Korijandar (eterično ulje)

Korijandar, Coriandrum sativum

– samonikla i kultivirana mirisna, ljekovita i začinska biljka iz porodice Apiaceae.

U  povijesnim dokumentima korijandar se spominje kao začin, lijek i afrodizijak. Navodi se u vedama, na egipatskim papirusima i u Bibliji kao i u tekstovima povijesnih razdoblja koja su slijedila nakon toga.

Eterično ulje korijandra, osim ugodnog mirisa, odlikuje se nizom posebnih svojstava pa se sve više i sve šire primjenjuje.


Dobivanje: destilacija vodenom parom zdrobljenih zrelih sjemenki


Boja: bezbojna do blijedo žućkasta


Miris: zeleno-slatki, drvno-začinski  s mošusnim podtonom, srednjeg intenziteta


Glavne sastavnice: monoterpenski alkohol (linalol: 50% – 80%), uz manje udjele monoterpena, ketona i estera


Mirisna nota: srednja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: bergamot, neroli petitgrain, grejp, limun, naranča, muškatna kadulja, čempres, bor, jasmin, tamjanovac, sandal đumbir i druga začinska ulja.


Svojstva i djelovanje

Eterično ulje korijandra ima višestruku biološku aktivnost. Najveći broj učinaka povezan je s djelovanjem na probavni trakt pa su u tom smislu provođena i istraživanja. Dokazan mu je antifungalna aktivnost (1,2), antagonističko djelovanje na bakterije, među kojima posebno one patogene (3,4) kao i spazmolitički učinak (5). Primjena ovog eteričnog ulja je sigurna (6) pa se koristi i u proizvodnji hrane kao aroma i konzervans. U kozmetici se dodaje mirisnim kompozicijama za parfeme, kreme, losione, sapune, a koristi se i za aromatiziranje duhana. U farmaciji nalazi primjenu kao karminativ i laksativ ili kao aroma farmaceutskih pripravaka.


Primjena u aromaterapiji

Korijandar aromaterapeuti, ovisno o načinu primjene,  preporučuju za kreiranje raznih aromaterapijskih mješavina: za olakšavanje probavnih problema poput nadimanja, proljeva, grčeva i mučnine, a upotrebljava se i kod anoreksije. Eterično ulje korijandra se preporučuje i za olakšavanje tegoba koštano-mišićnog sustava i poremećaja u cirkulaciji. Njegova antimikrobna aktivnost doprinosi djelotvornijem odgovoru imunosnog sustava na razne vrte infekcija (prehlada, gripa, ospice i dr.) pa se i u tom smislu preporučuje njegova uporaba u difuzerima i aroma-lampicama.

Aromaterapeuti smatraju da topli i provokativni miris eteričnog ulja korijandra nježno potiče umoran um na akciju, ublažava stanja letargije, mentalnog zamora i nervoze pa ga koriste za aromatiziranje prostora i aromamasažu kod umora i lošeg raspoloženja. Korijandar istodobno energizira organizam i opušta te je djelotvorna pomoć kod hiperaktivnosti i stresa. Pogoduje bržoj revitalizaciji tijekom oporavka nakon bolesti. Veće količine djeluju uspavljujuće.


Aromakozmetika

Eterično ulje korijandra je prirodni dezodorans. Također se često upotrebljava u spravljanju vodica poslije brijanja i muških mirisa. Daje svježu notu bilo kojoj mješavini eteričnih ulja. Zbog svojstava poticanja cirkulacije i  ublažavanja zadržavanja tekućina u tijelu, koristi se u pripravcima protiv celulita. Djelotvoran je i u mješavinama protiv kožnih, gljivičnih infekcija kao što je atletsko stopalo.


Kućni ljubimci

Eterično ulje korijandra se upotrebljava i u njezi kućnih ljubimaca u mješavinama za olakšavanje bolova u mišićima i zglobovima putem masaže ili obloga.


Sigurnost primjene

Korijandar je siguran za primjenu i odlično se podnosi (6). Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): linalol, limonen, geraniol


Literaturni izvori:


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE KORIJANDERA:

ETERIČNO ULJE - ANTISTRESS 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ANTISTRESS 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.