Rimska kamilica (eterično ulje)

Rimska kamilica, Chamaemelum nobile (sinonim -Anthemis nobilis)

je vrlo aromatična,zeljasta trajnica, visoka do 30 cm iz porodice Asteraceae.

Narodna medicina upotrebljava rimsku kamilicu na sličan način kao i tzv. pravu (njemačku), Matricaria recutita. Od njezinih cvjetova se priprema čaj za olakšavanje grčeva te za ispiranje usta i rana, a cvjetni ekstrakti se dodaju šamponima za pranje svijetle kose. Ne postoji bitna razlika niti u današnjoj farmakološkoj primjeni rimske i njemačke kamilice iako se aktivne tvari obiju vrsta značajno razlikuju.

Rimska kamilica samonikla je u južnoj i zapadnoj Europi, a danas se uzgaja u mnogim zemljama, među kojima su: Belgija, Bugarska, Engleska, Francuska, Mađarska, Italija, USA i Argentina.

Cvijet obiju vrsta kamilice upotrebljava se još od antičkog vremena za olakšavanje probavnih tegoba i kod raznih iritacija kože i sluznice, a spominju se u različitim povijesnim izvorima. Proučavajući ove dokumente, teško je sa sigurnošću utvrditi o kojoj se vrsti kamilice u njima zaista radi. Njihove se povijesti stalno isprepliću.


Dobivanje: destilacija cvjetnih glavica vodenom parom.


Boja: svijetložućkasta


Miris: bogat, topli, slatko-voćno-zeleni


Glavne sastavnice: esteri (izobutil-angelat, izobutil-butirat), ketoni (pinokarvon), alkoholi (pinokarvol)


Mirisna nota: srednja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: bergamot, muškatna kadulja, jasmin, neroli, ruž, geranij i lavanda.


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja kamilice

Eterično ulje rimske kamilice poznato je po svom spazmolitičkom (1-4), blagom sedativnom (1-5), umirujućem (1-5)  i anksiolotičkom (1-5) djelovanju koji se povezuju i s njegovom primjenom kod nesanice te kao preanestetika. Dokazano mu je i  izraženo analgetičko (1) i protuupalno djelovanje(1-3). Utvrđeno je da snažnije sedativno djelovanje ima ulje proizvedeno iz čisto bijelih cvjetnih glavica od onog dobivenog iz žuto-bijelih cvjetova. Tome doprinosi znatno veći udio estera angelične kiseline u bijelim glavicama. Ovisno o načinu primjene uz rimsku kamilicu se vežu, između ostalog, još i antiseptičko, karminativno, digestivno (4) i emenagogno djelovanje(1,2). Primjenjuje se i u palijativnoj skrbi (5).


Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje rimske kamilice ima široku primjenu u aromaterapiji. Njegov miris djeluje umirujuće i harmonizirajuće na emocije pa je omiljen sastojak mješavina za mirisnu animaciju raznih prostora. Ovisno o načinu primjene, može se aromaterapeuti ga koriste u recepturama za ublažavanje ili kao podrška konvencionalnim postupcima kod: tegoba vezanih uz razne vrste neuralgija, psihičkih trauma i šoka, problema različitih vrsta ovisnosti i ponašanja, raznih tipova astme (kod astmatičnih napada utrljava se kao prva pomoć na ručni zglob, sljepoočnice ili solarni pleksus), stanja ljutnje, uzrujanosti, ekscitiranosti i sl. te raznih vrsta bolova i upalnih spazama ili kao podrška u palijativnoj skrbi.


Aromakozmetika

Rimska kamilica se u kozmetičkim pripravcima koristi zbog širokog spektra svojih djelovanja i vrlo je čest sastojak skupocijenih kozmetičkih proizvoda za njegu kože i odgodu procesa njezinog starenja. Stimulira metabolizam kože. Upotrebljava se i kao sastojak raznih proizvoda za kosu. Najčešće se primjenjuje u pripravcima za osjetljivu, suhu  i zrelu kožu, protiv svrbeža i nakon uboda insekata, za zacjeljivanje površinskih rana, opeklina, kod kože sklone aknama i urtikarije. Dodaje se uljima i kremama ze olakšavanje kožnih alergija i ekcema te pripravcima za tretiranje ispucanih kapilara. Ispucanu suhu kožu ruku čini glatkom i mekanom (7).


Kućni ljubimci

Zbog umirujućeg i spazmolitičkog djelovanja rimska kamilica se primjenjuje i kod kućnih ljubimaca i to za ublažavanje tjeskobe, za olakšavanje spazama i različitih mišićnih bolova.


Sigurnost  primjene

Eterično ulje rimske kamilice nije toksično, ne nadražuje i vrlo je sigurno za primjenu. Preosjetljivost na neke od njegovih sastavnica izuzetno je rijetka, međutim, trudnicama, dojiljama i maloj djeci se njegova primjena ne preporučuje.

Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, linalol, geraniol, citronelol


Literaturni izvori:

 1. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 384-387
 2. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 359-360.
 3. Kurt Schnaubelt. Medical Aromatherapy. North Atlantic Books. Berkely, CA., 1999, 204.
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548163/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
 6. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 141.
 7. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 130-133
 8. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 130-133.
 9. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 359.
 10. Schnaubelt, K. (1999). Medical Aromatherapy. North Atlantic Books. Berkely, CA.
 11. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 143
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548163/ umirujuće. Spazmolitičko, jetra
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/   Umirujuće, spazolitičko, palijativna skrb

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE RIMSKE KAMILICE:

ETERIČNO ULJE - MOODLIFTER 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – MOODLIFTER 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.