Paprovac (eterično ulje)

Paprovac,  Piper nigrum  iz porodice Piperaceae

je višegodišnja zimzelena povijuša, koja raste kao grm ili drvo. Mali grozdovi paprovca, s plodovima promjera oko 5 mm,  rastu poput ribiza. Boje plodova se razlikuju ovisno o stupnju zrelosti pa mogu biti žuti ili zeleni. Domovina papra su vlažne prašume zapadne indijske obale, nazvane Malabar. Već prije 2000 godina odatle se raširio na Malajski poluotok i susjedne indonezijske otoke, kasnije i u Brazil.

Plodovi paprovca u obliku bobica koriste se kao začin poznat kao papar, kojeg su poznavali još i stari Grci. Upotrebljavali su ga kao dodatak hrani i kao lijek. Posebno su ga cijenili Rimljani, koji  su ga stavljali gotovo u svako jelo pa i u mlijeko, med i kolače. U srednjem vijeku je, uz sol i ocat, bio najrašireniji dodatak hrani. Cijena mu je u prošlosti bila vrlo visoka te je često korišten i kao platežno sredstvo. Danas je lako dostupan, a zbog niske cijene profinjene ljutine i drugih organoleptičkih karakteristika primjenjuje se u pripremanju svakodnevnih jela i posebnih gurmanskih delicija.

Papar dolazi u nekoliko karakterističnih oblika. Crna, zelena, bijela, ružičasta i crvena zrna potječu od iste biljke. Različit izgled i okus, karakteristični za svaki tip, posljedica su različitog vremena branja plodova i različitih proizvodnih postupaka. Crni papar se dobiva od nezrelih zelenih bobica koje se ostave fermentirati nekoliko dana prije sušenja. Bijeli papar se dobiva od zrelih bobica koje se natapaju nakon branja kako bi se olakšalo ljuštenje crvene kože. Zeleni papar se dobiva tako što se plod (zrno) bere prije samog sazrijevanja pri čemu mu ostaje zelena boja. Zeleni papar se konzervira u salamuri. Crveni papar se bere u jesen. Zrnje  mu  je ružičaste boje, a suši se na suncu. Blagogog je okusa.

Sve vrste papra se upotrebljavaju kao dodatak jelima i sastojak marinada i umaka, a iz crnog se proizvodi eterično ulje.


Dobivanje: destilacija usitnjenih bobica crnog papra vodenom parom


Boja: Bezbojno do vrlo blijedo zelenkasto


Miris: izražen, prodornI i oštrI  začinskI, iznenađujuće toplI i rafiniranI


Glavne sastavnice: seskviterpeni (kariofilen, bisabolen, elemen, gvajen, humulen), monoterpeni (pineni)


Mirisna nota: srednja

Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: bergamot, limun, limeta, mandarina, grejp, bosiljak, ružmarin, kadulja, komorač, korijandar, borovica, muškatni oraščić, klinčičevac, đumbir, sandal, tamjanovac, muškatna kadulja, lavanda, geranij i ylang-ylang


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja paprovca

Uz eterično ulje paprovca povezuje se više različitih svojstava i farmakoloških aktivnosti. Najčešće se spominju: analgetičko (1-3), protuupalno (1) i ekspektorirajuće (2). Ulje stimulira rad probavnog sustava (1,2,4) i stvaranje probavnih enzima u gušterači,utječe na poboljšanje apetita (5), a pomaže i kod impotencije i frigidnosti. Djeluje antimikrobno (6) i olakšava probleme vezane na prestanak pušenja (7).


Primjena u aromaterapiji

Najčešća primjena eteričnog ulja paprovca u aromaterapiji povezana je s tegobama probavnog sustava pa se koristi kod usporene probave i u mješavinama za olakšavanje dispepsije. Dodaje se i mješavinama za masažu kojima umiruje rad crijeva i tonizira mišiće debelog crijeva te ublažava zatvor uzrokovan prehladom i hladnim vremenom. Paprovac se koristi i za  poticanje apetita i rada bubrega.

Zbog pozitivnog učinka na krvožilni sustav, eterično ulje paprovca se u aromaterapiji primjenjuje kod problema hladnih ruku i nogu te općenito, kod ljudi koji pate od izraženog osjećaja hladnoće (fizičke i emocionalne). Učinak grijanja i ekspektorirajuće djelovanje čine ga djelotvornom pomoći i kod tegoba dišnog sustava uzrokovanih prehladom i gripom zbog utjecaja na redukciju nastale sluzi. Primjenjuje se i u mješavinama za olakšavanje bolova koštano-mišićnog sustava

Ovo zanimljivo eterično ulje aromaterapeuti spominju i kao sredstvo za poticanje i jačanje živčanog sustava. Primjenjuje se kao pomoć kod ravnodušnosti i frustracije ili kod prikrivenog bijesa. Poboljšava koncentraciju i oprez vozača tijekom vožnje, a koristan je i u stresnim situacijama koje se javljaju zbog straha od javnih nastupa. Koristi se i kod problema impotencije i frigidnosti.


Aromakozmetika

U njezi kože eterično ulje paprovca se zbog svog rubefacijentnog djelovanja, ponekad koristi u mješavinama protiv celulita.


Kućni ljubimci

Učinak grijanja, poticanje cirkulacije i anlgetički učinak ključni su razlozi topičke primjene paprovca kod kućnih ljubimaca s bolovima u mišićima i zglobovima, kod artritisa i displazije kukova. Pri tome se najčešće miješa s eteričnim uljima paprene i klasaste metvice te borovice.


Sigurnost  primjene

Eterično ulje paprovca nije toksično i sigurno je za primjenu, ali se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci do 7 godina. Previsoke koncentracije mogu nadražiti kožu.

Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): linalol, limonen, geraniol, kumarin


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 142-145.
  2. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 418.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25192562 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20828313
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18441508
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25027570
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8033760

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE PAPROVCA:

EYWA OIL - SENSATION OF CHILI PEPPER - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF CHILI PEPPER

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.