Eterična ulja

Riječ „aromaterapija“ nas često asocira na primjenu opojnih mirisa koji magično ublažavaju depresiju, strah ili nesigurnost. Međutim, prava aromaterapija je puno više od toga. Njeno uključivanje u život može doprinijeti poboljšanju cjelokupnog zdravlja, ljepote i psihičke dobrobiti. Može nam pomoći kod stresa, poboljšati san i potaknuti energiju, ten učiniti ljepšim, ublažiti dosadan svrbež na koži, otjerati od nas komarce i druge kukce ili olakšati bol u leđima, glavi ….

Stvarni potencijal aromaterapije mnogi još uvijek ne razumiju pa se često pretvara u pojam čije značenje ponekad banaliziramo i spominjemo u pogrešnom kontekstu. Blagodati korištenja čistih eteričnih ulja zaista su velike.


ETERIČNA ULJA I NJIHOVA SVOJSTVA

Eterična ulja su aromatične, većinom tekuće supstancije, dobivene iz različitih dijelova mirisnog bilja (latice, listovi, grančice, kora drveća, korijen, smole, sjeme). Za njihovu proizvodnju ponekad je potrebno izuzetno puno biljnog materijala. Jedan od primjera je ruža. Za dobivanje samo jedne litre njezinog eteričnog ulja potrebno je ručno ubrati čak 1.400.000 cvjetova, a u jednoj njegovoj kapi akumulirana je energija šezdeset i sedam ruža. Iako svaka biljka daje drugačiju količinu eteričnog ulja, ovaj nam podatak dovoljno govori o jedinstvenoj moći cijelog biološkog procesa čiji su rezultat ta visoko koncentrirana botanička blaga.

Svojim biološki aktivnim sastavnicama i specifičnim mirisima eterična ulja mogu utjecati na poboljšanje naše tjelesne, mentalne i emocionalne dobrobiti.


Što eterična ulja čini djelotvornima

Biološka  aktivnost i snaga djelovanja eteričnih ulja odraz su njihovog specifičnog kemijskog sastava. Svako od njih sadrži preko stotinu vrsta mirisnih molekula, a kod nekih se taj broj penje i preko pet stotina. Svaka od njih je biološki aktivna i ima drugačije djelovanje koje može biti slabije ili jače izraženo, koje može izazvati pozitivne, a ponekad i negativne učinke. Osim velikog broja vrsta molekula,  impresivan je i njihov ukupan broj pa samo jedna kap eteričnog ulja sadrži oko 40 milijuna bilijuna molekula što je otprilike 40 000 molekula za svaku stanicu u ljudskom organizmu. Veličina molekula  eteričnih ulja puno je manja od veličine molekula drugih  vrsta aktivnih biljnih tvari zbog čega i vrlo lako prolaze kroz našu kožu i ostvaruje razne učinke.


Fiziološki učinci eteričnih ulja

Djelovanje na tjelesnoj razini

S fiziološkog stajališta ukupan kemijski sastav svakog eteričnog ulja utječe na njegova terapeutska svojstva. To znači da je za postizanje željenih učinaka od ključne važnosti autentičnost i cjelovitost korištenih eteričnih ulja.  Njihove fiziološke aktivnosti moguće je mjeriti novim znanstvenim metodama i suvremenim tehnikama. Dokazano je da različite trodimenzionalne strukture njihovih molekula mogu ući u interakcije sa strukturama ljudskog tijela, kao što su živčane, mišićne ili krvne stanice te upalni proteini i drugo. Dokazan im je antagonistički učinak na sve vrste mikroorganizama (uključujući i viruse), protuupalno, analgetičko, diuretičko, spazmolitičko, ekspektorirajuće, mukolitičko, sedativno, antiage djelovanje te brojna druga svojstva. Pri tome su nam posebno zanimljiva ona koja se, osim na primjenu u kozmetici,  odnose na naše emocije i mentalno zdravlje.

Djelovanje na emocionalnoj i mentalnoj razini

Mirisi izazivaju u nama različite senzacije i ostvaruju brojne fiziološke aktivnosti. Udisanjem eteričnih ulja njihove mirisne molekule prolaze kroz olfaktorni sustav, vezuju se na specifične receptore i izazivaju podražaje koji se prenose u limbički sustav, najstariji dio mozga  koji je zadužen za njuh. Sastavnice limbičkog sustava su na različite načine povezane s emocijama, pamćenjem, bihevioralnim obrascima, učenjem ili mentalnom aktivnosti. Tamo se kontrolira srčani puls, tlak, disanje, memorija, stres. Stoga ne iznenađuje da udisanje eteričnih ulja može jako utjecati na naše raspoloženje i funkcioniranje. Ova svojstva eteričnih ulja čine ih djelotvornim pomoćnicima kod stresa, napetosti, nesanice, straha, blagih depresija, loše koncentracije, problema s učenjem i pamćenjem i sl.


Frekvencije eteričnih ulja

fiziološke učinke koje eterična ulja imaju na tijelo moguće je izmjeriti i dokazati. Teže je to učiniti kad je u pitanju njihov energetski aspekt. No, polazeći od jednostavne činjenice da se sve što postoji  sastoji od molekula i atoma koji su u stalnom kretanju, možemo shvatiti i da sve što radimo i s čim dolazimo u kontakt ima svoju  frekvenciju koja utječe na nas na razne načine. Mjeri se u hercima (Hz). Prema nekim izvorima frekvencija zdravog ljudskog tijela je  između 62 i 78 MHz. Vjeruje se da pozitivne misli, svježa hrana i voda, duhovni rad, molitve, podižu našu frekvenciju. Suprotni učinak imaju loše misli, bolest, ljutnja, bijes, stres, konzumiranje alkohola, kave, nezdrave hrane. Mjerenjem frekvencija eteričnih ulja utvrđene su vrlo visoke vrijednosti, prema nekim tvrdnjama najveće, do sada izmjerene, u prirodi. One su drugačija za svako ulje i njihove mješavine, a kreću se od 52 do 580 MHz. Stoga se eterična ulja koriste i za povisivanje frekvenciju našega tijela za što je dovoljno i samo nekoliko minuta.


TREBA LI ODABRATI POJEDINAČNA ETERIČNA ULJA ILI NJIHOVE MJEŠAVINE?

Svako eterično ulje je samo za sebe mješavina različitih vrsta molekula  koje ostvaruju sinergističko  djelovanje, međutim, za najbolje učinke i najdjelotvornije rezultate najčešće se primjenjuju njihove pomno odabrane mješavine, čime se postiže još bolja sinergija odabranih sastavnica.

Pojam sinergija koristi se za pojave kod kojih je učinak dviju ili više komponenti veći od njihovih pojedinačnih ili zbrojenih učinaka. Tvrdnja da je cjelina veća od zbroja njezinih dijelova, posebno vrijedi u kontekstu eteričnih ulja i aromaterapije, gdje se mogu uočiti mnogi oblici sinergijskog djelovanja pa se u terapijskim primjenama, zbog veće djelotvornosti, daje prednost cjelovitim uljima pred njihovim izdvojenim sastavnicama.

Sinergija se također očituje i u načinu na koji različite sastavnice pojedinog eteričnog ulja, s različitim farmakološkim svojstvima, zajednički doprinose nekom procesu zacjeljivanja. Ovo objašnjava zbog čega se uz svako pojedino ulje veže veći broj različitih farmakoloških djelovanja koja u smjesi s dva ili više drugih dobro odabranih ulja, mogu ostvariti mnoštvo različitih, jednako snažnih, terapijskih učinaka.

Miješanje eteričnih ulja s ciljem stvaranja pozitivnih sinergističkih učinaka, zbog toga je postalo prihvaćena i uobičajena praksa aromaterapije.

Sinergijske mješavine eteričnih ulja pomno se kreiraju prema svim zahtjevima struke. Postoji nekoliko pristupa u stvaranju djelotvornih sinergija.

Jedan od njih je onaj kod kojeg se eterična ulja za mješavinu odabiru po principu usklađivanja sinergističkih komponenata. Ovim postupkom odabiremo jednu komponentu (dominantnu u jednom  ulju) čije djelovanje zadovoljava većinu naših ciljeva, a zatim odaberemo jednu ili dvije druge koje dijele i podupiru njezine karakteristike. Tako kreiramo osnovnu komponentu – srce smjese. Nakon toga, možemo pripremiti još dvije komponente (s maksimalno dva ulja), koje odražavaju različite aspekte srca smjese, a koji zajedno vode željenom cilju. Prema tom principu dodaju se po potrebi i druga ulja. Pri tome je izuzetno važno osigurati povezanost terapijskog djelovanja izabranih eteričnih ulja i prihvatljivost njihovih organoleptičkih svojstava.

Prema tome, ako se pitate treba li koristiti pojedinačna eterična ulja ili njihove sinergijske mješavine, preporuka su, za većinu slučajeva, mješavine koje naglašavaju i pojačavaju djelovanje pojedinačnih ulja i čine ih učinkovitijim za primjenu.

Još jedna prednost gotovih mješavina je njihova cijena koja je znatno niža od one koju bi platili da kupimo pojedinačna eterična ulja i sami ih miješamo – uz pretpostavku da za to imamo potrebno znanje i iskustvo.


100% prirodna sinergija eteričnih ulja koja puno bolje djeluju nego pojedinačna eterična ulja kreirana za VAS od strane vhunskih aromaterapeuta.

Uštedite novac i vrijeme koristeći našu mješavinu.

Garantiramo 100% zadovoljstvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)