Eukaliptus (eterično ulje)

Kada se spominje eukaliptus bez pobližih oznaka, to se u pravilu odnosi na najpoznatiju, među brojnim vrstama roda Eucalyptus – Eucalyptus globulus. Sve pripadaju porodici Myrtaceae.

Osim u Australiji, gdje čine oko 70 % svih stabala, eukaliptusi su se proširili po ostalim dijelovima svijeta sličnih klimatskih karakteristika pa se velike plantaže vrste Eucalyptus globulus nalaze u Portugalu, Španjolskoj i Kini.

Iako postoji čak 600-tinjak vrsta eukaliptusa, komercijalno se eksploatira samo dvadesetak od njih. Pri tome se za proizvodnju eteričnih ulja najčešće koriste vrste bogate 1,8-cineolom, terpenskim oksidom prepoznatljivog mirisa. Među njima je najzastupljeniji E. globulus.

Eterično ulje eukaliptusa bilo je posebno traženo tijekom prvog svjetskog rata u kojem se koristilo kod  meningitisa i pandemijske gripe koja je harala 1918.-1919. godine. Proizvodnja australijskog eukaliptusa od tada je bila u stalnom porastu, a vrhunac je dostigla nakon završetka drugog svjetskog rata.  Danas se ovo eterično ulje primjenjuje u medicini i farmaciji za olakšavanje tegoba dišnog sustava u inhalacijama, vodicama za ispiranje usne šupljine i grgljanje, tabletama te u izradi sapuna i osvježivača prostora. U prehrambenoj industriji najviše se koristi za aromatiziranje bombona i žvakaćih guma. Također je jedno od najčešće korištenih eteričnih ulja u aromaterapiji.


Dobivanje: destilacijom vodenom parom svježih ili djelomično osušenih listova


Boja: svijetložuta


Miris: intenzivan, osvježavajući s blagim kamforastim tonom i drvnim podtonom


Glavne sastavnice: oksidi (1,8-cineol), seskviterpenski alkoholi (globulol, ledol), seskviterpeni (aromadendren), monoterpeni


Mirisna nota: gornja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: bosiljak, kajeput, cedar, citronele, đumbir, lavanda, limun, mirta, tamjanovac, klasasta metvica (spearmint) i čajevac


Svojstva i djelovanje:

Eterično ulje eukaliptusa ima snažnu biološku aktivnost zbog koje ostvaruje brojna djelovanja. Dokazano mu je antikataralno, ekspektorirajuće, antibakterijsko, antifungalno, antivirusno, antiseptičko, protuupalno, dekongestivno, antiparazitsko djelovanje. U prostoru ostvaruje i  dezodorirajući učinak (1-5).


Primjena u aromaterapiji:

Eterično ulje Eucalyptus globulus, aromaterapeuti najčešće primjenjuju kod infekcija dišnog sustava, posebno ako su praćene kašljem. Koristi se kao dekongestiv kod prehlade i katara i to u obliku inhalacija ili obloga i masaže gornjeg dijela prsa i leđa. Eukaliptusovo ulje ima izraženu antimikrobnu aktivnost, a posebno je djelotvorno kod gljivičnih infekcija noktiju i kod atletskog stopala. Upotrebljava se i protiv kukaca kao sastojak osvježivači zraka, repelenata i insekticida.

Eterično ulje eukaliptusa primjenjuje se i kod raznih tegoba nervnog sustava. Preporučuje se kod neuralgija i psihičkog zamora, za olakšavanje glavobolje i migrene. Djeluje poticajno i osvježavajuće pa pomaže u prevladavanju mentalnog zamora i kontroliranju melankoličnog raspoloženja. Utječe na poboljšanje koncentracije i povećanje intelektualnih kapaciteta.

Sadrže ga i brojni aromaterapijski pripravci za olakšavanje bolova u zglobovima i mišićima,  a sadrže ga i mješavine za ublažavanje otečenih zglobova i tegoba artritisa, bolova u leđima, reumatizma, uganuća ili iščašenja.


Aromakozmetika:

Eterično ulje eukaliptusa se primjenjuje kod nečiste kože i kože sklone aknama. Može ublažiti bolove prouzrokovane pretjeranom izlaganju sunčevim zrakama.


Kućni ljubimci:

Eukaliptusovo ulje se primjenjuje i u mješavinama za kućne ljubimce i to najčešće zbog svog protuupalnog, ekspektorirajućeg i antivirusnog djelovanja. Koristi se kao sastojak mješavina za difuzere. Odličan je dezodorans i sredstvo za odbijanje buha. Kod kućnih ljubimaca E.globulus se često zamjenjuje  blažom vrstom E. radiata.


Sigurnost  primjene:

Eterično ulje eukaliptusa (E.globulus) se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, maloj djeci i astmatičarima. Također može nadražiti kožu i sluznicu.

Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE):, limonen, citral, linalol


Literaturni izvori:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28758221
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609378/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5454581/
  4. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 234-237.
  5. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 379.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ETERIČNO ULJE EUKALIPTUSA:

ETERIČNO ULJE - WINTER VITALITY 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – WINTER VITALITY 10 ml
ETERIČNO ULJE - ATHLETIC 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ATHLETIC 10 ml
REPELENT - ANTISTING 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
REPELENT – ANTISTING 10 ml
EYWA OIL - SENSATION OF MINT - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF MINT

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.