Muškatna kadulja (eterično ulje)

Muškatna kadulja, Salvia sclarea iz porodice Lamiaceae.

Podrijetlom je iz južne Europe. Samonikla je u toplim i suhim predjelima Francuske, Italije i Sirije, a uzgaja se diljem svijeta, posebno na Mediteranu, u Engleskoj, Rusiji i SAD-u. Kod nas je rasprostranjena uglavnom na svim jadranskim otocima. Staništa su joj najčešće kamenita i suha sunčana mjesta uz putove.

Muškatna kadulja je poznata još iz antičkog doba. Rimljani su je nazivali svetom biljkom, „herba sacra“. Upotrebljavali su je za liječenje raznih tegoba, a vjerovali su da ublažava tugu koja razara tijelo i razum. U srednjem vijeku je bila čest sastojak ljekarničkih receptura. Primjenjivala se za olakšavanje probavnih tegoba, bolesti bubrega, infekcija dišnog sustava, kod grlobolje, raznih ženskih problema te kao nervni tonik. Sluz dobivena iz njezinih sjemenki upotrebljavala se za uklanjanje stranih tijela iz oka. Bila je poznata i pod nazivom “Oculus Christi”.

Svojom aromom muškatna kadulja podsjeća na muškatni oraščić, zbog čega se i koristila kao začin za mnoga jela i aromatiziranje napitaka, žestokih alkoholnih pića, vina muškata i vermuta. Danas se za aromatiziranje prehrambenih proizvoda koristi njezino eterično ulje i to u proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića, slatkiša, pekarskih proizvoda i začina. Oduvijek je bila poznata i priznata kao afrodizijak i nezaobilazan sastojak mnogih parfema.


Dobivanje: destilacija vodenom parom cvjetnih vršaka i lista


Boja: blijedo žuta do blijedo maslinasta


Miris: balzamičan, bogat orašasto zeleni, srednjeg intenziteta


Glavne sastavnice: monoterpenski esteri (linalil-acetat i do 75%), monoterpenski alkoholi (linalol) i diterpenoli (sklareol)


Mirisna nota: srednja

Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima – dobro se miješa s većinom eteričnih ulja, a posebne sinergije postiže uz: petitgrain, borovicu, lavandu, geranij,  jasmin, tamjanovac i citrusna ulja.


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja muškaste kadulje

Eterično ulje muškatne kadulje ima nekoliko dokazanih bioloških aktivnosti opisanih u literaturi.  Među najznačajnijim su djelovanje slično estrogenim hormonima(1-4) antidepresivni, umirujući i sedativni učinak koji mogu utjecati i na prevenciju krvožilnih bolesti uzrokovanih stresom (5-8). Ulje ima i   spazmolitički učinak (1,2), a dokazana mu je i specifična antimikrobna aktivnost (9,10) te protuupalno djelovanje i svojstva flebotonika (1,2).


Primjena u aromaterapiji

Zbog specifičnog kemijskog sastava muškatna kadulja je omiljeni sastojak brojnih aromaterapijskih pripravaka za olakšavanje raznih  tegoba. Aromaterapeuti je primjenjuju u recepturama za olakšavanje tegoba predmenstrualnog sindroma, kod amenoreje, tegoba s venama i hemoroidima. Posebno je korisna u pripravcima za olakšavanje simptoma nervne iscrpljenosti.


Aromakozmetika

Muškatna kadulja potiče regeneraciju stanica kože štiteći je od preranog starenja i pojave bora. Njezinom primjenom koža izgleda mlađe i ljepše. U svakodnevnoj njezi se, zbog djelovanja na regulaciju sebuma, posebno preporučuje kod masne kože i kose te protiv prhuti. Upotrebljava se i u pripravcima za kožu sklonu aknama i seboreji te za masažu vlasišta i poticaj rasta kose. Često se primjenjuje za sprečavanje pretjeranog znojenja (11).


Kućni ljubimci

Kod kućnih ljubimaca ovo se ulje koristi prvenstveno zbog svog umirujućeg djelovanja. Upotrebljava se u mješavinama za smirenje pasa. Pri tome valja voditi računa o količinama, budući da veće koncentracije mogu izazvati suprotan, euforičan učinak.


Sigurnost  primjene

Eterično ulje muškatne kadulje neškodljivo je i sigurno u aromaterapijskoj primjeni. Ipak, postoje stanja kod kojih ga treba izbjegavati. Zbog mogućnosti stimulacije menstrualnog krvarenja nikako se ne preporučuje tijekom trudnoće. Također je trebaju izbjegavati žene koje pate od mastoza ili imaju estrogen ovisne tumore. Nije uputna niti njezina primjena nakon značajnije konzumacije alkohola te kod djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): linalol, geraniol, limonen


Literaturni izvori:

 1. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 424.
 2. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 198-201.
 3. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13596-019-00420-x
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/31549110/?i=2&from=Salvia%20sclarea#fft
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20441789
 6. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.5163
 7. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13596-019-00420-x
 8. https://bmcresnotes.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13104-017-3053-3
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28510825
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4360007/
 11. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 143

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE MUŠKATNE KADULJE:

ETERIČNO ULJE - MOODLIFTER 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – MOODLIFTER 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.