Zimzelen (eterično ulje)

Zimzelen, Gaultheria procumbens iz porodice Ericaceae

je niska biljka izduženih, ovalnih i blago nazubljenih listova, visoka tek oko 15 cm, a potječe iz Sjeverne Amerike. Tradicionalno se upotrebljava za ublažavanje bolova, ali se kao aroma koristi i u proizvodnji pasta za zube, žvakaćih guma i drugih prehrambenih proizvoda. Glavnu ulogu u primjeni zimzelena ima njegovo eterično ulje.

Osim zimzelena porijeklom iz Sjeverne Amerike, na tržištu se može naći i ulje srodne biljke vrlo sličnog sastava koje se dobiva iz zimzelena Gaultheria fragrantissima koji potječe iz Indije i drugih dijelova Azije.


Dobivanje: vodena destilacija listova podvrgnutih prethodnoj fermentaciji


Boja: blijedožuta


Miris: svjež, prodorni drvno – slatkasto-mentolni i medicinski, jakog intenziteta


Glavne sastavnice: esteri (metil-salicilat)


Mirisna nota: gornja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: metvice, agrumi i cvjetna ulja


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja zimzelena

Metil-salicilat kojeg u eteričnom ulju zimzelena ima oko 99% ima izraženo i dokazano farmakološko djelovanje i određuje većinu svojstava ovog ulja (1). Obilježava ga snažno analgetičko, spazmolitičko i protuupalno djelovanje uz potvrđene aktivnosti antikoagulansa i rubefacijensa (2-5) Dokazana mu je i antifungalna aktivnost (6). Primjenu nalazi u pripravcima za ublažavanje raznih tegoba koštano-mišićnog sustava i kod migrene.


Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje zimzelena u aromaterapiji se koristi u malim količinama i uz veliki oprez, zbog njegovog snažnog djelovanja. Primjenjuje se u mješavinama za masažu i oblozima namijenjenim ublažavanju bolova i grčeva u mišićima. U tu svrhu se često kombinira s blažim eteričnim uljima spazmolitičkog djelovanja poput mažurana, petitgraina gorke naranče i lavande.


Sigurnost  primjene

Potreban je veliki oprez pri upotrebi zimzelena! Njegova primjena ne smije trajati kroz duže vrijeme, mora se koristiti samo lokalno i u niskim koncentracijama (profesionalci do 5%). Ne smiju ga koristiti trudnice, dojilje i djeca.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, linalol


Literaturni izvori:

  1. https://www.chemistryworld.com/podcasts/methyl-salicylate/8947.article
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995208/
  3. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 499-502.
  4. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 383.
  5. Kurt Schnaubelt. Medical Aromatherapy. North Atlantic Books. Berkely, CA. 1999, 217.
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4172006/

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ETERIČNO ULJE ZIMZELENA :

EYWA OIL - SENSATION OF MAGNESIUM - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF MAGNESIUM
ETERIČNO ULJE - ATHLETIC 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ATHLETIC 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.