Macerat mrkve (biljno ulje)

Uljni macerat mrtkve (Daucus carota) iz porodice Apiaceae

Mrkva je fakultativno dvogodišnja kultura. U prvoj godini razvija zadebljali korijen, a u drugoj cvjetnu stabljiku, cvijet i plod. U ljudskoj prehrani korijen mrkve se koristi tek od srednjeg vijeka, iako su je germanski narodi uzgajali prije no što su upoznali starorimsku kulturu. Europa se smatra pradomovinom mrkve, gdje ona i danas obilno raste i kao divlja biljka. Uzgojem i križanjem postepeno je dobivena biljka vrlo izdašnog i sočnog korijena, narančaste boje, koji u ljudskoj prehrani zauzima važno mjesto, budući da sadrži nutritivno vrlo vrijedne sastojke. Macerat korijena mrkve u biljnom ulju koristi se u kozmetici i izradi ljekovitih pripravaka.


Dobivanje: maceriranje usitnjenog suhog korijena u različitim biljnim uljima (najčešće suncokretovom)


Boja: narančasta


Miris: blago zemljani, ovisi i o ulju izabranom za maceriranje


Sastavnice ključne za biološku aktivnost: karotenoidi


INCI: HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL AND DAUCUS CAROTA SATIVA ROOT EXTRACT,  (ako se za maceriranje koristi ulje suncokreta)


Napomena: pri upotrebi macerata mrkve valja voditi računa o njegovoj narančastoj boji koja može ostaviti traga na koži i odjeći pa ga je potrebno adekvatno razrijediti.


Primjena u kozmetici:

Macerat mrkve ima snažno antioksidativno djelovanje pa smanjuje štetu nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Koristi se u anti-age kozmetici za lice i vrat, zbog učinka na odgodu procesa starenja kože. Antioksidativni učinak je i razlog za njegovu primjenu u proizvodima za sunčanje u kojima, također, štiti kožu od djelovanja slobodnih radikala koji nastaju njezinim izlaganjem UV zrakama te ujedno potiče njezino prirodno tamnjenje i očuvanje preplanulog tena. Sa svrhom njegovanja i regeneracije kože, dodaje se i kremama i losionima za njezinu zaštitu poslije izlaganja suncu. Macerat mrkve se koristi i u proizvodima za tretiranje ožiljaka i njegu svih tipova kože, a posebno suhe, zrele i oštećene.


Namjena: za njegu i pomlađivanje kože; za zaštitu od djelovanja UV zraka, za brže tamnjenje kože i zadržavanje preplanulog tena te njegu kože poslije sunčanja; za njegu kose i njezino blago toniranje.


Sigurnost primjene: Sigurnost primjene ovisi i o ulju korištenom za maceriranje. Uglavnom je sigurno.


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 63.
  2. https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/mrkva/
  3. Len Price. Carrier Oils for Aromatherapy & Massage, Riverhead, England, 1999, 52-53.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ULJNI MACERAT MRKVE :

EYWA OIL - FAST TANNING - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – FAST TANNING

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *