragocjene biljke koja pomiče dugovječnost.


UPOTREBA

Tradicionalni iscjelitelji u Sikkimu preporučuju gljivu kordiceps za „sve bolesti“ kao tonik, jer tvrde da poboljšava energiju, apetit, izdržljivost, libido i način spavanja. Također je poznata i kao himalajska Viagra. Zabilježena je dugotrajna, kontinuirana upotreba lokalnih narodnih iscjelitelja za liječenje 21 bolesti, uključujući rak, bronhijalnu astmu, bronhitis, TBC, dijabetes, kašalj i prehladu, erektilnu disfunkciju, BHP, žuticu, itd.

Gljiva kordiceps pokazuje vrlo široka biološka i farmakološka djelovanja na jetru, bubrege i kardiovaskularne bolesti. Djeluje na imunološke poremećaje, uključujući karcinom. Farmakološko djelovanje kordicepsa prvenstveno je posljedica bioaktivnih polisaharida, modificiranih nukleozida i metabolita poput ciklosporina. Također, soj micelije koji se može fermentiratki uzrokuje normalnu mobilizaciju masti i beta-oksidaciju, čime održava razinu glukoze u krvi tijekom duljeg vježbanja kod sportaša.


LITERATURNI IZVOR:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121254/


FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE KORDICEPS GLJIVU :

HORMONSKA RAVNOTEŽA - FAIRYLAND HEALTH
HORMONSKA RAVNOTEŽA
SUPER GLJIVE - FAIRYLAND HEALTH
SUPER GLJIVE

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)