Baobab (Adansonia digitata)

Baobab sadrži veliki broj aktivnih tvari. Plod baobaba sadrži pektine, glucide, teophelin, askorbinsku kiselinu, tanin s adstrigentnim učinkom i druge jednako važne aktivne tvari.

Prebiotički inulin u sastavu baobaba blagotvorno utječe na crijevnu mikrofloru, vraća potrebnu ravnotežu, normalizira rad probavnog trakta i normalizira hormonalnu razinu.

Plodovi baobaba uspješno uspostavljaju ravnotežu minerala, sprječavajući zadebljanje stijenki arterijskih žila, štite od razvoja oštećenja krvnih žila uzrokovanih velikom potrošnjom soli.

KARAKTERISTIKE

Baobab (Adansonia digitata ) je stablo visoko do 25 m. Grane baobaba su kratke i krupne, na krajevima tanke. Kora je crveno-smeđa do ljubičasto-siva.  Listovi sadrže tamno zelene, sjajne listiće. Cvjetovi su bijeli i viseći, a latice zaobljene sa mnogo prašnika. Plodovi su kuglasti do jajoliki, prekriveni dlačicama i sadrže mnogo sjemenki. Stabla baobaba mogu živjeti više od 3000 godina. Kad umru, istrunu iznutra i odjednom se sruše.


UZGOJ

Baobab je porijeklom iz tropskih afričkih zemalja, uključujući Južnu Afriku, Bocvanu, Namibiju i Mozambik. Prirodno stanište mu je vruća, suha šuma na kamenitim, dobro dreniranim tlima, u područjima s malo kiše. Baobab je posađen i u Indiji i Australiji.


UPOTREBA

Plod, sjemenke, lišće, cvijeće, korijenje i kora baobaba su jestivi i imaju korisna svojstva.

Voćna pulpa je izvor vitamina C, kalcija, fosfora, ugljikohidrata, vlakana, kalija, proteina i lipida.  Nudi zdravstvene dobrobiti za trudnice, djecu i starije osobe, a pomaže i u borbi protiv groznice i smirivanju želuca.

Lišće je izvrstan izvor proteina, minerala i vitamina A i C.

Sjeme sadrži značajne količine fosfora, magnezija, cinka, natrija, željeza, mangana, ima visoku razinu lizina, tiamina, kalcija i željeza.

Baobab ima antimikrobno, antivirusno, antioksidativno i protuupalno djelovanje.


REFERENCE

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S222116911530174X
  • https://www.edenproject.com/learn/for-everyone/plant-profiles/baobab

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI BAOBAB :

HORMONSKA RAVNOTEŽA - FAIRYLAND HEALTH
HORMONSKA RAVNOTEŽA

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)