Cedar atlaski (eterično ulje)

Cedar atlaski (Cedrus atlantica) iz porodice Pinaceae

je visoko mirisno, dugovječno crnogorično drvo, koje može narasti i do 40 m u visinu.

Iako se pod nazivom „cedar“ mogu naći različite biljke, pravi cedrovi pripadaju četirima usko povezanim vrstama roda Cedrus: Cedrus atlantica (atlaski cedar), Cedrus brevifolia (ciparski cedar), Cedrus deodorta (himalajski cedar) i Cedrus libani (libanonski cedar). U aromaterapiji se primjenjuju još tri eterična ulja pod nazivom cedar, iako biljke iz kojih se dobivaju, ne pripadaju istoj porodici. To su pripadnici porodice Cupressaceae (teksaški cedar, Juniperus mexicana i virđinijski cedar, Juniperus virginiana  te Cupressus funebris, kineski cedar).  U aromaterapiji najzastupljenija su eterična ulja atlaskog i virđinijskog cedra, koja se razlikuju po botaničkom porijeklu, kemijskim, organoleptičkim i fiziološkim svojstvima.

Prirodno stanište atlaskog cedra je Atlasko gorje Maroka i Alžira u sjevernoj Africi. Na području sjeverne Indije i Tibeta raste srodna vrsta himalajskog cedra, dok libanonski cedar raste samoniklo na području Libanona, dijelom Sirije i Turske.

Cedar je stablo s vrlo dugom prošlosti i jedan od najstarijih miomirisa u povijesti čovječanstva. Bio je vrlo cijenjen u antičko doba i dio svakodnevnog života. Najstariji zapisi odnose se na najpoznatiju vrstu cedra Cedrus libani, simbol uzvišenosti, snage i trajnosti, plodnosti i dostojanstva. Upotrebljavali su ga Sumerani i Babilonci, a Egipćani su ga osim za zdravlje i ljepotu koristili za balzamiranje i zaštitu papirusa od kukaca.

Ono što simbolizira lav u carstvu životinja, predstavlja cedar u svijetu drveća. Veličanstven i snažan, visoki cedar i danas svojim izgledom izaziva divljenje i poštovanje iako su razlozi njegove uporabe često prozaičniji od onih u povijesti.


Dobivanje: destilacija drva, drvenih strugotina ili piljevine vodenom parom.


Boja: zlatno-žuta


Miris: topao, kamforast sa slatko drvno-balzamičnim podtonom


Glavne sastavnice: seskviterpeni (cedren, kadinen), seskviterpenski alkoholi (atlantol), seskviterpenoni (atlanton)


Mirisna nota: donja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: ružino i ho drvo, bergamot, jasmin, nerolij, tamjanovac, muškatna kadulja, vetiver, ružmarin, ylang-ylang


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja atlaskog cedra

Poput drugih eteričnih ulja crnogoričnog drveća, ulje cedra olakšava tegobe dišnog sustava, iako je naglasak njegove primjene povezan s drugim biološkim učincima. Dokazana su mu svojstva venotonika, limfotonika i lipolitika te povoljan utjecaj na arterijsku cirkulaciju, uz druge farmakološke aktivnosti (1-5).

Kao jedan od najstarijih repelenata i insekticida, cedar se i danas upotrebljava u proizvodnji pripravaka za odbijanje i uništavanje kukaca.


Primjena u aromaterapiji

Aromaterapeuti koriste eterično ulje cedra u mješavinama koje se primjenjuju kao podrška u olakšavanju raznih tegoba: umornih i teških nogu, proširenih vena, slabog toka limfe, celulita, edema, lipoedema, ateroskleroze ili natisnih čireva.

Miris eteričnog ulja  cedra ima izuzetan utjecaj na psihu i emocije pa svoju primjenu vrlo često nalazi i na tom području. Inhalacija ovog ulja smanjuje nervnu napetost i ublažava neugodna stanja izazvana stresom i dugotrajnim strahom i tjeskobom, poboljšava koncentraciju, pojačava osjećaj sigurnosti, utječe na poboljšane raspoloženja emotivno preosjetljivih ljudi. Primjenjuje se i kod meditacija.


Aromakozmetika

Eterično ulje cedra utječe na regulaciju proizvodnje sebuma pa se upotrebljava za njegu kose kod masnog i suhog tipa kože. Zbog antiseboreičkog djelovanja primjenjuje se u pripravcima protiv prhuti i kod seboreje. Stimulativno djeluje na tjeme i potiče rast kose. Limfotonično, lipolitičko, stimulirajuće i adstringentno djelovanje cedra razlog su njegove uspješne primjene u pripravcima protiv celulita. Svojim antiseptičkim učinkom ublažava razne probleme nečiste kože, čime doprinosi njezinom lijepom izgledu. Koristi se i za njegu kože sklone aknama. Upotrebljava se u izradi losiona i ulja za kosu, tonika, mlijeka, krema za lice, kao i šampona i gelova za pranje kose i tijela (6).


Kućni ljubimci

Budući da eterično ulje cedra potiče cirkulaciju dragocjena je pomoć kod raznih kožnih problema i vrijedan dodatak mješavinama za njegu kože i dlake pasa. Ugodan i elegantan miris i repelentna svojstva čine ga poželjnim sastojkom mješavina za dezodoriranje prostora u kojima borave životinje.


Sigurnost  primjene

Eterično ulje atlaskog cedra sigurno je za dermalnu primjenu. Oprez je potreban kod trudnica i osoba s estrogen ovisnim karcinomom zbog blagog djelovanja sličnog estrogenima. Njegovu primjenu trebaju izbjegavati i dojilje i mala djeca.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): nema


Literaturni izvori:

  1. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 130-133.
  2. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 359.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12898420
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22168262
  6. https://www.webmd.com/beauty/natural-oils

FAIRYLAND HEALTH PROIZVODI KOJI SADRŽE ETERIČNO ULJE ATLASKOG CEDRA:

EYWA OIL -HAIR REPAIR AND SHINE - FAIRYLAND HEALTH
EYWA OIL – HAIR REPAIR AND SHINE
REPELENT - ANTISTING 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
REPELENT – ANTISTING 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND HEALTH ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.