Bosiljak (eterično ulje)

Bosiljak (Ocimum basilicum) je začinska i ljekovita biljka aromatičnog mirisa iz porodice (Lamiaceae),

porijeklom iz Indije, čije je granice odavno prešao i svojim ugodnim, svježim, jedinstvenim mirisom i toplim, blagim, pomalo gorkim okusom osvojio cijeli svijet.

Osim u kulinarstvu oduvijek je prisutan i u pučkoj medicini kod liječenja ljudi i životinja.

Zbog nedovoljnog poznavanja ovog eteričnog ulja mogu, pri njegovoj primjeni,  izostati očekivani učinci. Korijeni nesporazuma sežu u područje botanike i poznavanje roda, vrsta i varijeteta ove drevne biljke kao i kemotipova njezinog eteričnog ulja. Naziv bosiljak uobičajeno se upotrebljava za biljke koje pripadaju različitim vrstama roda Ocimum, i koje se značajno razlikuju po svom sastavu, svojstvima i djelovanju, (Ocimum gratissimum – divlji bosiljak, Ocimum sanctum – sveti bosiljak). Najčešće se upotrebljava eterično ulje biljke Ocimum basilicum, koja također može imati više varijeteta, različitih svojstava, a ovisno o mjestu i uvjetima uzgoja ista biljka može stvarati i različite kemotipove eteričnih ulja. Kemotipovi označavaju kemijske specifičnosti kod biljaka, koje nastaju kao posljedica djelovanja različitih geografskih, klimatskih, i drugih prirodnih parametara. Postoji nekoliko kemotipova Ocimum basilicum, a najčešće se primjenjuju metil-kavikolni i linalolni.


Bosiljak, k.t. metil-kavikol (Ocimum basilicum) poznat i pod nazivom egzotični bosiljak: raste u tropskom pojasu južne hemisfere (Reunion, Komorsko otočje, Madagaskar).


Dobivanje: destilacija listova i cvjetova vodenom parom.


Boja: žućkasta ili blijedo zelenkasta


Miris: slatkasto-travnatog mirisa s kamforastom podnotom


Glavne sastavnice: fenilpropani (metil-kavikol)


Mirisna nota: gornja

Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima začinskim i citrusnim uljima, s lavandom, nerolijem, geranijem


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja bosiljka

Ovom kemotipu eteričnog ulja bosiljka dokazano je nekoliko svojstava. Djeluje spazmolitički, protuupalno i analgetički pa se njegova primjena preporučuje kod loše probave i nadutosti, grčeva u probavnom sustavu i mišičima (1).


Primjena u aromaterapiji

Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: začinska i citrusna ulja,  lavanda, nerolij, geranij

Ovisno o izabranoj kombinaciji mogu se dobiti različiti mirisi, koji različito utječu na raspoloženje. S metvicom (Mentha piperita) njegov miris djeluje pomalo nestašno i obijesno, s ružmarinom (Rosmarinus officinalis-1,8-cineol) unosi radost, a sa smiljem (Helychrysum italicum) djeluje poticajno.

Eterično ulje metil-kavikolnog kemotipa ostvaruje niz fizioloških učinaka, među kojima su najznačajniji oni povezani s probavnim organima pa je to i najčešći razlog njegove primjene u aromaterapiji. Zbog visokog udjela metil-kavikola djeluje relaksirajuće i umirujuće, zbog čega se koristi i za ublažavanje posljedica stresa.

Eterično ulje metil-kavikolnog kemotipa bosiljka ne smiju upotrebljavati trudnice, žene oboljele od estrogen ovisnog karcinoma i djeca.

Bosiljak k.t. linalol, (Ocimum basilicum) ima širu primjenu u kozmetičkoj i prehrambenoj industriji


Dobivanje: destilacija listova i cvjetova vodenom parom.


Boja: bezbojno do blijedo zelenkasta


Miris: blagi svježe slatkasto-začinski s balzamičnim podtonom


Svojstva i djelovanje

Utvrđeno je da linalolni kemotip bosiljka stimulira cijeli organizam i potiče probavu, djeluje protuupalno, antibakterijski i antifungalno. Pomaže kod depresivnog raspoloženja i potiče rad nadbubrežnih žlijezda(2-6).


Primjena u aromaterapiji

Aromaterapeuti ga koriste kao pomoć u olakšavanju probavnih tegoba, a zbog izraženog stimulativnog učinka, za osvježenje cijelog organizma te kao podrška za ublažavanje lošeg raspoloženja, blagih depresija, melankolije i tjeskobe.

Primjenjuje se u mješavinama za olakšavanje tegoba izazvanih ubodima insekata i kao repelent.


Aromakozmetika

U kozmetičkim pripravcima s eteričnim uljima upotrebljava se pri izradi pripravaka za čišćenje lica i tonicima, pri čemu povećava napetost kože i doprinosi njezinom ljepšem izgledu. Dodaje se kupkama za stimulaciju metabolizma.


Sigurnost  primjene

Iako je ovaj kemotip eteričnog ulja bosiljka puno sigurniji od metil-kavikolnog, oprez je ipak nužan pa se ipak ne preporučuje trudnicama i djeci mlađoj od šest godina.

Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): linalol, eugenol, limonen, citronelol, geraniol


Literaturni izvori:

  1. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 407.
  2. Stribor Marković. Fitoaromaterapija, Centar Cedrus, Zagreb, 2005, 290.
  3. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 408.
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944029/ protuup, perif živ
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4877822/pdf/OAMJMS-3-374.pdf antifung
  6. Stribor Marković. Fitoaromaterapija, Centar Cedrus, Zagreb, 2005, 291.

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE BOSILJKA:

REPELENT - ANTISTING 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
REPELENT – ANTISTING 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.