Sjeme mrkve (eterično ulje)

Mrkva (Daucus carota) je biljka iz porodice Apiaceae.

Njezin latinski naziv, Daucus, potječe od grčkog “daio” (”gorjeti”), zbog stimulativnog djelovanja njezinog sjemena. Eterično ulje se proizvodi iz divljih i pitomih vrsta, ali je kvalitetnije ono dobiveno iz divljih. Najkvalitetnijim se smatra eterično ulje proizvedeno iz divlje podvrste Daucus carorta. ssp. Maximus. Uobičajena, pitoma mrkva Daucus carota L. ssp. sativus  ima jestivi narančasti korijen, dok divlja mrkva ili „čipka kraljice Ane“ Daucus carota L. ssp. carota ima nejestivi žilavi, bjelkasti korijen. Divlja mrkva je samonikla u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, ali se njezino eterično ulje danas proizvodi širom svijeta.

Budući da je mrkva poznatija po svom jestivom korijenu nego po eteričnom ulju, postoji daleko veći broj povijesnih zapisa koji opisuju korijen nego onih koji opisuju sjemenke. Poznato je ipak, da se za divlju mrkvu znalo još u antičko doba i da u Europi raste preko 2000 godina. Kao povrće više se koristi tek od 19. stoljeća.

Eterično ulje sjemenki mrkve upotrebljava se u formulacijama mirisnih kompozicija za parfeme, losione, sapune, kreme i deterdžente, ali je posebno vrijedna njegova primjena u aromaterapiji.


Dobivanje: destilacija sjemena mrkve vodom ili vodenom parom.


Boja: blijeda do tamno žuta


Miris: topao, suh, drvno-zemljani s orašastim podtonom, srednjeg intenziteta.


Glavne sastavnice: Postoji nekoliko kemotipova eteričnog ulja sjemena mrkve. Posebno je cijenjen onaj u kojem sa značajnijim udjelom sudjeluje seskviterpenski alkohol – karotol. Može ga biti i preko 50%. U podvrsti Daucus carorta. ssp. maximus može ga biti i oko 70%. Među brojnim drugim spojevima, sadrži pinen, limonen i daukol.


Mirisna nota: srednja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: bergamot, borovica, lavanda, cedrovi, geranije, citrusna i začinska ulja.


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja sjemenki mrkve

Eteričnom ulju sjemenki mrkve pripisuje se nekoliko bioloških djelovanje koja se razlikuju ovisno o podvrstama i kultivarima. Neka od njih dokazana su u laboratorijskim uvjetima. Tako je utvrđeno njegovo povoljno djelovanje u njezi i zdravlju kože, kod ekcema, upala, osipa, svrbeža, ožiljaka i ranica (1,2), blago antimikrobno i protuupalno djelovanje (3) antioksidativno djelovanje i regenerativni učinak na stanice jetre (4), a spominju se i istraživanja antikancerogenog djelovanja eteričnog ulja sjemena mrkve (5).


Primjena u aromaterapiji

Ovisno o načinu primjene eterično ulje sjemena mrkve se koristi, između ostalog, kao tonik koji potiče rad cijelog organizma, za detoksikaciju, za blago povišenje niskog krvnog tlaka, kod tegoba s probavom i urinarnim sustavom. Opisana je i njegova primjena kao podrška u reguliranju rada štitnjače.


Aromakozmetika

Primjena eteričnog ulja sjemena mrkve u kozmetici se veže prvenstveno uz njegov izvanredan učinak na regeneraciju stanica kože te je prvo ulje izbora u pripravcima za obnovu umorne i beživotne kože,  pripravcima protiv bora i za njegu zrele kože. Zbog svog protuupalnog djelovanja preporučuje se i kao pomoć u liječenju krasta, akna, ekcema i prhuti.

Željeni učinci postižu se već nakon primjene vrlo niskih koncentracija, a poput ostalih eteričnih ulja, najdjelotvornije je u kombinacijama s drugim uljima. Pomiješan s biljnim uljem pšeničnih klica koristi se kao losion za sunčanje, a u kombinaciji s gorkom narančom i lavandom u biljnom ulju badema i pšeničnih klica revitalizira suhu i beživotnu kožu. Pomiješan s lavandom u maceratu kantariona pomaže regeneraciji opečene kože.


Kućni ljubimci

Eterično ulje sjemena mrkve vrlo je nježno i cijenjeno u njezi kože kućnih ljubimaca, posebno kod suhe, ljuskave kože, sklone alergiji i infekciji. Odličan je dodatak svim mješavinama za pružanje prve pomoći kod površinskih rana i brazgotina. Djeluje protuupalno, tonizirajuće i blago antibakterijski. Potiče regeneraciju stanica kože, a pokazalo se i da blagotvorno djeluje na rad srca kod pasa.


Sigurnost  primjene

Pravilnom uporabom eterično ulje sjemena mrkve ne nadražuje, ne izaziva alergijske reakcije te je sigurno za aromaterapijsku primjenu. Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, linalol, geraniol


Literaturni izvori:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29737890
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4769755/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609303/
  5. https://www.researchgate.net/publication/229427365_The_Antioxidant_and_Anticancer_Effects_of_Wild_Carrot_Oil_Extract

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ETERIČNO ULJE SJEMENKI MRKVE:

ETERIČNO ULJE - ANTIAGE 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ANTIAGE 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.