Limunski eukaliptus (eterično ulje)

Limunski  eukaliptus (Eucalyptus citriodora), iz porodice Mirtaceae

razlikuje se od ostalih vrsta eukaliptusa po osebujnom mirisu koji podsjeća na limun i citronelu.  Raste kao srednje do visoko drvo ružičaste, plavo-sive ili šarene kore, padajućih, mirisnih listova koji čine otvorenu ljupku krošnju. Samoniklo raste u tropskim i suptropskim  predjelima Australije,  ali se danas uzgaja i u Brazilu, Zairu, Sejšelima, Južnoj Africi, Indoneziji, Maroku i Guatemali te na Mediteranu.

Šume limunskog eukaliptusa su omiljene među pčelarima zbog vrlo kvalitetnog meda, kojeg u obilnim količinama proizvode pčele nakon ispaše na njegovim krošnjama. Osušeni listići, zatvoreni u platnenim vrećicama, tradicionalno se koriste u ormarima s posteljinom i odjećom, zbog ugodnog mirisa i repelentnih svojstava. Limunski eukaliptus se plantažira i zbog drveta, otpornog na termite, koje se koristi u različite svrhe te za proizvodnju sve traženijeg eteričnog ulja.


Dobivanje: destilacija listova vodenom parom


Boja: bezbojno je do blijedo žućkasto


Miris: izraženi svjieži limunski sa slatkastim balzamičkim podtonom


Glavne sastavnice: aldehidi (citronelal), alkoholi (citronelol, geraniol, pinokarvol)


Mirisna nota: srednja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: bosiljak, čajevac, cedar, citronele, đumbir, kajeput, klasasta metvica (spearmint), lavanda, limun, mirta i tamjanovac


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja limunskog eukaliptusa

Dokazani učinci eteričnog ulja limunskog eukaliptusa su: protuupalno, analgetičko, spazmolitičko antiseptičko, antihipertenzivno i umirujuće djelovanje. Eterično ulje i njegov izolirani sastojak citriodiol imaju široku primjenu kao repelenti, posebno za komarce (1-6).


Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje limunskog eukaliptusa  je djelotvorno u različitim aromaterapijskim tretmanima.

Aromaterapeuti ga koriste za olakšavanje tegoba dišnog sustava, kao što su: prehlada, grlobolja ili astma te kod povišenog tlaka.

Limunski eukaliptus je vrlo učinkovit kod svih zdravstvenih tegoba praćenih upalnim reakcijama pa se uspješno primjenjuje za njihovo ublažavanje. Koristi se u recepturama za olakšavanje tegoba artritisa, i drugih reumatskih problema. Jedan je od djelotvornih sastojaka u pripravcima protiv celulita.

U domaćinstvu se primjenjuje u difuzerima i aroma-lampicama kao osvježivač zraka i repelent protiv komaraca i drugih kukaca. Nakon uboda, razrijeđeno ulje ublažava neugodne posljedice.

Zanimljiva je i djelotvorna primjena eteričnog ulja limunskog eukaliptusa za ublažavanje bolova kod teniskog lakta.

Eterično ulje limunskog eukaliptusa raspršeno u prostoru budi osjećaj vedrine, svježine, slobode i kreativnosti. Pomaže u olakšavanju emocionalnih kriza, nemira, straha, usamljenosti, a potiče  koncentraciju, entuzijazam, vitalnost i kreativnost.


Aromakozmetika

Eterično ulje limunskog eukaliptusa djelotvoran je sastojak u pripravcima protiv celulita, a dodaje se i pripravcima za tretiranja atletskog stopala i drugih gljivičnih infekcija kože. Upotrebljava se i u njezi kose i vlasišta sklonog nastanku prhuta.


Kućni ljubimci

Eterično ulje limunskog eukaliptusa upotrebljava se u njezi kućnih ljubimaca najčešće kao repelent. Samo ili pomiješano s drugim eteričnim uljima koristi se i za dezodoriranje prostorija u kojima ljubimci borave.


Sigurnost  primjene

Eterično ulje limunskog eukaliptusa ne izaziva alergijske reakcije i nije toksično. Njegova primjena, u dopuštenim dozama je sigurna. Ne preporučuje se u vrijeme prva tri mjeseca trudnoće. Duže udisanje većih količina može izazvati mučninu. Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): citronelol, limonen, eugenol, geraniol, linalol


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 299-302.
  2. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 378.
  3. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 95.
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26597375
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14611892
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12672146

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ETERIČNO ULJE LIMUNSKOG EUKALIPTUSA:

ETERIČNO ULJE - ATHLETIC 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ATHLETIC 10 ml
REPELENT - ANTISTING 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
REPELENT – ANTISTING 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.