Petitgrain (eterično ulje)

Gorka naranča, Citrus aurantium ssp. amara, listovi,  iz porodice Rutaceae

Gorka naranča, poznata i kao seviljska naranča, je stablo tamnozelenih listova, bijelih mirisnih cvjetova  s narančastim plodovima. Od gorke naranče dobivaju se različitim metodama čak tri različita eterična ulja. Iz kore se tiještenjem dobiva oko 0,15% eteričnog ulja koje se naziva eterično ulje gorke naranče, a iz svježe ubranih cvjetića ekstrakcijom ili destilacijom se proizvodi oko 0,1% eteričnog ulja poznatog pod nazivom neroli. U prošlosti se petitgrain proizvodio destilacijom malih (veličine trešnje) nezrelih plodova (fr. riječ pettit grain) narančinog drveta. Budući da se na taj način značajno smanjivao prinos zrelog voća, prešlo se na destilaciju lišća i grančica narančinog drveta.

Osim gorke naranče, postoje i eterična ulja petitgrain drugih citrusa (mandarine, limuna i bergamota).


Dobivanje: destilacija listova, ponekad i grančica vodenom parom


Boja: blijedo do tamnije žuta


Miris: svježi cvjetno – citrusni, pomalo slatkast, koji podsjeća na cvijet naranče (neroli) s drvno travnatim podtonom, srednjeg intenziteta.


Glavne sastavnice: dominiraju monoterpenski esteri (oko 40% – 80%) linalil-acetat i geranil-acetat te monoterpenski alkoholi geraniol, linalol i nerol.


Mirisna nota: srednja do gornja

Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: ostala ulja dobivena iz drugih dijelova gorke naranče, zatim lavanda, ružmarin, geranij, palmarosa, ylang-ylang, jasmin, sandal i sva citrusna ulja.


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja petitgraina

Privlačan miris petitgraina i značajna fiziološka aktivnost razlog su za njegovu široku primjenu. Najviše se koristi u kozmetičkoj industriji i to u proizvodnji sapuna, gelova, krema i drugih vrsta proizvoda, ali je najprepoznatljiviji kao jedan od klasičnih sastojaka eau-de cologne i parfema tipa  fougère.

Eterično ulje petitgrain se dodaje i prehrambenim proizvodima, posebno slasticama, bombonima, alkoholnim i bezalkoholnim pićima, a upotrebljava se i u farmaceutskoj industriji te aromaterapiji.

Bogat biokemijski sastav eteričnog ulja petitgrain daje ovom ulju izuzetna organoleptička svojstva i specifično fiziološko djelovanje. Njegov učinak se najviše temelji na visokom udjelu estera iz kojeg, prema raznim istraživanjima,  proizlazi balansirajuće (1,2) djelovanje što ga čini dobrim spazmolitikom koji pomaže u popuštanju grčeva i napetosti čiji su uzroci emotivnog karaktera ili su nastali kao posljedice stresa. Najsnažniji učinak i najbolju pomoć ovo eterično ulje ostvaruje upravo na psihičkoj razini. Djeluje opuštajuće na cijeli organizam, olakšava disanje i pomaže u uspostavljanju njegovog pravilnog ritma. Pokusi su potvrdili i njegovu protuupalnu (3) i antioksidativnu aktivnost (4), a dokazano je i antagonističko djelovanje na različite mikroorganizma (5).

Pokusi su pokazali da, ovisno o načinu primjene, eterično ulje petitgraina može doprinijeti zdravlju probavnog, živčanog ili krvožilnog sustava. U tu se svrhu može dodati jedna kap čistog ulja, provjerene kvalitete kao aroma napitku ili jelu.


Primjena u aromaterapiji

S obzirom na objavljene rezultate istraživanja i svojstva ovog eteričnog ulja, najsnažniji učinak i najbolju aromaterapijsku pomoć ono ostvaruje na psihičkoj razini. Djeluje opuštajuće na cijeli organizam, olakšava disanje i pomaže u uspostavljanju njegovog pravilnog ritma. U tu svrhu, u aromaterapiji se često kombinira s eteričnim uljima bogatim 1,8-cineolom (eukaliptus, mirta, ravensara, lovor, ružmarin). Kada se primjenjuje kao pomoć za uravnoteženje ritma otkucaja srce dodaju mu se eterična ulja kao što su lavanda, i linalolni kemotip bosiljaka. Dragocjen je sastojak mješavina za ublažavanje mišićne napetosti i bolova u trbuhu, a odlična potpora kod nesanice i oporavka nakon bolesti. Jedan je od najomiljenijih sastojaka pripravaka za relaksirajuće aromaterapijske masaže.

Svojim kemijskim sastavom, petitgrain može doprinijeti stvaranju mirnog, opuštenog okruženja kojim se postiže i opća relaksiranost. Zbog ovih karakteristika petetitgrain je omiljeno ulje u difuzerima, aroma-lampicama ili na upijajućim materijalima uz uzglavlje kreveta. Ugodan osjećaj opuštanja može se pojačati dodatkom eteričnih ulja sličnog djelovanja (lavanda, bergamot).


Aromakozmetika

Eterično ulje petitgrain potiče obnovu stanica i tkiva kože zbog čega se primjenjuje i u kozmetičkim pripravcima (6), posebno za masnu kožu i akne te kod mrlja na koži. Uravnotežuje pojačanu aktivnost žlijezda lojnica, a dezodorirajuće i blago antiseptičko djelovanje dodatno doprinose širini njegove uporabe u kozmetici. Djelotvornost petitgrana u pripravcima za njegu i regeneraciju kože pojačava se dodatkom eteričnog ulja sjemena mrkve. Ova kombinacija vrlo je dobra dopuna njezi zrele kože.


Kućni ljubimci

U aromaterapiji za kućne ljubimce petitgrain se najviše upotrebljava zbog svog umirujućeg djelovanja. Koristi se u mješavinama za hiperaktivne pse, za pse uznemirene zbog povremenih odvajanja od vlasnika ili u drugim situacijama koje izazivaju uznemirenost kućnog ljubimca.


Sigurnost primjene

Petitgrain nije toksično eterično ulje, ne nadražuje kožu niti izaziva alergijske reakcije, vrlo je ugodno za primjenu. Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.

Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): linalol, limonen, geraniol, citral


Literaturni izvori:


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE GORKE NARANČA:

ETERIČNO ULJE - MOODLIFTER 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – MOODLIFTER 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.