Lijek ili dodatak prehrani

Biljke(biljni pripravci) mogu biti dodatak prehrani ili lijek. Biljke kako dodaci prehrani nemaju tvrdnje da liječe bolesti,već  imaju tvrdnje da imaju povoljan učinak na zdravlje. Biljke kao biljni lijekovi imaju tvrdnje da liječe bolesti.

Zakonska regulativa dodataka prehrani donesena je kroz Pravilnik o dodacima prehrani te Pravilnik o izmjenama i dopunama o dodacima prehraniEFSA se brine o regulativi dodataka prehrani, te ukoliko skupi dovoljno kliničkih studija koje dokazuju da neki dodatak prehrani povoljno utječe na ljudsko zdravlje,pojedine zdravstvene tvrdnje se odobravaju. Zakonska regulativa biljnih lijekova propisana je Zakonom o lijekovima. CMPH se brine o regulativi biljnih lijekova.Proces registracije biljnog pripravka kao biljnog lijeka dugotrajniji je i skuplji proces od procesa registracije dodatka prehrani. Pri registraciji biljnog pripravka kao biljnog lijeka, potrebno je proći opsežan broj kliničkih studija koje će dati dokaze da biljni lijek liječi bolest.

Zbog manjka opsežnih kliničkih studija ,proizvođačima je često teško pojedine biljne pripravke koji pokazuju povoljno djelovanje na ljudsko zdravlje registrirati kao biljni lijek,pa ga iz tog razloga registriraju kao dodatak prehrani.

Ukoliko se odlučimo kupiti dodatak prehrani i očekujemo ljekovito djelovanje tog biljnog pripravka moramo obratiti pozornost na dozu biljke,odnosno biljnog ekstrakta. Pojedini dodaci prehrani sadrže količinu aktivne tvari u preporučenoj dozi  ispod definirane minimalne doze. No,mnogi dodaci prehrani sadrže dovoljne količine aktivnih tvari potrebnih za ljekovito djelovanje. Proizvođač bi trebao kreirati proizvod sa dovoljnom količinom aktivnih tvari u preporučenoj dozi,kako bi taj dodatak prehrani imao djelovanje.

Osvrnimo se još na kvalitetu biljnog materijala. Proizvođač bi se trebao pobrinuti da kriteriji kvalitete budu usklađeni s najvišim standardima. Biljne sirovine trebaju biti kvalitetne kako pripravak ne bi bio štetan za ljudsko zdravlje i kako bi imao očekivano ljekovito djelovanje.


Izvor:

  • plantagea

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)