Lovor (eterično ulje)

Lovor,  Laurus nobilis iz porodice Lauraceae

je vazdazelen i grm ili stablo s vrlo bogatom krošnjom koje naraste do visine od 2 do 20 m. Vjeruje se da je pradomovina lovora Mala Azija iz koje se odavno proširio po cijelom Sredozemlju, gdje raste samoniklo ili u kulturi, a uzgaja se i u drugim krajevima svijeta.

Povijest lovora proteže se kroz više tisućljeća, a koristio se u različite svrhe. U Grčkoj je bio posvećen bogu Apolonu, simbolu umjetnosti i ljepote, a kasnije i njegovom sinu Eskulapu, bogu ljekarništva. Njime su se ukrašavali pjesnici, pjevači i pobjednici olimpijskih igara Vjerovalo se da štiti od bolesti, čarolija i munja. Stari Rimljani njime su darivali svoje cezare u činu krunidbe, ukrašavali vojskovođe i pobjednike na natjecanjima. Lovorov vijenac postao je i Grcima i Rimljanima znakom veličine; vladarima, herojima, umjetnicima i atletičarima bio je simbol mudrosti i slave.

Lovor je i danas vrlo cijenjen, kako zbog svoje ljepote i ugodnog mirisa, tako i zbog svojih drugih vrijednih svojstava. Upotrebljava se u kulinarstvu i prehrambenoj industriji kao jedan od najčešćih i najomiljenijih začina i u narodnoj medicini. U primorskim krajevima upotrebljava se njegovo lišće za konzerviranje i oblaganje suhog voća, prvenstveno suhih smokava. Djeluje i kao repelent, a neke od njegovih sastavnica posebno odbijaju žohare te se često koristi i s tom svrhom.

U tradicionalnoj medicini koristi se kao karminativ, dijaforetik, kolagog, u pripravcima za opću stimulaciju, kao i onima protiv raka.


Dobivanje: destilacija listova i grančica vodenom parom.


Boja: žućkasto-zelenkaste


Miris: svježi, slatkasto-začinski s kamforastim podtonom, srednjeg intenziteta


Glavne sastavnice: oksidi (1,8-cineol), monoterpenski alkoholi , monoterpeni, esteri, eugenol, metil-eugenol


Mirisna nota: srednja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: bor, čempres, borovica, muškatna, ružmarin, elemi, bušin, lavanda te citrusna i začinska ulja


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja lovora

Eteričnom ulju lovora dokazane su brojne biološke aktivnosti, među kojima su najvažnije: antikataralno, ekspektorirajuće i mukolitičko djelovanje, širok spektar anti-infektivne aktivnosti, spazmolitički i izraženi analgetički učinak, svojstvo ublažavanja modrica. Pripisuje mu se i poseban učinak cerebralnog stimulatora i nervnog tonika (1-9).


Primjena u aromaterapiji

Lovor je eterično ulje snažnog djelovanja i zbog toga ga valja upotrebljavati s velikim oprezom. Aromaterapeuti ga  primjenjuju zbog njegovog antiseptičkog, ekspektorirajućeg, spazmolitičkog i mukolitičkog djelovanja za olakšavanje bronhitisa i drugih tegoba respiratornog sustava. Primjenjuju ga i kao podršku imuno sustavu, posebno u vrijeme prehlada, gripe i raznih virusnih infekcija. Koristi se i u pripravcima za ublažavanje mišićnih bolova i mješavinama protiv gljivičnih infekcija.

Lovor, kao i ostala začinska ulja ima izraženo djelovanje na probavni sustav pa ga i aromaterapeuti  koriste i u obliku kupki ili masaža, za blago ublažavanje probavnih tegoba.

Miris eteričnog ulja lovora djeluje poticajno na opće raspoloženje, a primjenjuje se i kao pomoć za bolje pamćenje.


Aromakozmetika

Eterično ulje lovora upotrebljava se u njezi kože zbog svog izuzetnog mirisa i naglašenih bioloških učinaka. Mirisnim kompozicijama dodaje se zbog posebne muško – začinske note. Potiče cirkulaciju pa može uz redovitu uporabu pomoći kod opadanja kose. Primjenjuje se i kod nekih pripravaka protiv prhuti. Zbog antiseptičkog djelovanja upotrebljava se kod raznih kožnih problema, kod akni i u njezi masne kože, a zbog izražene protugljivične aktivnosti i kod gljivičnih infekcija kože.


Kućni ljubimci

Kod kućnih ljubimaca eterično ulje lovora dodaje se mješavinama za jačanje imunološkog sustava. Pri tome valja voditi računa o njegovoj koncentraciji i dužini primjene zbog mogućnosti izazivanja reakcije preosjetljivosti na koži.


Sigurnost  primjene

Treba izbjegavati primjenu eteričnog ulja dužu od tri tjedna, jer može izazvati alergijske reakcije. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama niti maloj djeci.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): linalol, limonen, eugenol, geraniol


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 428-431.
  2. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 390.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12916069
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813252/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16737790
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28587201
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15478207
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17970073

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE LOVORA:

ETERIČNO ULJE - WINTER VITALITY 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – WINTER VITALITY 10 ml
ETERIČNO ULJE - ATHLETIC 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ATHLETIC 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.