Crna smreka (eterično ulje)

Crna smreka (Picea mariana),

je jedna od 40-tak vrsta smreke, crnogoričnog drva iz porodice Pinaceae koja raste kao malo uspravno drvo (rijetko grm).

Crna smreka potječe i raste na sjeveru Sjeverne Amerike. Rasprostranjena je na vlažnom, močvarnom području od Velikih jezera do Arktičkog kruga. Indijanci koji su živjeli na tim područjima koristili su je i u vjerskim obredima i kao lijek. Njezin balzam su žvakali, a upotrebljavali su ga i kao sredstvo za brtvljenje ili lijepljenje. Unutrašnjost kore i mladi izdanci bili su dio svakodnevne prehrane, a od smrekinih traka tkale su se vodootporne košare za čuvanje i pripremanje hrane kao i prostirke na kojima se spavalo i jelo. Od smreke su se također proizvodile masti i losioni koji su se koristili za liječenje kožnih problema kao što su čirevi, opekline, upale ili rane. Prah njezinog drveta upotrebljavali su za očuvanja intenziteta crne boje kose.

Ljekoviti učinci smreke poznati su od davnine zbog čega su se njezini pripravci koristili za liječenje i olakšavanje širokog spektra bolesti i zdravstvenih tegoba kao što su: problemi sa zglobovima, različiti oblici reumatizma ili glavobolje. Bolesti dišnog sustava (kašalj, grlobolja, tuberkuloza), kao i probavne probleme također su liječili pripravcima smreke. Njezina smola, sjeme i mladi izdanci korišteni su i u tretmanima protiv raznih vrsta raka i tumora


Dobivanje: destilacija iglica vodenom parom


Boja: bezbojno do blijedo žućkasto


Miris: ugodan, balzamično-smolast sa zeleno-drvnim slatkastim notama


Glavne sastavnice: monoterpeni (pinen, kamfen, karen), esteri (bornil-acetat)


Mirisna nota: viša srednja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: cedar, bor, tamjanovca, lavanda i ružmarin.


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja crne smreke

Sastavnice eteričnog ulja crne smreke odgovorne su za njegove različite farmakološke aktivnosti među kojima se ističu: protuupalno, spazmolitičko, analgetičko, antivirusno, ekspektorirajuće, dekongestivno, antibakterijsko, fungicidno i antiparazitsko djelovanje. Ulje također stimulira rad nadbubrežnih žlijezda te djeluje slično kortizonu (1-4).


Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje crne smreke omiljeno je među aromaterapeutima zbog jednostavnosti i učinkovitosti primjene. Pri tome je vjerojatno njezina najučestalija uporaba povezana s različitim tegobama dišnog sustava (bronhitis, upala sinusa, astma). Brojne tegobe koštano mišićnog sustava u svakoj životnoj dobi aromaterapeuti ublažavaju uključivanjem eteričnog ulja crne smreke u recepture za izradu pripravaka kojima se tretiraju bolni mišići i zglobovi. Ulje se vrlo često primjenjuje za olakšavanje tegoba povezanih s artrozom i raznim oblicima reumatizma.

Kožni problemi također su na popisu razloga za primjenu eteričnog ulja crne smreke. Koristi se u mješavinama za njegu kože sklone aknama i lišajevima, kod gljivičnih infekcija, nekih vrsta osipa te kod psorijaze.

Umor, stres i iscrpljenost stanja su kod kojih se eterično ulje crne smreke uspješno primjenjuje u aromaterapiji. Zbog svog tonizirajućeg djelovanja na živčani sustav, crna smreka ublažava i stanja blage apatije te poboljšava opće raspoloženje. Miris eteričnog ulja crne smreke revitalizira i pozitivno utječe na emocije.


Sigurnost  primjene

Svježe eterično ulje crne smreke je sigurno za uporabu, a oprez je nužan kod starijih ulja, budući da su njegove sastavnice podložne oksidacijskim promjenama, zbog kojih se mogu javiti iritacije kože. Ne preporučuje se njegova primjena trudnicama, dojiljama i djeci do 6 godina.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, linalol, citronelol, geraniol


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 146-149.
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25801172 antimikrob antiox
  3. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 415.
  4. Stribor Marković. Fitoaromaterapija, Centar Cedrus, Zagreb, 2005, 220.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE CRNE SMREKE:

ETERIČNO ULJE - WINTER VITALITY 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – WINTER VITALITY 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.