Cedrepolsis (eterično ulje)

Cedrepolsis, Cedrelopsis grevei je grmoliko endemsko drvo iz porodice Pteroxylaceae s Madagaskara.

Kora i lišće cedrelopsisa igrali su u povijesti važnu ulogu u tradicionalnoj farmakopeji i koristili su se za liječenje raznih tegoba i bolesti (malarija, mišićni zamor, povišena temperatura). Danas je posebno poznat po svom eteričnom ulju koje ima široku primjenu, naročito u kozmetičkoj industriji i aromaterapiji.


Dobivanje: destilacija kore cedrelopsisa vodenom parom.


Boja: blijedo žuta


Miris: nježni, drvni, podsjeća na miris eteričnog ulja cedra uz izraženu smolastu notu


Glavne sastavnice: seskviterpeni (ishwarane, kopaen, kadinen, kariofilen)


Mirisna nota: srednja

Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: lavanda, čajevac, ružmarin, muškatna kadulja, muškatni oraščić, limun, mažuran


Svojstva i djelovanje eterično ulje cedrepolsis

Eterično ulje cedrelopsisa ima široku paletu tradicionalne primjene. U literaturi se kao najvažnije aktivnosti navode njegov protuupalni i analgetički učinak na mišićno-koštani sustav i kožu. Djeluje kao odličan tonik za kožu s izuzetnim antiaging učincima koji poboljšava prirodne mehanizme hidratacije kože te utječe na redukciju bora i ujednačavanje boje tena. Opisano je i njegovo povoljno djelovanje i pomoć kod raznih kožnih bolesti te kod problema venske i limfne kongestije (1-4).


Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje cedrelopsisa aromaterapeuti koriste u izradi pripravaka i tretmanima za njegu i pomlađivanje kože te za olakšavanje tegoba mišićno koštanog sustava.

Miris cedrelopsisa donosi osjećaj smirenosti i mira pa se uspješno koristi za ublažavanje stresa i napetosti, a  dodaje se i mješavinama koje se koriste prije spavanja.


Aromakozmetika

Ulje cedrelopsisa je izvrsno kao dio mješavine za hidratizaciju i umirenje kože, za povećanje njezine fleksibilnosti i odgodu procesa starenja. Koristi se i u recepturama protiv celulita. Omiljen je sastojak različitih mirisnih kreacija.


Sigurnost  primjene

Eterično ulje cedrelopsisa je sigurno za primjenu. Preporučuje se oprez kod trudnica, dojilja i male djece.

Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen


Literaturni izvori:

  1. https://www.researchgate.net/publication/281544044_The_bark_essential_oil_composition_and_chemotaxonomical_appraisal_of_Cedrelopsis_grevei_H_Baillon_from_Madagascar
  2. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 280-282.
  3. Simon Lemesle: ‘Huiles essentielles et eaux florales de Madagascar, guide pratique d’une aromatherapie innovante, 2eme edition’
  4. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 143.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE CEDREPOLISISA:

ETERIČNO ULJE - ANTIAGE 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ANTIAGE 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.