Tamjanovac (eterično ulje)

Tamjanovac, Boswellia carterii iz porodice Burseraceae

je malo drvo ili grm koje daje aromatičnu uljnu gumastu smolu (oleorezinu), tamjan, iz koje se dobiva eterično ulje. Smola ima ugodan balzamičan miris i od davnina se  koristi pri crkvenim obredima i molitvama. Tamjanom se  trgovalo još prije 5000 godina na Arapskom poluotoku i u sjevernoj Africi, gdje je bio vrijedan poput zlata. Stoga nije neobično da je upravo ova dragocjena smola, uz zlato i miru, bila dar tek rođenom Isusu. Tamjan i eterično ulje dobiveno iz njega  i danas imaju važno mjesto u obredima svih religija i pri meditacijama, ali se sve više uspješno koriste i u liječenju raznih bolesti. U suvremenom svijetu takvu ozbiljniju primjenu tamjanovac i tamjan imaju tek u posljednjim desetljećima, iako je njegova biološka aktivnost i ljekovitost poznata u ajurvedskoj medicini već tisućama godina, posebno  za liječenje astme, artritisa, zacjeljivanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sustava, zaštitu od patogenih mikroorganizma i pročišćavanja krvi. Danas smolu ili eterično ulje sadrže razni pripravci, među kojima su najčešći oni za olakšavanje tegoba koštano-mišićnog sustava, posebno onih izazvanih upalnim reakcijama. Tamjan  se dobiva nakon zarezivanja drva tamjanovca. Tome mogu poslužiti stabla koja pripadaju različitim vrstama roda  Boswellia. Najčešće su dva arapska tamjanovca: Boswelia Sacra (sveti tamjanovac) i Boswelia Carterii te  Boswelia Serrata (indijski tamjanovac). Ovisno o geografskom položaju njihovog rasta, nastaju i različiti varijeteti ovih biljaka koji za posljedicu imaju i razlike u kemijskom sastavu, organoleptičkim svojstvima i djelovanjima.


Dobivanje: destilacija komadića gumaste smole vodenom parom (ekstrakcijom se može dobiti apsolut)


Boja: blijedožuta


Miris: terpenski, limunski, drvno-začinski s balzamičnim tonom, srednjeg intenziteta


Glavne sastavnice: monoterpeni (pinen, limonen), seskviterpeni (gvajeni), alkohol-ketoni (olibanol)


Mirisna nota: donja do srednja


Preporuke za miješanje s drugim eteričnim uljima: geranij, grejp, lavanda, naranča, matičnjak, pačuli, bor, ruža sandal


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja tamjanovca

Ljekovitu moć tamjanovca sve više ispituje i ocjenjuje suvremena znanost. U brojnim radovima opisane su njegove aktivnosti, među kojima su najviše ispitani sedativni učinak (1-7), imunostimulirajuće (3,8), mukolitičko i ekspektorirajuće djelovanje (2,3,6,7) te protuupalna (5,9,10) i antimikrobna aktivnost (11-13) . Posljednjih godina naglasak istraživanja je na protutumorskim svojstvima smole i eteričnog ulja (14). Najviše se primjenjuje u pripravcima protiv nervoze i depresije te kao pomoć u olakšavanju simptoma astme i drugih tegoba dišnog sustava te kod bolova koštano-mišićnog sustava. Eterično ulje tamjanovca koristi se i za poboljšanje učenja i pamćenja. Svoju uspješnu primjenu nalazi i u antiage kozmetičkim pripravcima (5).


Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje tamjanovca dragocjen je sastojak aromaterapijskih mješavina. Najviše se koristi u recepturama za poboljšanje raspoloženja, emotivno uravnoteženje te kod stanja nervne i fizičke iscrpljenosti i stresa, često praćenih glavoboljama. Obvezan je sastojak u raznim pripravcima za olakšavanje astme i problema vezanih uz dišni sustav. U vrijeme gripe i virusnih infekcija, aromaterapeuti preporučuju tamjanovac zbog jačanja imunološkog sustava.


Aromakozmetika

Blagotvorni učinak eterično ulje tamjanovca ima i na kožu pa ga aromaterapeuti uspješno koriste pri izradi svojih kozmetičkih pripravaka. Smatraju da tamjanovac utječe na ublažavanje sunčevih i staračkih pjega čime ujednačava ten,  da djeluje adstringentno kod širokih pora, što ima utjecaja i na ublažavanje bora i akni. Time se postiže blago zatezanje i jačanje kože, poboljšava njezin  tonus, elastičnost te doprinosi njezinom ljepšem i mlađem izgledu. U kozmetičkim pripravcima s tamjanovcem dolazi do izražaja i njegov utjecaj na obrambene mehanizme kože. Zbog svih svojih aktivnosti posebno je omiljen sastojak antiage kozmetike.


Kućni ljubimci

Tamjanovac se koristi i u njezi kućnih ljubimaca. Primjenjuje se u mješavinama za olakšavanje tjeskobe i straha životinja od različitih situacija, među kojima je i strah od grmljavine i vatrometa, za olakšanje tegoba dišnog sustava i tretiranje ranica i manjih ozljeda kože. Nije zanemariva niti njegova primjena u bolnim trenutcima koji prethode eutanaziji ljubimca.


Sigurnost primjene

Eterično ulje tamjanovca je sigurno za primjenu. Oprez je nužan kod trudnica, dojilja i male djece.

Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, linalol


Literaturni izvori:

 1. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 356.
 2. Jennifer Peace Rhind. Aromatherapeutic Blending: Essential Oils in Synergy, Singing Dragon, London, UK, 2016, 214-215.
 3. Stribor Marković. Fitoaromaterapija, Centar Cedrus, Zagreb, 2005, 213-214.
 4. Kurt Schnaubelt.Medical Aromatherapy. North Atlantic Books. Berkely, CA. 1999, 206-207.
 5. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 125.
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924999/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27117114
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12710734
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22457547
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12244881
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3304380/
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22288378
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24137478
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25006348

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE TAMJANOVCA:

ETERIČNO ULJE - ANTISTRESS 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ANTISTRESS 10 ml
ETERIČNO ULJE - MOODLIFTER 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – MOODLIFTER 10 ml
ETERIČNO ULJE - ANTIAGE 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ANTIAGE 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.