Timijan (eterično ulje), linalolni kemotip

Timijan, Thymus vulgaris iz porodice Lamiaceae,

najpoznatiji je od 300-tinjak  vrsta timijana. Samoniklo raste kao mala aromatična, višegodišnja grmolika biljka na suhim i sunčanim predjelima Mediterana. Upotrebljavali su ga u Egiptu i antičkoj Grčkoj, a rimski vojnici su ga koristili u obrednim kupkama prije polaska u bitke. U srednjem vijeku grančice timijana su se upletale u urese vitezova koji su odlazili u križarske ratove, dok ga je sv. Hildegrad von Bingen prepisivala kao lijek kod kuge, lepre i ušiju. Britanske kraljeve i suce štitio je od zaraze pri javnim nastupima. Široku primjenu ima i danas kao svježa i suha biljka, kao eterično ulje i ekstrakt.


Dobivanje: destilacijom osušenog ili djelomično osušenog lista i cvjetnih glavica vodom ili vodenom parom

Ovisno o mjestu na kojem vrsta Thymus vulgaris raste mogu se dobiti različiti kemotipovi timijanovog eteričnog ulja koji se razlikuju po sastavu, svojstvima i djelovanju.

Dva najčešća su timolni i karvakrolni kemotip koji se dobivaju iz timijana koji raste u neposrednoj blizini Sredozemnog mora.

Ostali kemotipovi se dobivaju s viših nadmorskih visina različitih predjela Mediterana (linalolni, geraniolni, tujanolni).

Timolni kemotip eteričnog ulja timijana je najdostupniji, a kod nas se i najčešće upotrebljava.


Boja: žućkasta je do tamno crvena


Miris: snažan i prodoran, biljno-začinski, jakog intenziteta.


Glavne sastavnice:  u timolnom kemotipu dominiraju monoterpenski fenoli (timol i karvakrol)


Mirisna nota: srednja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: bergamot, grejp, limun, lavanda, ružmarin i bor


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja timijana

Zbog velikog udjela biološki izuzetno aktivnih timola  i karvakrola, timijan je jedno od najdjelotvornijih eteričnih ulja, zbog čega ima i vrlo široku primjenu. Poznat je po svom: antibakterijskom, antifungalnom, antiparazitskom, antireumatskom, antiseptičkom, antispazmodičkom, antioksidativnom, karminativnom, ekspektorirajućem, hipertenzornom, emenagognom, rubefacijentnom, insekticidnom djelovanju i svojstvima jačanja imuno-sustava i poticanja cirkulacije.

U farmaciji i medicini eterično ulje timijana se koristi u pripravcima protiv grčeva, za olakšavanje probavnih smetnji, protiv kašlja i protiv reumatskih bolova. Sadrže ga i neki kozmetički proizvodi: paste i vodice za zube i usnu šupljinu, sapuni, deterdženti, parfemi, kreme i losioni. U prehrambenoj industriji se upotrebljava za aromatiziranje alkoholnih i bezalkoholnih pića, bombona, pekarskih i mesnih proizvoda. Djelotvornost raznih kemotipova eteričnog ulja timijana zabilježena je u brojnim radovima (1-13).


Primjena u aromaterapiji

U aromaterapiji se eterično ulje timijana, timolni kemotip primjenjuje za olakšavanje raznih zdravstvenih tegoba.

Aromaterapeuti ga koriste u mješavinama za olakšavanje tegoba probavnog sustava i  poticanje njegove aktivnosti, kao pomoć kod slabijeg apetita, ili za olakšanje osjećaja težine i nadimanja.

Zbog izraženog antimikrobnog djelovanja timijan se preporučuje za jačanje imuno-sustava te kao pomoć kod respiratornih i drugih infekcija. U mješavinama s drugim eteričnim uljima upotrebljava se za ublažavanje reumatskih tegoba i sportskih ozlijeda.

Aromaterapijske mješavine s timijanom priređuju se i za olakšavanja prehlade, raznih viroza, bronhitisa, grlobolje. Ulje timijana se koristi i kod kronične iscrpljenosti koja se javlja kao posljedica dugotrajnog kašlja, bronhitisa i problema s disanjem.

Kod raznih respiratornih infekcije može se agresivniji timolni kemotip uspješno zamijeniti sa sigurnijim i blažim, a jednako djelotvornim linalolnim kemotipom, posebno kod djece, kod koje se koristi u kombinaciji s mirtom za smirivanje suhog i nadražajnog kašlja.

Timijan djeluje i kao nervni tonik, a primjenjuje se pri mentalnim i intelektualnim naporima, kod depresivnog raspoloženja, umnog zamora te kod glavobolja i tegoba uzrokovanih stresom.


Aromakozmetika

Antimikrobna svojstva timijana timolnog kemotipa u aroma-kozmetici se rjeđe koriste zbog njegovog nadražujućeg djelovanja. Stoga kao pomoć kod kožnih infekcija prioritet svakako ima blaži, linalolni kemotip.


Svojstva nekih drugih kemotipova eteričnog ulja timijana

Geraniolni – najblaži kemotip, snažnog učinka protiv gljivica, posebno onih koje uzrokuju kožne infekcije.

Linalolni – kao dominantnu sastavnicu sadrži monoterpenski alkohol linalol te estere, među kojima dominira linalil-acetat. Miris mu je svjež, biljni i topli.  Ima brojne biološke aktivnosti među kojima su: široki spektar antiinfektivnog djelelovanja, umirujući i opuštajući učinak s pozitivnim djelovanjem na središnji nervni sustav. Njegov miris energizira i revitalizira, a djeluje i kao dermalni tonik i adstringens. Koristi se kod infekcija usne šupljine, urinarnih infekcija, bronhitisa, grlobolje i nervne iscrpljenosti. Posebno je omiljen u kozmetičkoj primjeni pa se koristi za ublažavanje bora i opuštenosti kože.

Tujanolni– djeluje protiv svih vrsta mikroorganizama, a među drugim uljima se ističe svojim učinkom na mikoplazme i klamidije pa je posebno cijenjeno pri tretiranju raznih uro-genitalnih infekcija.


Sigurnost primjene

Eterično ulje timijana timolnog kemotipa može nadražiti kožu i sluznicu ili izazvati alergijsku reakciju te se mora koristiti s oprezom i u velikim razrjeđenjima. Ne preporučuje se njegova uporaba kod povišenog tlaka, pojačanog rada štitnjače kao niti trudnicama, dojiljama i djeci.


Mogući alergeni TIMOLNI I LINOLNI KEMOTIP – (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): linalol, geraniol, limonen, citral


Literaturni izvori:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302419/
 2. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 456-475.
 3. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 430-432.
 4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/266016.php
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391421/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25784902
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22313307
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6600403/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17063641
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26214321
 11. https://scholar.google.com/scholar_lookup?journal=Romanian+Biotechnological+Letters&title=Chemical+composition+and+antioxidant+activity+of+Thymus+vulgaris+L.+volatile+oil+obtained+by+two+different+methods&author=A+Grigore&author=I+Paraschiv&author=S+Colceru-Mihul&author=C+Bubueanu&author=E+Draghici&volume=15&issue=4&publication_year=2010&pages=5436-5443&
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418667/
 13. https://www.mdpi.com/1420-3049/18/6/6161

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE TIMIJANA:

ETERIČNO ULJE - WINTER VITALITY 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – WINTER VITALITY 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.