Lavanda (eterično ulje)

Lavanda, Lavandula angustifolia iz porodice Lamiaceae

Eterično ulje lavande jedno je od najpopularnijih u aromaterapiji. Poznata je i pod nazivom „prava“ ili  „ljekovita lavanda“ i značajno se razlikuje od lavandina kojim se često zamjenjuje, a koji je hibrid dviju vrsta lavande L. angustifolia i L. spica, latinskog naziva Lavandula x imtermedia.


Dobivanje: destilacija cvjetnih vrhova lavande


Boja: bezbojna do blijedo žućkasta ili žućkasto zelenkasta


Miris: svjež i slatkast (kod lavandina često lagano bockav zbog većeg udjela kamfora)


Glavne sastavnice: monoterpenski esteri (linalil-acetata ima oko 50%), monoterpenski alkohol (linalol, ima ga oko 40%). Prava lavanda sadrži samo tragove kamfora, zbog čega joj je miris finiji, a primjena sigurna.


Mirisna nota: srednja


Preporuke za miješanje s drugim eteričnim uljima: Iako se lavanda dobro miješa s većinom eteričnih ulja, najbolju mirisnu sinergiju postiže s citrusnim i cvjetnim uljima te klinčićevcem, muškatnom kaduljom, geranijem, borom, vetiverom i pačulijem


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja lavande

Znanost je tek nedavno započela ocjenjivati niz zdravstvenih dobrobiti koje posjeduje eterično ulje lavande, ali već postoji obilje dokaza koji ukazuju na njegove nevjerojatne mogućnosti (1).

Najvažnija dokazana farmakološka svojstva eteričnog ulja lavande su: antibakterijska aktivnost  i antiseptičko djelovanje (2), protuupalno i analgetičko (3, 4), spazmolitičko (5), sedativno (6), hipotenzorno (7), antioksidativno i neuroprotektivno  (8,9).

Izuzetan učinak na regeneraciju kože vrlo je važan za primjenu lavande u farmaciji i kozmetici.


Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje prave lavande, u simbolici eteričnih ulja poznato kao „majka“, nezamjenjiv je i dragocjen sastojak brojnih aromaterapijskih receptura.

Spazmolitičko i analgetičko djelovanje najvažniji su za vrlo uspješnu primjenu lavande kod svih vrsta mišićnih grčeva (bolovi i ukočenost u leđima i ekstremitetima, grčevi probavne muskulature, menstrualni bolovi, kolike, dijareja, nadutost, astma).

Kombinacija protuupalnog i analgetičkog djelovanje lavandinog ulja izuzetna je pomoć kod opeklina, ekcema, psorijaze i drugih kožnih problema, cistitisa, artritisa, reumatizma, upala uha, zubobolje, bronhitisa, uboda kukaca.

S obzirom na to da ubrzava epitelizaciju kože, lavanda se koristi kod raznih ranica, posjekotina i ožiljaka.

Zbog relaksirajućeg, antidepresivnog i blagog sedativnog djelovanja, lavanda se preporučuje kao dopunska pomoć kod depresije tjeskobe, nervne napetosti, nesanice, migrena, PMS-a, raznih stanja izazvanih stresom.

Kao antiseptik primjenjuje se kao dopuna tretmanima kod akni, ranica, posjekotina, čireva, prehlade, gripe i raznih drugih infekcija, a zbog blagog antifungalnog učinka može se dodati pripravcima kojima se tretiraju gljivične infekcije.


Aromakozmetika

eterično ulje lavande poželjan je sastojak različitih kozmetičkih pripravaka. Upotrebljava se za sve tipove kože u kremama i losionima za čišćenje, njegu i regeneraciju kože te kao repelent. Ulje je ujedno i djelotvorna pomoć u ublažavanju svrbeža i upalnih reakcija što se javljaju nakon uboda kukaca.

Vrlo široku primjenu nalazi lavandino ulje i u kućanstvu. Koristi se za osvježenje prostora, kao sredstvo protiv moljaca i komaraca, kao antiseptik u sredstvima za održavanje čistoće.


Kućni ljubimci

Eterično ulje lavande može se upotrijebiti kao pomoć za većinu tegoba kućnih ljubimaca (osim kod mačaka), ali je posebno pogodno za tretiranje kožnih problema. Uspješno se primjenjuje kao antiseptik, repelent, sredstvo protiv svrbeža te za njegu i regeneraciju kože. Zbog umirujućeg i sedativnog djelovanja, lavanda je korisna u umirujućim mješavinama za nervozne i preživahne pse.


Sigurnost primjene

Lavanda (prava) je sigurna za primjenu, odlično se podnosi, a može se i izravno nanositi na kožu. Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): linalol, limonen, geraniol, kumarin


Literaturni izvori:


FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ETERIČNO ULJE LAVANDE:

REPELENT - ANTISTING 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
REPELENT – ANTISTING 10 ml
ETERIČNO ULJE - MOODLIFTER 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – MOODLIFTER 10 ml
ETERIČNO ULJE - ANTIAGE 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ANTIAGE 10 ml
ETERIČNO ULJE - ANTISTRESS 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ANTISTRESS 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.