Đumbir (eterično ulje)

Đumbir (Zingiber officinale) iz porodice Zingiberaceae

je uspravan grm koji samoniklo raste u južnoj Aziji, a intenzivno se uzgaja u zemljama tropskog pojasa (Indija, Kina, Haiti, Nigerija, Australija).

Za ljekovite svrhe obično se koristi podanak koji se račvasto grana u tlu. Iz njega izbijaju uspravne stabljike visoke oko jednog metra s klasastim cvatom poput češera. Podanak je ljut, a upotrebljava se u svježem i osušenom obliku.

Đumbir se oduvijek upotrebljavao kao začin. Spominje ge se u najranijim Sanskritskim zapisima drevne Indije. Najstariji pronađeni pisani podaci iz Kine datiraju iz vremena Konfucija (oko 500 g PK). U to se vrijeme upotrebljavao i za liječenje reumatizma,  zubobolje i malarije, kod srčane slabosti i mišićne napetosti.

Đumbir se i danas upotrebljava u tradicionalnoj kineskoj medicini i to kod prehlada, za poticanje znojenja, izbacivanje sekreta i poticanje apetita. Uporaba đumbira u različitim oblicima vrlo je raširena i u suvremenom svijetu. Primjenjuje se u izradi medicinskih pripravaka (dekokta i tinkture), kozmetičkih proizvoda (kao mirisna ili aktivna komponenta proizvoda), proizvodnji hrane i u aromaterapiji.


Dobivanje: destilacija svježe usitnjenog, neoguljenog suhog podanka vodenom parom


Boja: žućkasta


Miris: topao začinsko – drvni balzamičke donje i limunsko začinske gornje note, srednjeg intenziteta


Glavne sastavnice: seskviterpeni (zingiberen, ar-kurkumen, bisabolen), monoterpeni (kamfen, felandren, limonen, pineni)


Mirisna nota: srednja do donja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: sandal, vetiver, pačuli, tamjanovac, ružino drvo, cedar, korijandar, ruža, limeta, neroli, naranča i limun


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja đumbira

Eterično ulje đumbira priznati je tonik stomahik i afrodizijak. Pripisuju mu se, između ostalog  antioksidativno, protuupalno, analgetičko, antimikrobno, imunomodulatorno, dekongestivno i antiemetičko djelovanje, a koristi se i kao bronhodilatator (1-8).


Primjena u aromaterapiji

Aromaterapeuti preporučuju eterično ulje đumbira za ublažavanje raznih tegoba probavnog sustava. Smatraju da smiruje želučanu napetost, ublažava grčeve, poboljšava probavu, a primjenjuju ga i za poboljšanje apetita i ublažavanje jutarnjih mučnina. Koriste ga i za poboljšanje cirkulacije, kod hladnih nogu i ruku i zamora srca. Kao analgetik koriste ga i za olakšavanje raznih reumatskih bolova i mišićnih napetosti. Posebno se rado primjenjuje za olakšavanje bolova u donjem dijelu leđa. Đumbir se u aromaterapiji primjenjuje i kod raznih tegoba dišnog sustava te se preporučuju za ublažavanje  kašlja, upale sinusa i grlobolje.

Miris ovog „vrućeg“ ulja u hladnim danima „grije“  i budi tople emocije, izoštrava osjetila, poboljšava memoriju,  potiče vitalnost i energiju pomažući pritom u opravku od emotivnog i mentalnog zamora ili nervne iscrpljenosti. Potiče koncentraciju, a zbog afrodizijačkog djelovanja primjenjuje se kod blažih oblika impotencije, posebno u kombinacijama s korijanderom i ružmarinom.


Aromakozmetika

Eterično ulje đumbira ubočijen je sastojak mirisnih kompozicija kojima daje oštru, zeleno-začinsku notu. Posebno je cijenjen u muškim mirisima. Dodaje se mješavinama protiv celulita i drugim pripravcima kojima se poboljšava tonus kože.

Za njegu kože se rijetko upotrebljava zbog mogućnosti njezinog nadraživanja.


Kućni ljubimci

Đumbir se uspješno primjenjuje za ublažavanje mućnine kod pasa prilikom putovanja. Za takve slučajeve dovoljna je kap eteričnog ulja na kolačiću koje će pas pojesti prije puta. Također je poželjan dodatak mješavinama s citrusnim uljima u kreacijama osvježavajućih šampona. Djelotvorna je pomoć kod probavnih problema, a u mješavinama za masažu ublažava bolove kod istegnuća i uganuća te razne reumatske tegobe.


Sigurnost  primjene

Eterično ulje đumbira je sigurno za korištenje u okviru preporučenih načina i doza i načina primjene. Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.

Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): citral, limonen, linalol, farnerzol,  citronelol, geraniol


Literaturni izvori:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26197557
  2. https://w ww.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27872812
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058601/
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213434416300056?via%3Dihub
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24020099?dopt=Abstract
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874105007397?via%3Dihub
  7. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X13001329?via%3Dihub
  8. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 254-257.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE ĐUMBIRA :

EYWA OIL -HAIR REPAIR AND SHINE - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – HAIR REPAIR AND SHINE
EYWA OIL - SENSATION OF CHILI PEPPER - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – SENSATION OF CHILI PEPPER

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.