Geranij Bourbon (eterično ulje)

Geranij Bourbon (Pelargonium x asperum CV Bourbon)

jedna je od mnogobrojnih podvrsta i hibrida Pelargonium graveolens, ali i drugih vrsta roda Pelargonium iz porodice Geraniaceae. Geranij je razgranati, gusti grm čiji listovi imaju vrlo izražen i prepoznatljiv miris. Biljka se lako uzgaja i u vrtovima i na terasama, a u prošlosti  je krasio francuski dvor i brojne palače u kojima je bio razmješten po svim prostorijama tako da su dame prolazeći uz njih, krinolinama dodirivale mirisne listove i tako dezodorirale cijeli prostor. Eterično ulje geranija se upotrebljava u kozmetičkoj industriji za izradu parfema (posebno geranij Burbon) i drugih kozmetičkih proizvoda te za aromatiziranje hrane (alkoholna i bezalkoholna pića, sladoledi, deserti, pekarski proizvodi i dr.).

U narodnoj medicini geranijem su liječene bolesti kao što su: kožni problemi, dizenterija, hemoroidi, upale i obilne menstruacije, a opisuju se i teže bolesti kao što su razni tumori.


Dobivanje: destilacija svježih listova i grančica vodenom parom.


Boja: žućkasto – zelenkasta


Miris: snažan, bogat i sladak, podsjeća na ružu s tonovima svježe zelene note i metvice.


Glavne sastavnice: monoterpenski alkoholi (citronelol, geraniol, linalol), esteri (citronelil- i geranil-format), aldehidi (geranial i neral).


Mirisna nota: srednja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: citrusna ulja, bosiljak, ružmarin, cedar, citronela, muškatna kadulja, jasmin, neroli, ruža, sandal, ali i većina ostalih eteričnih ulja.


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja geranij bourbona

Geranij, kao tipični predstavnik eteričnih ulja s dominacijom monoterpenskih alkohola, ostvaruje učinke karakteristične upravo za ovu funkcionalnu skupinu. Rezultati istraživanja i laboratorijskih pokusa dokazuju njegovu široku djelotvornost i brojne učinke: protubakterijsko (1-4), protugljivično (3,5,6,7,8), protuupalno (9,10), spazmolitično (11) i tonizirajuće djelovanje, zatim učinak na živčani sustav posebno kod  blažih oblika tjeskobe (12,13,14) te u regulaciji nekih hormona i menstrualnog ciklusa (14) . Ipak, jedna od najvažnijih primjena vezana je za njegu kože i očuvanje njezinog zdravlja (15). Geranij se često koristi i u recepturama sredstava protiv kukaca, zbog njegovog dokazanog repelentnog djelovanja (16).


Primjena u aromaterapiji

Između svih dokazanih učinaka koje ostvaruje eterično ulje geranija, kao ključna svojstva i vrste primjene aromaterapeuti izdvajaju:

 • sposobnost sprečavanje razmnožavanja raznih vrsta gljivica, zbog čega ga primjenjuju kod atletskog stopala i drugih gljivičnih infekcija. Posebna pogodnost eteričnog ulja geranija pri tome je njegovo blago djelovanje na kožu za razliku od drugi eteričnih ulja djelotvornih u rješavanju takvih tegoba.
 • protuupalni i adstringentni učinak, kao i svojstvo poticanja obnove stanica kože glavni su razlozi njegove primjene u njezi kože.
 • povoljni utjecaj na hormonalni sustav koji proizlazi iz njegovog blagog stimuliranja nadbubrežnih žlijezda, koje utječu na ravnotežu lučenja hormona u tijelu, daje mu oznaku pravog „ženskog ulja“. Pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Djeluje i kao diuretik pa utječe na sprečavanje/ublažavanje zadržavanje tekućine, česti uzrok neugodnosti vezanih uz PMS.
 • utjecaj na poboljšanje cirkulacije krvi i limfe, čini ga dragocjenom pomoći kod ublažavanja oteklina, a primjenjuje se i u pripravcima za limfnu drenažu.

Miris geranija odbija kukce, posebno komarce, ali također vrlo pozitivno djeluje na psihu i emocije. Poboljšava raspoloženje i doprinosi boljoj komunikaciji, čime utječe na dobru atmosferu u svakom društvu. Odlična je pomoć kod stresa, blažih stanja tjeskobe i melankolije, a primjenjuje se i za olakšavanje simptoma kroničnog umora.


Aromakozmetika

Popularan u njezi kože, geranij ublažava manje upale i infekcije, upotrebljava se kod ekcema, akna i opeklina, ožiljaka i strija, popucalih kapilara, za zacjeljivanje posjekotina i manjih rana, a pripisuje mu se i učinak usporavanja nastanka bora, kao i smanjenja postojećih, pa se često primjenjuje u njezi suhe i zrele kože. Upotrebljava se za  čišćenje i osvježenje kože, djeluje adstringentno. Sve ga to čini korisnim u njezi gotovo svih vrsta i stanja kože. Zbog balansirajućeg djelovanja na proizvodnju sebuma, prikladan je kako za izrazito suhu, tako i za masnu kožu. Koristi se i u tretiranju celulita.


Kućni ljubimci

Za učestalu i uspješnu primjenu kod kućnih ljubimaca, najzaslužnije je antifungalno djelovanje eteričnog ulja geranija. Primjenjuje se kod raznih gljivičnih infekcija na koži i ušima. Koristi se i u mješavinama protiv kukaca kojima se tretiraju psi.


Sigurnost  primjene

Eterično ulje geranija je vrlo sigurno za primjenu. Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): citronelol, geraniol, linalol, citral, limonen.


Literaturni izvori:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23205247
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793238/
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115001033#bib50 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25514231
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4312398/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18670079
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3556280/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17287720
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24103319
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793238/
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6539827/ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464609000796
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4484988/
 12. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/pelargonium
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3059459/

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ETERIČNO ULJE GERANIJ BOURBONA :

ANTIAGE 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ANTIAGE 10 ml
REPELENT - ANTISTING 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
REPELENT – ANTISTING 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.