Gorka naranča (eterično ulje)

Gorka naranča, Citrus aurantium ssp. amara, iz porodice Rutaceae

Gorka naranča, poznata i kao seviljska naranča, je stablo tamnozelenih listova, bijelih mirisnih cvjetova  s narančastim plodovima. Iz ovog lijepog drva koje potječe iz Kine, proizvode se tri različita eterična ulja:

  1. Ulje gorke naranče – proizvodi se hladnim tiještenjem (ručnim ili strojnim) vanjske kore ploda
  2. Petitgrain – proizvodi se destilacijom listova i grančica vodenom parom
  3. Neroli – proizvodi se destilacijom cvjetova vodenom parom (ponekad i ekstrakcijom kojom se dobiva apsolut)

Plod gorke naranče ima okus sličan okusu grejpfruta, kiselkasto-gorkast, a sirovi plodovi se, za razliku od slatke naranče, ne jedu. Koristi se za izradu sokova, sirupa, likera i marmelada te proizvodnju eteričnog ulja, omiljenog u aromaterapijskoj primjeni.


Dobivanje: hladno tiještenje usplođa gotovo zrelog ploda


Boja: žuta do tamnožuta


Miris: suptilan, svjež, nježan, ali izražen, srednjeg intenziteta


Glavne sastavnice: dominiraju monoterpeni (oko 90%): limonen, pineni, mirceni uz male količine monoterpenskih alkohola i estera te terpenskih i neterpenskih aldehida, sadrži i furokumarine


Mirisna nota: gornja

Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: ostala ulja dobivena iz drugih dijelova gorke naranče (petitgrain i neroli), zatim lavanda, muškatna kadulja, čempres, mira, tamjanovac, sandal, ruža, ylang-ylang, začinska ulja.


Svojstva i djelovanje gorke naranče

Najvažnija dokazana farmakološka svojstva eteričnog ulja gorke naranče su:  ublažavanje mišićnih bolova i grčeva, pri čemu mu je dokazan i pozitivan učinak kod bolova pri vaginalnom porođaju (1,2). Osim toga ovo eterično ulje je priznato i za ublažavanje tegoba živčanog sustava poput živčane napetosti, tjeskobe (2-5), blage depresije, a posebno kod nervoze i tjeskobe koje se često javljaju kao posljedica kroničnih bolova kod dišnih infekcija, reumatoidnog artritisa i dr. Pokusi su pokazali da eterično ulje gorke naranče stimulira rad probavnog sustava i žučnog mjehura, a ublažava i otekline te djeluje antiseptički, blago protuupalno i podržava imunološki sustav. Ima adstringentno djelovanje, a koristi se i u fungicidnim pripravcima.


Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje gorke naranče koristi se u aromaterapijskim recepturama za olakšavanje raznih tegoba.

Aromaterapeuti ga primjenjuju u recepturama pripravaka za olakšavanje mišićnih napetosti i grčeva (bolovi i ukočenost u leđima i ekstremitetima, grčevi probavne muskulature, menstrualni bolovi, kolike, dijareja, nadutost, astma), kod otežane probave, slabog apetita i nadutosti.

Miris gorke naranče vrlo je ugodan i potiče radost.


Sigurnost primjene

Oprez je potreban zbog mogućeg fototoksičnog djelovanja. Inače je sigurno za primjenu. Dodatan oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.

Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, linalol, citral


Literaturni izvori:


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE GORKE NARANČE:

ETERIČNO ULJE - ANTISTRESS 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ANTISTRESS 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.