Smilje (eterično ulje)

Smilje (Helichrysum italicum) iz porodice Asteraceae je višegodišnja grmolika biljka, koja samoniklo raste na suhim i sunčanim kamenitim ili pjeskovitim obroncima Mediterana. Cvjeta u lipnju i srpnju, a svoju žutu boju zadržava dugo nakon branja.

Smilje se spominje još od vremena antičke Grčke. U Homerovo doba cijenjeno je kao odličan lijek za rane, a kroz cijelu povijest koristilo se za liječenje žuči (za izbacivanje žučnog kamena) i bolesti urinarnog trakta te protiv mnogih kožnih problema. Čaj od smilja pije se i danas kod probavnih smetnji i tegoba jetre i žučnog mjehura. U starim narodnim pjesmama spominje se i kao mirisni cvijet za kićenje djevojaka i momaka.

Eterično ulje smilja danas je izuzetno cijenjeno, a njegova primjena je vrlo široka.


Dobivanje: destilacija cvjetnih glavica vodenom parom.  Smilje se može i ekstrahirati organskim otapalima, a dobiveni apsolut se koristi u proizvodnji parfema kao fiksativ mirisa i jedna od njegovih mirisnih komponenata te kao sastojak duhanskih aroma.


Boja: blijedo žućkasta


Miris: intenzivan drvno-biljni, bogato slatkasto-medni s podtonom mirisa čaja, jačeg intenziteta.


Glavne sastavnice: monoterpeni, monoterpenski alkoholi (nerol) i esteri (neril-acetat), italidioni ((I, II i II).


Mirisna nota: srednja

Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: bergamot, rimska i njemačka kamilica, klinčićevac, lavanda, mandarina, muškatna kadulja, ruža i ružino drvo.


Svojstva i djelovanje

Postoje izvještaji o tradicionalnoj uporabi smilja i njegovog eteričnog ulja u brojnim europskim, posebno mediteranskim zemljama, u kojima se koristi u liječenju zdravstvenih tegoba poput alergija, prehlade, kašlja, kožnih problema, upala, infekcija i nesanica (1,2,3). Ljekovitost eteričnog ulja smilja sve se više istražuje, a objavljeni rezultati sugeriraju njegova brojna djelovanja: antikoagulantno, antialergijsko, protuupalno, antiseptičko, fungicidno, mukolitičko, ekspektorirajuće, spazmolitičko, kolagogno, diuretičko, adstringentno i neurotonizirajuće. Posebno se ističe njegov učinak na jetru i sniženje kolesterola (1-9).


Primjena u aromaterapiji

Jedinstveno eterično ulje smilja dragocjeno je u aromaterapijskoj primjeni. Brzo djeluje, a učinci su izvanredni. Aromaterapeuti ga smatraju pravim dokazom stvarne moći aromaterapije i potvrdom njezine djelotvornosti i među najvećim skepticima. Različitim metodama primjene aromaterapeuti ga koriste za olakšavanje raznih zdravstvenih tegoba.

Zahvaljujući specifičnom sastavu ima izraženo koagulantno djelovanje, što ga čini najboljih biljnim pripravkom u tretiranju hematoma i nezaobilaznim dijelom male kućne apoteke. Koristi se i u mješavinama za prirodno olakšavanje tegoba proširenih vena.

Smilje se zbog svog analgetičkog i protuupalnog djelovanja, koristi i u tretmanima bolnih i napetih mišića, grčeva u mišićima i raznih reumatskih tegoba.

Budući da potiče rad organa odgovornih za detoksikaciju organizma kao što su jetra, žuč, bubrezi, slezena i gušterača primjenjuje se u programima za detoksifikaciju, a preporučuje se i kao dopuna limfne drenaže koja se sa sličnim ciljem provodi masažom.

Tegobe respiratornog sustava često se ublažavaju pripravcima koji sadrže eterično ulje smilja zbog njegovog spazmolitičkog, ekspektorirajućeg, mukolitičkog i protuupalnog djelovanja. Uspješno se primjenjuje kod bronhitisa, sinusitisa, astme i raznih vrsta kašlja.

U aromaterapiji se primjenjuje i za poticanje imuniteta pa se koristi kod bakterijskih infekcija, prehlade i gripe.

Eterično ulje smilja djelotvorna je pomoć i kod tegoba nervnog sustava. Olakšava stanja mentalnog zamora, letargije, nervne iscrpljenosti i stresa (8,9).


Aromakozmetika

Eterično ulje smilja upotrebljava se u njezi kože. Djeluje na obnavljanje stanica kod oštećene kože, bora i ožiljaka. Umiruje nadraženu kožu i pomaže pri stvaranju kolagena. Potiče mikrocirkulaciju i neutralizira oksidirajući učinak na proteine i lipide staničnih membrana, a time i nastajanje slobodnih radikala koji su važan čimbenik u procesu preranog starenja. Stoga se sve više dodaje kozmetičkim anti-aging pripravcima. Zbog svog antimikrobnog i protuupalnog djelovanja koristi se i u mješavinama za olakšavanje manjih kožnih problema (opekline, ranice i dr.)


Kućni ljubimci

Smilje je jedno od zadivljujuće učinkovitih eteričnih ulja u njezi kućnih ljubimaca. Upotrebljava se zbog protuupalnog, analgetičkog i regenerativnog djelovanja. Iako se često koristi nerazrijeđeno za lokalnu primjenu na koži, neospornu djelotvornost pokazuje i u velikim razrjeđenjima.


Sigurnost  primjene

Eterično ulje smilja ne nadražuje kožu i uglavnom je sigurno za primjenu, ali je oprez nužan kod trudnica, dojilja i male djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, linalol, benzil-cinamat


Literaturni izvori:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24239849
  2. https://naturallivingfamily.com/helichrysum-essential-oil-benefits/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037887411300799X?via%3Dihub
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11902802
  5. https://www.americanherbalistsguild.com/sites/default/files/sample-articles-pdfs/petersen_immortelle_eo_and_extract_jahg_spring_2015_0.pdf
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22799105
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5506734/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140115
  9. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2012.0089

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ETERIČNO ULJE SMILJA:

ETERIČNO ULJE - MOODLIFTER 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – MOODLIFTER 10 ml
ETERIČNO ULJE - ANTIAGE 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ANTIAGE 10 ml

 

ETERIČNO ULJE - ATHLETIC 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ATHLETIC 10 ml
EYWA OIL - SENSATION OF MAGNESIUM - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF MAGNESIUM

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)