Limunska trava (eterično ulje)

Limunska trava (Cymbopogon citratus i Cymbopogon flexuosus)

iz porodice Poaceae je začinska i ljekovita aromatična biljka izraženog mirisa po agrumima. Rod Cymbopogon ima oko 55 vrsta od kojih većina potječe iz južne i jugoistočne Azije i Australije. Dvije među njima označavaju limunsku travu u stručnoj i popularnoj literaturi: Cymbopogon citratus poznata i  pod nazivom zapadnoindijska limunska trava, malezijskog porijekla, koja  se danas uzgaja i drugim krajevima tropskog pojasa (Srednja i Južna Amerika, neki dijelovi USA, Afrika, Australija i tropski dio Azije) i Cymbopogon flexuosus ili istočnoindijska limunska trava, koja samoniklo raste u Indiji, Sri Lanki, Burmi i Tajlandu.

Osim kao začin limunska trava se od davnina primjenjuje i zbog svojih ljekovitih svojstava. U kineskoj tradicionalnoj medicini na primjer, koristi se danas jednako kao kroz povijest  u liječenju prehlada, glavobolja, bolova u trbuhu i reumatskih tegoba.


Dobivanje: destilacija svježe ili djelomično osušene trave vodenom parom.


Boja: blijedo-žuta do narančasto žuta


Miris: svježi, čisti, zeleno-citrusni, blago gorkasto-paleći sa zemljanim podtonom, vrlo izražen


Glavne sastavnice: aldehidi (geranial, neral), alkoholi (terpineol, borneol, geraniol),


Mirisna nota: gornja

Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima bosiljak, cedar, korijandar, geranij, jasmin, lavanda, čajevac


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja limunske trave

Zbog visokog udjela aldehida ovo ulje ima umirujući i sedativan učinak na središnji živčani sustav. Osim toga, djeluje protuupalno, analgetički, antipiretički, adstringentno i antimikrobno, posebno na Gram-pozitivne bakterije i gljivice. Dobar je repelent (1-12).


Primjena u aromaterapiji

Limunska trava u aromaterapijskim kupkama pomaže pri snižavanju temperature kod prehlade i gripe, a zbog svog tonizirajućeg djelovanja potiče i osvježava cijeli organizam. Kupke i mješavine za masažu koje sadrže ovo ulje mogu pomoći i kod probavnih tegoba ali i raznih vrsta infekcija na koži ili urinarnom traktu. Limunska trava u difuzeru ili raspršena u prostorijama s velikim brojem ljudi umanjuje mogućnost širenja zaraze posebno kod respiratornih infekcija, a primijenjena u inhalatoru ili tekućini za grgljanje olakšava tegobe koje nastaju kao posljedice takvih infekcija (grlobolja). Miris limunske trave olakšava osjećaj mučnine i ublažava glavobolju te utječe na smanjenje apetita pa je korisna podrška pri provođenju dijeta za mršavljenje.

Aromaterapeuti je upotrebljavaju u recepturama za poboljšanje cirkulacije, ublažavanje reumatskih tegoba, poboljšanje tonusa i gipkosti mišića te za opću čvrstoću tkiva kao i za ublažavanje simptoma herpes simplex, herpes zoster, vodenih kozice ili poremećaja regulacije vegetativnog živčanog sustava.

Metode kojima se pri tome najčešće koriste su masaža i oblozi kao i odgovarajuće kupke.

Miris limunske trave odbija komarce i druge kukce i čini ugodnijim boravak u domu i prirodi.

Na psihu i emocije ovo, kao i većina drugih aldehidnih ulja, djeluje umirujuće i olakšava trenutke napetosti, tjeskobe i tuge. Zbog toga pomaže i kod glavobolja izazvanih nervnom iscrpljenošću i stresom.


Aromakozmetika

Primjena eteričnog ulja limunske trave blagotvorna je za njegu masne i mješovite kože, gdje dolazi do izražaja njegovo antimikrobno, adstringentno, tonizirajuće i dezodorirajuće djelovanje. Upotrebljava se kao sastojak krema, losiona i tonika za njegu kože, posebno one  sklone aknama, zatim kod problema s gljivičnim infekcijama (atletsko stopalo), kod pojačanog znojenja i u mješavinama za tretiranje celulita.


Kućni ljubimci

Kod kućnih ljubimaca primjenjuje se zbog izraženog umirujućeg djelovanja i antimikrobnih učinaka, ali i kao repelent kojim se mogu impregnirati zaštitne ogrlice za pse. Zbog intenzivnog mirisa mora se paziti na propisana razrjeđenja.


Sigurnost  primjene

Citral iz eteričnog ulja može nadražiti kožu i sluznicu ili izazvati u očima reakciju sličnu onoj koju izaziva luk (suzenje). Znanstvenim pokusima je dokazano snažno nadražujuće djelovanje čistog citrala na koži, ali i izostanak reakcije ili njezin znatno blaži oblik kod primjene eteričnog ulja limunske trave u kojem je on dominantna, ali ne i jedina sastavnica. Vjeruje se da citral može utjecati na pogoršanje stanja kod osoba  koje boluju od glaukoma i hiperplazije prostate pa se u takvim slučajevima limunska trava  izbjegava ili se primjenjuje  s oprezom uz nadzor stručne osobe i vrlo razrijeđena.  Prema istraživanjima, ovo eterično ulje nema štetno djelovanje na druge organe.  U svakom slučaju, zbog sprečavanja mogućih iritacija, preporučuje se primjena niskih koncentracija kod pripravaka koji se nanose na kožu. Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): citral, geraniol,  limonen, linalol, citronelol, eugenol


Literaturni izvori:

 1. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 307-310.
 2. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 374.
 3. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 133.
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15796587
 5. https://www.researchgate.net/publication/307583343_Antioxidant_activity_of_lemon_grass_ESSENTIAL_OIL_Cympopogon_citratus_grown_in_North_Indian_plains
 6. https://www.researchgate.net/publication/5303933_Antifungal_activity_of_the_Lemon_grass_oil_and_citral_against_Candida_spp
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3326778/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22862808
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19292822
 10. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-719/lemongrass
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19662581
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26366471

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE LIMUNSKE TRAVE:

REPELENT - ANTISTING 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
REPELENT – ANTISTING 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.