Ylang-ylang (eterično ulje)

Ylang-ylang, Cananga odorata iz porodice Annonaceae je tropsko drvo,

koje može godišnje narasti i po 5 m, a konačna visina mu prelazi 12 m. Rasprostranjeno je širom tropske Azije, naročito u Indoneziji i na Filipinima, odakle i potječe.  Danas se uglavnom uzgaja na Komorskim otocima, na kojima se iz njega proizvodi eterično ulje najbolje kvalitete.

U tropskim krajevima nanizani cvjetovi ylang-ylanga nosili su se oko vrata, a u Indoneziji su njima prekrivali bračne postelje mladenaca. Ova uporaba vjerojatno proizlazi iz njegove tradicionalne primjene kao afrodizijaka i seksualnog stimulansa. Žene tropskih krajeva stoljećima su ulje ilang-ilanga dodavale kokosovoj masti s kojom su njegovale kožu i čuvale se od uboda kukaca

Ylang-ylang  se u krajevima iz kojih potječe koristio i u ljekovite svrhe – za olakšavanje kolika, protiv zatvora, loše probave i bolova u trbuhu te za reguliranje disanja i broja otkucaja srca.

Danas nalazi najširu primjenu u kozmetičkoj industriji. Kao sastojak mirisnih kompozicija ulazi u sastav parfema, losiona, sapuna i drugih kozmetičkih proizvoda.


Dobivanje: destilacija svježe ubranog cvijeta vodenom parom.

Destilacija se provodi u malim kotlovima kako bi se izbjeglo oštećenje nježnih cvjetova pod velikom masom biljnog materijala. Madagaskarske destilerije proizvode četiri, a ponekad i pet frakcija eteričnog ulja: prva, najcjenjenija naziva se ylang-ylang ekstra. Slijede još tri frakcije destilata: prva, druga i treća, čije mirisne kvalitete i cijene opadaju istim redoslijedom.Treća frakcija je žućkasto ulje cvjetno-slatkog egzotičnog mirisa s balzamično-drvnim tonom.


Boja: (Ylang-ylang complete oil) i treća frakcija najčešće žućkasta;   ylang-ylang ekstra – blijedo žute boje


Miris: ylang-ylang ekstra – intenzivni slatko-cvjetni, egzotični; Ostali – intenzivni cvjetno-balzamički


Glavne sastavnice: razlikuju se, ovisno o frakciji i u pogledu udjela i omjera glavnih sastavnica.

 1. Frakcija: linalol i esteri (benzil-benzoat i drugi)
 2. i frakcija: beta-kariofilen i germakren, esteri (benzil-benzoat)

Mirisna nota: srednja do donja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: dobro se miješa s većinom ulja, posebno s bergamotom, grejpfrutom, lavandom, nerolijem, ružinim drvom i sandalom.


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja ylang-ylanga

Istraživanja eteričnog ulja ylang-ylanga su u laboratorijskim pokusima potvrdila njegov jak utjecaj na središnji živčani sustav koji se manifestira umirujućim (1), anksiolitičkim (2) i sedativnim djelovanjem koje utječe i na smanjenje tlaka (3,4) te ostvaruje učinak na ublažavanje aritmija (5,6), uravnoteženje nervnog i spolnog sustava  i razne druge tegobe (7-10). Dokazna su mu  i spazmolitičko i analgetičko djelovanje (7-9).


Primjena u aromaterapiji

Spektar farmakološke aktivnosti ylang-ylanga manji je nego kod većine drugih eteričnih ulja, ali je njegov učinak i u tom užem rasponu djelovanja vrlo izražen. Aromaterapeuti ga primjenjuje kao pomoć kod problema krvožilnog sustava kao što su povišeni tlak i ubrzani rad srca. Koriste ga i za ublažavanje raznih tegoba koje se javljaju kao posljedica stresa, šoka, tjeskobe i ljutnje, a manifestiraju se  ubrzanim, plitkim disanjem i „lupanjem“ srca. Koriste ga i u aromaterapijskim tretmanima protiv simptoma blagih depresija, osjećaja bijesa, ljutnje i frustracije. Afrodizijačko djelovanje, koje mu se također pripisuje, vjerojatno je posljedica njegovog relaksirajućeg učinka i utjecaja na  ublažavanje stresa i tjeskobe, koji su često glavni uzroci  seksualnih problema pa se koristi i u kreacijama mješavina namijenjenim takvim stanjima. Eterično ulje ylang-ylanga aromaterapeuti primjenjuju i u pripravcima za olakšavanje mišićinih spazama i opuštanje napetih mišića (ublažavanje bolova u leđima, kod išijasa i nekih problema sa zglobovima). Njegov sedirajući miris pravi je melem za ublažavanje boli za mnoge bolesnike koje muči kronična bol pa ga oni  inhaliraju sa svrhom olakšavanja svoji patnji.

Aromaterapijske recepture s eteričnim uljem ylang-ylanga nalaze svoju primjenu i u tretmanima ženskih problema, poput neredovitog ciklusa, menstrualnih bolova i PMS-a, a posebno su dragocjena podrška ženama koje prolaze kroz menopauzu. Upotrebljava se i za ublažavanje nadražaja kod psorijaze, ekcema i sličnih kožnih problema.

Aromaterapijski priručnici opisuju ylag-ylang kao eterično ulje koje pomaže u uspostavljanju osobnog mira i otklanjanju ljutnje koja je često prepreka za meditaciju, iscjeljivanje  i sve duhovne aktivnosti.


Aromakozmetika

Eterično ulje ylang-ylanga  povoljno djeluje na sve tipove kože, a zbog balansirajućeg djelovanja na produkciju sebuma, posebno je djelotvorno u njezi masne kože. Njegovo blago antibakterijsko djelovanje pomaže u sprječavanju bakterijskih infekcija i kontroli nastanka akni i mitesera.

Ylang-ylang omekšava kožu i stimulira regeneraciju stanica njezinog površinskog sloja. Zbog opuštajućeg djelovanja na mišiće lica i smanjenje napetosti (važnih čimbenika nastanka bora), ulje štiti kožu od prijevremenog starenja i pojave bora. U njezi kose, njegova primjena se preporučuje u tretmanima oštećenih vrhova.


Kućni ljubimci

Ylang-ylang eterično ulje se primjenjuje i kod kućnih ljubimaca, prvenstveno zbog svog umirujućeg učinka, ali i zbog balansiranja djelovanja drugih ulja u mješavinama. Koriste se vrlo niske koncentracije zbog intenzivnog mirisa koji može biti prejak za pse.


Sigurnost  primjene

Ylang-ylang  nije toksičan, ne izaziva alergijske reakcije niti iritacije kože. Uporaba pretjeranih količina može izazvati mučninu i glavobolju. Oprez je nužan samo kod trudnica, dojilja i male djece te kod osoba posebno osjetljivih na moguće iritacije.

Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): linalol, benzil-benzoat, farnezol, benzil-salicilat, geraniol, benzilni alkohol, eugenol, izoeugenol, benzil-cinamat, benzilni alkohol, citronelol limonen


Literaturni izvori:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16807875
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29545208
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3521421/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3836517/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21157172
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17211115
 7. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 503-506.
 8. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 357.
 9. Kurt Schnaubelt. Medical Aromatherapy. North Atlantic Books. Berkely, CA. 1999, 216.
 10. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 119.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ETERIČNO ULJE YLANG-YLANGA:

ETERIČNO ULJE - MOODLIFTER 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – MOODLIFTER 10 ml
ETERIČNO ULJE - ANTISTRESS 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ANTISTRESS 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.