Maca (Lepidium meyenii)

Maca sadrži velik broj aktivnih tvari poput izotiocijanata, glukozinolata, esencijalnih masnih kiselina, flavonida, saponina i alkaloida. Svi oni zajedno jačaju imunitet, pozitivno djeluju na reproduktivne organe, uz to ispoljavaju antioksidativni i antikancerogeni učinak.

Te aktivne tvari skrivene su u korijenu u obliku srca koji se nalazi u žutoj, crvenoj i crnoj boji.

KARAKTERISTIKE

Maca (Lepidium meyenii) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica kupusnjača. Srodnik je naše rotkvice i repe te se isto tako uzgaja radi svog korijena.


UZGOJ

Maca je biljka koja raste iznad 4000 metara nadmorske visine u peruanskim Srednjim Andama.

Može se uzgojiti u teglici, zemlja uvijek mora biti vlažna, potrebno je 8-10 mjeseci da bi postigla zrelost za branje i mora biti na toplom mjestu sa dosta svjetla.


UPOTREBA

Maca se tradicionalno koristi zbog svojih hranjivih i pretpostavljenih ljekovitih svojstava. Izvozi se u obliku praha, kapsula, tableta, brašna, likera i ekstrakta. Eksperimentalne studije pokazuju da maca ima učinke na spolnu funkciju, spermatogenezu, reproduktivnu funkciju žena, pamćenje, depresiju i anksioznost, te energiju, kao i učinke na benignu hiperplaziju prostate, osteoporozu i metabolički sindrom.

Postoje 3 različite vrste mace; žuta, crna i crvena maca. Crna maca pokazuje najbolje rezultate na spermatogenezi, pamćenju i umoru, dok je crvena maca vrsta koja preokreće benignu hiperplaziju prostate i eksperimentalno izazvanu osteoporozu.

Uz to, maca smanjuje razinu glukoze, a njena konzumacija povezana je sa snižavanjem krvnog tlaka i poboljšanim zdravstvenim rezultatom. Točni mehanizmi djelovanja još uvijek nisu jasni, ali dosadašnja istraživanja jasno pokazuju da različiti bioaktivni sastojci doprinose  prijavljenim kliničkim učincima.


Literaturni izvor:

-plantea

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20090350/


FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE MACU :

HORMONSKA RAVNOTEŽA - FAIRYLAND HEALTH
HORMONSKA RAVNOTEŽA
FORMULA ZA NJU I NJEGA - FAIRYLAND HEALTH
FORMULA ZA NJU I NJEGA

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)