Metvica paprena i japanska (eterična ulja)

Paprena metvica (Mentha x piperita)

Paprena metvica (Mentha x piperita) iz porodice Laminaceae je hibrid dviju vrsta metvice. Otada se uzgaja po cijeloj Europi i drugim dijelovima svijeta. Paprena metvica je višegodišnja biljka, visoka 30 do 80 cm.

Paprena metvica je biljka koja se često susreće kao samonikla uz kanale i po vlažnim livadama u velikom dijelu Europe. Međutim, ove sorte se ne upotrebljavaju u ljekovite svrhe, jer se u prirodi križanjem odrode. U Hrvatskoj raste samoniklo 12-tak njezinih srodnika. Svi su slabijeg mirisa, okusa i biološke aktivnosti od prave paprene metvice. Postoje i druge botaničke vrste metvica, koje se razlikuju od parene po izgledu, sastavu i djelovanju. Neke među njima su štetne i opasne po zdravlje.

Metvica je oduvijek imala široku primjenu. Koristila se kao začinska i ljekovita biljka koja rashlađuje. U pučkoj medicini se u raznim oblicima koristi za olakšavanje probavnih tegoba i protiv bolova.


Dobivanje: destilacija djelomično osušenog nadzemnog dijela biljke vodenom parom.


Boja: blijedo-žućkasta do blijedo-zelenkasta


Miris: intenzivan svjež, prodorno, zeleno-mentolni s dubokim slatkasto-balzamičnim podtonom


Glavne sastavnice: monoterpenski alkoholi (mentol), ketoni (menton), monoterpeni, esteri (mentil-salicilat), oksidi (1,8-cineol), mentofuran


Mirisna nota: gornja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: ružmarin, lavanda, mažuran, limun, eukaliptus i bergamot.


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja paprene metvice

Eterično ulje paprene metvice intenzivno se istražuje, a njezina glavna sastavnica, mentol, već se odavno izolira iz ulja (posebno vrste Menta arvensis) i upotrebljava u proizvodnji lijekova i ljekovitih pripravaka.  Najveći broj farmakoloških aktivnosti eteričnog ulja paprene metvice, tako se veže upravo uz prisutnost i udio mentola za kojeg je poznato da stimulira senzore na koži za hladno pa izaziva osjećaj hlađenja. Zbog djelovanja na živčane završetke pomaže pri smanjenju osjećaja boli te se primjenjuje i kao blagi lokalni anestetik. Od brojnih aktivnosti koje se povezuju s mentolom i paprenom metvicom, pouzdano su dokazani: analgetičko (1-5), anestetičko, protuupalno (6), antipiretičko (7) i  karminativno (8) djelovanje, a neosporne su i antibakterijska i antivirusna aktivnost (1,7,8-11).  Utvrđeno je, također, da ulje paprene metvice potiče moždanu aktivnost(7,11), ali i utječe na povišenje krvnog tlaka (7,8). Upotrebljava se i  kao prirodni ekspektorans, stomahik (7,8) i vazokonstriktor (7,8) te u pripravcima za oralno zdravlje (12,13) i protiv mučnine (14) i svrbeža  (15) te kod prhuti i seboreičnog dermatitisa (16). Pokusi su potvrdili i njegovo djelovanje u pripravcima za zaštitu od sunca (17).


Primjena u aromaterapiji:

U aromaterapiji eterično ulja paprene metvice vrlo često se dodaje pripravcima za olakšavanje bolova u mišićima i zglobovima. Upotrebljava se kod modrica i kontuzija te nakon uboda insekata (18). Zbog lokalnog anestetičkog djelovanja aromaterapeuti ga preporučuju za olakšavanje tegoba kod neuralgije. Djelovanje paprene metvice na smanjenje bolova kod migrene i glavobolja može se uspoređivati s učinkom farmaceutskih analgetika. Oblozi i kupke s eteričnim uljem paprene metvice djeluju na sniženje povišene tjelesne temperature. Aromaterapeuti pri spravljanju svojih receptura, uzimaju u obzir i korisne učinke paprena metvica na probavni sustav. Njezin miris može pomoći kod mučnine, povraćanja i morske bolesti.

Mnoge tegobe dišnog sustava aromaterapeuti, također pokušavaju olakšati primjenom ovog eteričnog ulja. Upotrebljava se kod bronhitisa, problema sa sinusima, kod kašlja, prehlade i gripe.  Zbog spazmolitičkog djelovanja primjenjuje se u suhim inhalacijama za ublažavanje astmatičnih napada.

Mirisna animacija prostora u kojima se boravi vrlo često uključuje i primjenu eteričnog ulja paprene metvice. Osim što doprinosi osjećaju svježine, paprena metvica poboljšava koncentraciju, olakšava učenje i druge vrste intelektualnog rada te ublažava mentalni zamor i poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu. Često se spominje kao ulje koje pozitivno djeluje na mentalnoj i duhovnoj razini te potiče samopouzdanje, pojačava percepciju i inspiraciju.


Aromakozmetika:

U kozmetici se eterično ulje paprene metvice upotrebljava za ublažavanje raznih kožnih iritacija ili kod svrbeža. Pri tome se ne smiju prijeći koncentracije od 1%, jer se u protivnom postojeći problem može pogoršati. Dodaje se pripravcima za njegu usne šupljine te kod problematične kože i akni.


Kućni ljubimci:

Parena metvica potiče cirkulaciju i ublažava bol pa se upotrebljava u masažama ljubimaca kod raznih tegoba koštano-mišićnog sustava. Koristi se i u mješavinama protiv buha, zatim protiv mučnine za vrijeme putovanja ili za ublažavanje neugodnog zadaha iz usta. Uvijek valja paziti na koncentraciju, kako ne bi izazvala iritacije.


Sigurnost  primjene:

Uporaba eteričnog ulja paprene metvice kontraindicirana je kod trudnica i osoba s nedostatkom enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze. Izbjegavati ga moraju osobe s povišenim krvnim tlakom. Ne smije se primjenjivati kod djece mlađe od 3 godine. Primjena metvice na koži preporučuje se samo lokalno.


Japanska metvica (Mentha arvensis)

Japanska metvica (Mentha arvensis) pripada istoj porodici kao i paprena metvica. Dobiva se na isti način i ima mnoge sličnosti s njom. Sadrži dvostruko više mentola pa tako brže i jače ostvaruje učinke koji se s njim povezuju. Međutim, toliki udio mentola i mentofurana, čine je i toksičnijom (neurotoksičnost) od paprene metvice. Zbog toga se uglavnom koristi u kombinacijama s drugim metvicama ili drugim eteričnim uljima, čime se dobivaju optimalne količine mentola za ostvarivanje željenih učinaka. Vrlo često se upotrebljava za izolaciju i dobivanje prirodnog mentola.

Ne preporučuje se korištenje ovog ulja bez propisanog razrjeđenja.


Mogući alergeni:  PAPRENA METVICA- (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, linalol


Literaturni izvori:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16767798
 2. https://www.semanticscholar.org/paper/Peppermint-oil-Kligler-Chaudhary/67caf71840bc726676755c8531f6c6bd9fa576cc
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8805113
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7954745
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23196150 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9889172
 6. Kurt Schnaubelt. Medical Aromatherapy. North Atlantic Books. Berkely, CA. 1999,196-197.
 7. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 130-133
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24135585
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/
 10. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207450601042094
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606594/
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054083/
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27333231
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813175/
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17447341
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140123/
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609176/

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ETERIČNA ULJA PAPRENE I JAPANSKE METVICE :

ETERIČNO ULJE - WINTER VITALITY 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – WINTER VITALITY 10 ml
ETERIČNO ULJE - ATHLETIC 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ATHLETIC 10 ml
REPELENT - ANTISTING 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
REPELENT – ANTISTING 10 ml
EYWA OIL - SENSATION OF MINT - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF MINT

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.