Slatka naranča (eterično ulje)

Slatka naranča Citrus sinensis iz porodice Rutaceae je zimzeleno stablo,

nešto niže i manje otporno od gorke naranče.  Njezin plod stoljećima se prepoznaje kao dragocijeno voće koje je osim slasnog užitka i odličan izvor vitamina C i drugih nutritivno vrijednih sastojaka. Eterično ulje proizvedeno iz njezine kore koristi se najviše u prehrambenoj i  kozmetičkoj industriji, a jedno je od najčešćih eteričnih ulja u aromaterapijskoj primjeni.


Dobivanje: hladno tiještenje (ručno ili strojno) usplođa ploda


Boja: žuta do žuto-narančasta


Miris: citrusni i slatkasti, sličan mirisu narančine kore


Glavne sastavnice: dominiraju monoterpeni (oko 80%) limonen  te manje monoterpenskih alkohola i aldehida, furokumarini (bergapten)


Mirisna nota: gornja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: muškatna kadulja, čempres, lavanda, neroli, mira, tamjanovac, petitgrain, ruža, ružino drvo, sandal, ylang-ylang i sva začinska ulja.


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja slatke naranče

Eterično ulje slatke naranče primjenjuje se u brojnim recepturama za olakšavanje raznih zdravstvenih tegoba. Opravdanost nekih primjena potvrđena je ispitivanjima i laboratorijskim pokusima. Najveći broj radova odnosi se na umirujuće i anksiolitičko djelovanje koje se postiže inhaliranjem eteričnog ulja slatke naranče (1,2). Ulje je potvrđeno i kao dobar karminativ (3,4,5) i stomahik (3,4,5), a dokazan mu je i učinak koji postiže kao atmosferski i kontaktni antiseptik (5). Potvrđena je i antibakterijska i antifungalna aktivnost (6), antioksidativno djelovanje (7) te pozitivni utjecaj njegovog inhaliranja na vježbanje i funkciju pluća (8). Neki izvori ga spominju kao sredstvo za poticanje apetita i pomoć kod usporene probave (3-5). Preporučuje se za opuštanje i ublažavanje stresa, tjeskobe i nervne napetosti.


Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje slatke naranče posebno je omiljeno u aromaterapiji. Primjenjuje se u izradi mješavina za masažu zbog opuštajućeg djelovanja i smanjenja nervoze i tjeskobe te pozitivnog učinka na probavni sustav i poticanje apetita. Budući da upravo miris slatke naranče potiče opuštenost i smirenost, odlične rezultate u tom pogledu aromaterapeuti postižu i inhalacijskom metodom (difuzori, raspršivanje u prostoru)


Aromakozmetika

Ulje slatke naranče dodaje se i kozmetičkim pripravcima, posebno onim namijenjenim masnoj, umornoj i beživotnoj koži. Primjenjuje se i zbog svojih antiseptičkih svojstava. U kozmetici se koristi u malim količinama i s oprezom zbog mogućeg nadraživanja.


Kućni ljubimci

Slatka naranča ima određena ograničenja u primjeni za kućne ljubimce, a najviše se koristi za aromatiziranje zraka i uklanjanje neugodnih mirisa.


Sigurnost  primjene

Eterično ulje slatke naranče je sigurno za primjenu. Oprez je nužan kod vrlo osjetljivih osoba zbog mogućeg blagog nadražaja. Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, citral, linalol


Literaturni izvori:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30622597
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22849536/
  3. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 130-133.
  4. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 369.
  5. Kurt Schnaubelt. Medical Aromatherapy. North Atlantic Books. Berkely, CA. 1999, 184-185.
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20385194
  7. https://www.nature.com/articles/s41598-017-11818-5
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27688737

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE SLATKE NARANČE:

ETERIČNO ULJE - MOODLIFTER 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – MOODLIFTER 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.