Citronela, javanska (eterično ulje)

Citronele su brojne vrste tropske trave i ukusne začinske biljke

iz porodice Poaceae koja rastu diljem Azije.  Eterična ulja se proizvode od tri vrste citronele: indijska citronela, Cymbopogon citratus, cejlonska citronela,  Cymbopogon nardus i javanska citronela, Cymbopogon winterianus. Javanska citronela, Cymbopogon winterianus je robusna, aromatična i postojana biljka čiji uspravni listovi mogu dostići visinu od dva metra. Uzgaja se na Javi i jugoistočnoj Aziji. Njezino eterično ulje ima ljepši miris i  smatra se boljim, kvalitetnijim i sigurnijim za primjenu od cejlonske citronele koja, također, ima široku primjenu.


Dobivanje: destilacija lista vodenom parom


Boja: bezbojno do blijedožuto


Miris: izražen, svjež, citrusni, blago voćni i slatkasti


Glavne sastavnice: aldehidi (citronelal), monoterpenski alkoholi (geraniol, citronelol), esteri (geranil-acetat, citronelil-acetat),


Mirisna nota: srednja do gornja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: citrusna, cvjetna, biljna i drvna


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja citronele

Eteričnom ulju javanske citronele dokazana je antibakterijska aktivnost te protuupalno i analgetičko djelovanje (1-4). Poput brojnih drugih aldehidnih ulja djeluje opuštajuće i umirujuće. Vrlo je poznati i prihvaćeni repelent protiv komaraca i nekih drugih kukaca (5). Najčešće se primjenjuje u pripravcima za olakšavanje bolnih upala lokomotornog sustava i upalnih procesa na koži. Nezaobilazan je sastojak raznih vrsta repelenata, posebno u ljetnim mjesecima za vrijeme najveće aktivnosti komaraca. Opuštajuća i antibakterijska svojstva čine je idealnim sastojkom mješavina za atmosfersku difuziju.


Primjena u aromaterapiji

U aromaterapiji citronela se koristi za aromatiziranje prostora u kojem se boravi pri čemu koristi kao pomoć za ublažavanje depresije i poticanje dobrog raspoloženja. Pomaže protiv iscrpljenosti, umora i frustracije. Njezin miris pojačava koncentraciju i potiče kreativnost. Potreban je oprez kada se primjenjuje na koži.  Primjena ovog ulja u prevelikoj koncentraciji može dovesti do iritacije kože.

Može se koristiti u mješavinama koje se primjenjuju kod pojave gljivica na stopalima te kao sredstvo za odbijanje insekata.


Aromakozmetika

U njezi kože eterično ulje citronele djeluje antiseptički, dezinfekcijski i protuupalno, te smanjuje znojenje.


Kućni ljubimci

Najvažnije primjena citronele kod kućnih ljubimaca je ona u pripravcima protiv buha i krpelja.


Sigurnost  primjene

Kod osjetljivih osoba citronela može izazvati nadražaj kože. Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): geraniol, citronelol, limonen, citral farnezol, eugenol


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 194-197.
  2. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 376.
  3. Stribor Marković. Fitoaromaterapija, Centar Cedrus, Zagreb, 2005, 232.
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23795810
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23998314

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE CITRONELE JAVANSKE:

REPELENT - ANTISTING 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
REPELENT – ANTISTING 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.