Ružmarin (eterično ulje)

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) iz porodice Lamiaceae

kao samonikla biljka raste u cijelom Sredozemlju, ali ga uzgajaju i u drugim dijelovima svijeta. U nas ga nalazimo na sunčanim, kamenitim obroncima duž cijele obale, a najrasprostranjeniji je u Dalmaciji. Zbog svog dekorativnog izgleda često se uzgaja kao ukrasni grm.

Njegova svojstva poznata su još iz Antike, a tragovi osušene biljke pronađeni su na mumijama u egipatskim grobnicama (oko 2000 g p.K), što navodi na mogućnost njegove uporabe i u postupku mumificiranja. Grci su ga smatrali cvijetom Olimpa, napose posvećenim Afroditi, božici ljubavi i ljepote. Nazvali su ga libanotis prema legendi o lijepom mladiću Libanotu, omiljenom među bogovima, kojeg su ljudi iz zavisti ubili, a bogovi ga potom pretvorili u grm ružmarina. Smatrali su da njegov miris potiče intelekt i bistri misli. «Ros maris» ili morska rosa, kako su ga nazivali Rimljani rabio se u drevnom Rimu u javnim kupalištima ili kao sredstvo za kađenje kod vjerskih obreda i za čišćenje kuća i nastambi za stoku.

U srednjem vijeku ružmarin je bio simbol vjernosti na vjenčanjima i sprovodima. U vrijeme kuge njegove su se grančice spaljivale u bolesničkim sobama kao zaštita od zaraze. Bio je i jedan od sastojaka mirisne vodice ugarske kraljica Elizabete.

Uobičajeni sastav eteričnog ulja ružmarina podrazumijeva prosječno 200-tinjak organskih tvari. Ključne sastavnice se mijenjaju ovisno o geografskom položaju na kojem je rasla biljka iz koje se dobiva. Budući da su te razlike značajne i bitne za biokemijsko djelovanje ovih ulja ona se klasificiraju kao posebni kemotipovi. Najčešća su tri kemotipa eteričnog ulja ružmarina: 1,8-cineolni (sjeverna Afrika), kamforni (Provansa) i verbenonski (Korzika).


Dobivanje: destilacija cvjetića i listića ili cijelih grančica vodenom parom.


Boja: žućkasto-zelenkasta


Miris: svjež, drvno-travnat, kamforast sa smolastim tonom. Pojedini kemotipovi imaju različito naglašene tonove:

 1. 1,8-cineolni k.t. podsjeća na eukaliptus
 2. Verbenonski k.t.: više od svih kemotipova podsjeća na svježi ružmarin
 3. Kamforni k.t.: snažni kamforasti

Glavne sastavnice: ovise o kemotipu eteričnog ulja

 • 1,8-cineolni k.t. oksidi (1,8-cineol), monoterpenski alkoholi (borneol), esteri (bornil-acetat)
 • verbenonski k.t.: ketoni (verbenon, kamfor), oksidi (1,8-cineol), monoterpeni i ester (bornil-acetat)
 • kamforni k.t.: ketoni (kamfor), oksidi (1,8-cineol), monoterpeni i monoterpenski alkoholi

Mirisna nota: srednja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: bor, čempres, borovica, muškatna kadulja, elemi, bušin, lavanda te citrusna i začinska ulja


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja ružmarina

Iako svi kemotipovi imaju sličnosti u svojim aktivnostima, zbog biokemijskih specifičnosti ipak se razlikuju po svom fiziološkom djelovanju i konačnim učincima, od kojih su brojni dokazani.

 • 1,8-cineolni k.t. Najvažnija svojstva su antikatarno i ekspektorirajuće djelovanje te antivirusna, antibakterijska i antifungalna aktivnost i pozitivno djelovanje na cirkulatorne tegobe
 • verbenonski k.t. također povoljno utječe na dišni sustav, ali uz antikatarno i ekspektorirajuće ima i mukolitičko djelovanje. Pozitivno utječe na rad jetre i smanjene produkcije žući te potiče regeneraciju kože
 • kamforni k.t. najvažnije mu je analgetičko djelovanje i svojstvo opuštanja mišića. Slabije su izraženi i mukolitički i lipolitički učinak.

Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje ružmarina «princa aromatičnih trava», kako su ga u prošlosti nazivali, zauzima jednu od vodećih pozicija u aromaterapiji. Spektar njegove primjene toliko je širok da je teško i zamisliti područje u kojem se ne bi moglo upotrijebiti.


Ružmarin k.t. 1,8-cineol aromaterapeuti najviše koriste  zbog njegovog djelovanja na dišni sustav pa se primjenjuje kao podrška za olakšavanje respiratornih tegoba (bronhitis, astma, sinusitis). Primjenjuju ga i kao pomoć kod urinarnih infekcija, za poboljšanje cirkulacije, kao antireumatik te kod glavobolje. Budući da je dokazano da potiče aktivnost središnjeg nervnog sustava, upotrebljava se i za poboljšanje koncentracije i kod nervne iscrpljenosti. Čest je sastojak pripravaka za inhalaciju. Njegovo snažno djelovanje može kod male djece izazvati štetne posljedice pa se njegova primjena kod njih ne preporučuje.


Ružmarin k.t. verbenon je najblaži kemotip ružmarinovog ulja. U aromaterapiji se koristi kao pomoć u oporavku jetre i kao žučni tonik. Budući da ima i blago mukolitičko djelovanje, njegova je podrška dobrodošla kod prehlade i bronhijalnih tegoba. Uz brojne druge primjene, aromaterapeuti ga predlažu za uravnoteženje rada endokrinog sustava i rada srca nakon obilnog jela te kao pomoć kod postnatalne depresije. Često ga preporučuju „umornim ljudima s preopterećenom jetrom, neugodnim zadahom  i sivom kožom“.

Ovaj kemotip eteričnog ulja ružmarina najsigurniji je za primjenu, ali i njega trebaju izbjegavati trudnice, dojilje i mala djeca.


Ružmarin k.t. kamfor u narodu je poznat kao srčani tonik i pomoć kod neuromuskulaturnih tegoba. Aromaterapeuti ga koriste za ublažava mišićnu napetost, kod reumatskih bolova i grčeva te kod spinalnog artritisa i zubobolje ili kod sniženog tlaka. U malim dozama opušta nervnu napetost, u visokim djeluje suprotno, potiče probavni sustav. Visok udio kamfora može štetno djelovati na trudnice, malu djecu i osobe koje boluju od epilepsije pa se njima ne preporučuje primjena ovog kemotipa ružmarina.


Aromakozmetika

Ružmarin se tradicionalno upotrebljava u njezi kose i kože zbog svoga adstringentnog, antiseptičkog i stimulirajućeg djelovanja. Potiče rast kose i sprečava njezino prijevremeno ispadanje. Upotrebljava se i u prevenciji prhuti.

Vrlo je čest sastojak receptura protiv celulita (cineolni k.t.), a sadrže ga i drugi kozmetički pripravci.

U njezi kože najviše se upotrebljava verbenonski kemotip koji na nju povoljno utječe zbog svojih regenerativnih svojstava. Upotrebljava se za sve tipove kože, a posebno za umornu i zrelu kožu te u pripravcima za prevenciju stvaranja bora.


Kućni ljubimci

Eterično ulje ružmarina kod kućnih ljubimaca se najčešće upotrebljava za poticanje rasta dlake. Također se primjenjuje i u recepturama za olakšavanje reumatskih tegoba kod starijih pasa. Verbenonski kemotip se upotrebljava i kod prehlada i kašlja zbog svog mukolitičkog djelovanja.


Sigurnost  primjene

Eterična ulja ružmarina treba koristiti s oprezom, posebno one kemotipove koje sadrže kamfor -prvenstveno kamforni, a zatim i verbenonski, iako se manje količine mogu naći i u cineolnom kemotipu. Kamfor, uz pozitivne aktivnosti, ima neurotoksično, emenagogno i abortivno djelovanje pa ga trebaju izbjegavati trudnice i bolesnici s epilepsijom te dojilje i mala djeca.


Mogući alergeni 

 • CINEOLNI KEMOTIP – (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, linalol, geraniol
 • VERBENONSKI KEMOTIP: limonen, linalol, geraniol, citral, citronelol, eugenol
 • KAMFORNI KEMOTIP: limonen linalol

Literaturni izvori:

Za sva tri kemotipa eteričnog ulja ružmarina

 1. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 421-422.
 2. Kurt Schnaubelt.,Medical Aromatherapy Healing with Essential oils, Frog Ltd. Berkeley, California, 1999, 146, 228,237.
 3. Kurt Schnaubelt. Advanced Aromatherapy – The science of Essential Oil Therapy. Healing Arts Press, Rochester, Vermont, 1995, 87-88.
 4. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 388-399.
 5. Stribor Marković. Fitoaromaterapija, Centar Cedrus, Zagreb, 2005, 242-244.
 6. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 85,161.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ETERIČNO ULJE RUŽMARINA :

EYWA OIL -HAIR REPAIR AND SHINE - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – HAIR REPAIR AND SHINE
EYWA OIL - SENSATION OF CHILI PEPPER - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF CHILI PEPPER
ETERIČNO ULJE - WINTER VITALITY 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – WINTER VITALITY 10 ml
ETERIČNO ULJE - ATHLETIC 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ATHLETIC 10 ml
REPELENT - ANTISTING 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
REPELENT – ANTISTING 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.