Limun (eterično ulje)

Limun, Citrus x limon, iz porodice Rutaceae

je manje zimzeleno drvo s nazubljenim ovalnim listovima i mirisnim bijelim ili blijedo ružičastim cvjetićima. Ovalni plod je u početku zelene boje, koja njegovim sazrijevanjem prelazi u žutu.

Limun ima višestruku primjenu: plod se koristi u prehrani, za dobivanje soka i limunske kiseline. Od kore se radi kandirano voće i dobiva eterično ulje i pektin. Ostatak se prerađuje za životinjsku hranu.

Pradomovina limuna je Azija iz koje se kroz brojna stoljeća proširio po svim područjima blage mediteranske klime. Egipćani su ga upotrebljavali u prevenciji trovanja hranom i kod epidemija tifusa, a Rimljanima je bio simbol božice mladosti Juventas. Stanovnici Španjolske i nekih drugih europskih zemalja  cijenili su ga kao univerzalni lijek kod svih infektivnih bolesti. Zahvaljujući Kolumbu koji ga je na svojim putovanjima nosio zbog prevencije skorbuta, prenesen je i u Novi svijet.

Ugodna aroma i izražena biološka aktivnost zaslužni su za izuzetno široku primjenu eteričnog ulja limuna. Nezamjenjiv je sastojak brojnih aroma koje se koriste u proizvodnji hrane i mirisnih kompozicija za proizvodnju kozmetičkih proizvoda kao i proizvoda za održavanje čistoće u kućanstvu.


Dobivanje: tiještenjem usplođa (kore) limuna


Boja: žućkasta ili svijetla zelenkasto-žućkasta


Miris: svjež i slatkast, vrlo sličan mirisu svježe limunove kore


Glavne sastavnice: monoterpeni (preko 70%), seskviterpeni (bisabolen), aldehidi (geranial), furokumarini (bergapten, psoralen)


Mirisna nota: gornja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: druga citrusna ulja, lavanda, ruža, sandal, eukaliptus, geranij, borovica, neroli


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja limuna

Eterično ulje limuna, kao i drugih citrusnih ulja dobivenih metodom tiještenja, sadrži, osim hlapljivih spojeva, i one koji to nisu pa je prema tome i dijapazon njihovih djelovanja nešto drugačiji. Sinergijskim djelovanjem svih svojih sastavnica eterično ulja limuna ostvaruje različite dokazane učinke. Djeluje antiseptički, antikoagulantno, spazmolitički, kariminativno, adstringentno, diuretički, hemostatički, blago rubefacijentno, tonizirajuće i detoksicirajuće. Svojim djelovanjem smanjuje mogućnost nastajanja bubrežnih kamenaca i smanjuje propusnost kapilara (1-8).


Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje limuna se često i uspješno primjenjuje u aromaterapiji. Njegova antimikrobna aktivnost važna je za ublažavanje simptoma prehlade, gripe, bronhitisa i astme, čime pomaže imuno-sustavu u borbi protiv infekcije.

Djelovanja na smanjenje propusnosti i lomljivosti kapilara važno je za aromaterapijsku primjenu kod problema proširenih i popucalih kapilara, hemoroida i krvarenja iz nosa. Ulje limuna ima općenito tonizirajući učinak na krvožilni  i limfni sustav.

Zbog svog detoksificirajućeg djelovanja aromaterapeuti ga upotrebljavaju u kurama detoksikacije i anticelulitnim tretmanima.

Eterično ulje limuna često se koristi u mješavinama za ublažavanje tegoba izazvanih psihofizičkim preopterećenjima. Smatra se da ublažava mentalni zamor i pomaže pri učenju i smirivanju napetih emocija. Pripisuju mu se i antidepresivno i relaksirajuće djelovanje.


Aromakozmetika

Eterično ulje limuna upotrebljava se u kozmetičkoj industriji zbog svojih organoleptičkih svojstava kao sastojak mirisnih kompozicija, a zbog svoje biološke aktivnosti u preparativnoj kozmetici. Adstringentno djelovanje glavni je razlog njegove uporabe u pripravcima za smanjene proizvodnje sebuma koji se najčešće koriste u tinejdžerskoj dobi. Za tretmane kože sklone aknama posebno je važan i njegov antibakterijski učinak. Budući da doprinosi čvrstoći kože primjenjuje se i u proizvodima za njegu zrele kože (8).


Kućni ljubimci

Oprez zbog fototoksičnost kumarinskih spojeva u eteričnom ulju limuna, jedini je razlog njegove slabije uporabe u njezi kućnih ljubimaca. Koristi se u mješavinama antibakterijskog djelovanja, ali najčešće u pripravcima za dezodoriranje prostora u kojem ljubimci žive ili njihovog krzna, posebno nakon što im ga je namočila kiša.


Sigurnost  primjene

Eterično ulje limuna ne smije se, zbog svoje fototoksičnosti, nanositi na kožu prije izlaganja suncu ili prije odlaska u solarij, a kod osjetljivih osoba može, ako se primjenjuju veće koncentracije, nadražiti kožu. Sigurno je za ostale vrste primjene. Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, citral, linalol, , geraniol


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 295-298.
  2. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 367.
  3. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 113.
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5543433/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24829772
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15778557
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10568210

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE LIMUNA:

ETERIČNO ULJE - WINTER VITALITY 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – WINTER VITALITY 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.