Niauli (eterično ulje)

Niauli (Melaleuca quinquenervia),

je visoko stablo koje autohtono raste u Novoj Kaledoniji i Australiji. Pripada porodici Myrtaceae, a srodnik je čajevca i kajeputa.

Niauli je vrlo otporno i dugovječno drvo koje može jednako uspješno preživjeti dugotrajne suše kao i ekstremno duga kišna razdoblja. Teško ga uništavaju čak i šumski požari.

Lokalno stanovništvo Nove Kaledonije od davnine je primjenjivalo niauli kao pomoć pri zacjeljivanju rana, za ublažavanje groznice i olakšavanje bolova kod ukočenih zglobova i raznih reumatskih tegoba. Njime su se često ublažavali i simptomi dijareje, a služio je i za prevenciju zaraze u vrijeme epidemija. Vjerovalo se da se njegovom uporabom sprječava malarija, a koristili su ga i za pročišćavanje vode koju su pili. Čaj od niaulija pio se zbog poticanja peristaltike i održavanje dobrog zdravlja probavnih organa.

Postoji više kemotipova niaulija. Uobičajen je 1,8-cineolni kemotip, a aromaterapijske recepture podrazumijevaju upravo njegovu primjenu. Ostali kemotipovi se uvijek posebno naglašavaju.


Dobivanje: destilacija lista, a ponekad i grančica vodenom parom


Boja: bezbojno do blijedo žućkasto


Miris: slatkasto-drvni, zeleni, kamforasto-voskasti s balzamičnom notom koja podsjeća na zelene šume i ostavlja osjećaj svježine u nosnicama i dišnom traktu


Glavne sastavnice: oksidi (1,8-cineol), monoterpeni (pinen, felandren, terpinen, limonen), monoterpenski alkoholi (alfa-terpineol, terpinen-4-ol), seskviterpeni (kariofilen, aromadendren, kadinen), seskviterpenski alkoholi (nerolidol, viridiflor)


Mirisna nota: srednja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: borovica, lavanda, limun, limeta, mirta, ružmarin, metvica, korijandar, eukaliptus i bor


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja Niaulija

Eterično ulje niaulija cineolnog kemotipa ima vrlo široki dijapazon biološke aktivnosti. Od dokazanih djelovanja posebno su zanimljiva: antiinfktivno (širokog spektra), antikataralno, ekspektorirajuće i tonizirajuće djelovanje te učinak na vensku i limfnu dekongestiju (1-3).


Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje niaulija u aromaterapiji se najčešće primjenjuje za ublažavanje dišnih tegoba (1-3). Iako djeluje i antibakterijski i antifungalno, cijenjen je prvenstveno zbog svoje posebno naglašene antivirusne aktivnosti i pozitivnog učinka na imunološki sustav.  Zbog toga ga aromaterapeuti preporučuju kao preventivu prehladi i gripi te kao pomoć u njihovom bržem i lakšem liječenju. Bolovi u nadraženom i upaljenom grlu u zimskim su danima učestala pojava koju aromaterapeuti nastoje spriječiti ili olakšati uporabom pripravaka s niaulijem. Kao ekspektorans olakšava tegobe izazvane nakupljenom sluzi. U te svrhe najčešće se primjenjuje putem inhalacija ili u otopinama za grgljanje. Zbog tonizirajućeg djelovanja na limfni sustav potiče i uklanjane štetnih tvari iz organizma. Omiljeno je ulje u difuzerima i aroma-lampicama.

Aromaterapeuti savjetuju utrljavanje pripravaka koji sadrže niauli na upaljeno zubno meso, čime ono  postaje čvršće, upala se ublažava, a antiseptičko djelovanje ulja čuva cijelu usnu šupljinu i grlo od novih infekcija. Vrlo je korisna i djelotvorna primjena niaulija uz konac za čišćenje zubi.

Svježi miris niaulija doprinosi boljem raspoloženju, održava budnost, poboljšava mentalne sposobnosti, a pri tome ne djeluje prestimulativno.


Aromakozmetika

Eterično ulje niaulija ne nadražuje kožu zbog čega je pogodno za različite vrste primjene. Zbog antibakterijskog i protuupalnog djelovanja ubrzava zacjeljivanje ozljeda na koži. Ublažava opekline i olakšava tegobe nastale pretjeranim izlaganjem suncu, posebno kada se kombinira s lavandom Tonizira kožu (4). Utječe na sprječavanja nastanka i izbjeljivanje pigmentiranih mrlja na koži (5).


Kućni ljubimci

Eterično ulje niaulija vrlo je korisno u njezi kućnih ljubimaca zbog svog antialergijskog, snažnog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja te ugodnog mirisa. Odličan je dodatak mješavinama za olakšavanje raznih alergijskih tegoba. Uspješno se primjenjuje u pripravcima za prvu pomoć pri raznim tegobama, a ključni je sastojak mješavina za čišćenje i prevenciju infekcija ušiju kod pasa.


Sigurnost  primjene

Niauli ne djeluje štetno ako se upotrebljava u preporučenim dozama i načinima primjene. Rijetko može izazvati nadražaj kože. U tom ga je slučaju poželjno zamijeniti ili razrijediti s čajevcem ili lavandom. Također se preporučuje oprezna primjena u slučajevima bilo kakvog hormonalnog poremećaja. Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.

Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, linalol,


Literaturni izvori:

  1. Kurt Schnaubelt. Medical Aromatherapy. North Atlantic Books. Berkely, CA., 1999, 188-189.
  2. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 353-356.
  3. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 398.
  4. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 135
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28899502

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE NIAULIJA:

ETERIČNO ULJE - WINTER VITALITY 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – WINTER VITALITY 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.