Estragon (eterično ulje)

Estragon (Artemisia dracunculus) iz porodice Asteraceae

je izdržljiva višegodišnja zeljasta biljka koja se uglavnom uzgaja zbog svog aromatičnog lišća koje se koristi kao začin u jelima, a popularna je i njegova upotreba u proizvodnji senfa i za aromatiziranje octa. Porijeklom je iz Sibira, a danas se uzgaja i samoniklo raste u brojnim europskim zemljama. Eterično ulje estragona upotrebljava se u prehrambenoj industriji, pri izradi ljekovitih pripravaka i aromaterapiji.


Dobivanje: destilacija cvjetnih vrhova i listova vodenom parom


Boja: bezbojno do blijedožuto


Miris: oštar, slatko-papreni, podsjeća na anis i sladić


Glavne sastavnice: fenilpropani (metil-kavikol), monoterpeni (ocimen)


Mirisna nota: srednja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: muškatna kadulja, neroli, rimska kamilica, lavanda, paprena metvica, lovor, petitgrain


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja Estragona

Eteričnom ulju estragona dokazano je izraženo spazmolitičko, karminativno i analgetičko djelovanje, a posjeduje i antibakterijsku i antifungalnu aktivnost Zbog svog djelovanja primjenjuje se u pripravcima za olakšavanje raznih vrsta grčeva, posebno u probavnom sustavu, kod nadutosti i dismenoreje (1-6).


Primjena u aromaterapiji

Aromaterapeuti preporučuju eterično ulje estragona za ublažavanje raznih tegoba probavnog sustava, kod grčeva i tegoba PMS-a . Koriste ga najčešće u mješavinama za masažu, obloge i lokalnu primjenu na koži. Miris estragona povoljno utječe kod nervoze i tjeskobe.


Sigurnost primjene

Eterično ulje estragona ne smiju koristiti trudnice, dojilje i mala djeca, te osobe oboljele od estrogen ovisnog karcinoma.

Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, eugenol


Literaturni izvori:

  1. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf202277w
  2. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 448-451.
  3. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 354.
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124166417000924 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12428948
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22783458
  6. Meepagala K M, Sturtz G, Wedge D E. (2002). Antifungal constituents of the essential oil fraction of Artemisia dracunculus L. Var. dracunculus. J Agric Food Chem. 50 (24), 6989-92.
  7. Ponte E L, Sousa P L, Rocha M V, Soares P M, Coelho-de-Souza A N, Leal-Cardoso J H, Assreuy A M. (2012). Comparative study of the anti-edematogenic effects of anethole and estragole. Pharmacol. Rep. 64 (4), 984-90.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ETERIČNO ULJE ESTROGENA :

EYWA OIL - SENSATION OF MAGNESIUM - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF MAGNESIUM
EYWA OIL - SENSATION OF CHILI PEPPER - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF CHILI PEPPER

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.