Borovnica (eterično ulje)

Borovica, Juniperus communis iz porodice Cupressaceae je zimzeleni grm

koji može narasti i do šest metara i jedan je od i više varijeteta. Borovica se od davnina upotrebljava kao začin i ljekovita biljka. U prošlosti se koristila čak za liječenje kuge. Njezine grančice su se palile zbog pročišćavanja zraka, a ponekad i u obredima zaštite od zlih duhova.

Borovica je i danas u širokoj primjeni. Njezine sušene i zrele bobice se koriste u kulinarstvu i kao začin za proizvodnju gina. Zrele bobice su tamnomodre, a moraju se ručno brati kako bi se izbjeglo onečišćenje sa zelenim, nezrelim bobicama koje se u isto vrijeme nalaze na grmu.


Dobivanje: destilacija bobica vodenom parom


Boja: svijetložuta


Miris: svjež, drvni, slatkasti zemljani s gotovo skrivenom voćnom notom, srednjeg intenziteta


Glavne sastavnice: dominiraju monoterpeni (pinen, sabinen), esteri (bornil-acetat, terpenil-acetat) seskviterpeni i alkoholi


Mirisna nota: srednja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: benzoin, bergamot, čempres, tamjanovac, komorač, geranij, grejp, naranča, limun, limeta, lavanda,  ružmarin, sandal


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja borovnice

Eteričnom ulju borovice dokazano je nekoliko važnih bioloških aktivnosti, među kojima su: diuretičko, antireumatsko, protuupalno, analgetičko i antiseptičko (posebno za dišne organe) djelovanje pa se njegova primjena predlaže u recepturama za olakšavanje reumatskih tegoba, kod prehlade praćene kašljem te u oblozima za smanjenje edema (1-8).


Primjena u aromaterapiji

Eterično ulje borovice aromaterapeuti najčešće koriste u mješavinama za masažu, oblozima i kupkama kojima se olakšavaju bolovi u mišićima i zglobovima ili kao podrška boljem protoku limfe.

Svježi i ugodni miris borovice pozitivno utječe na živčani sustav pa se ponekad upotrebljava u kombinacijama s drugim eteričnim uljima kod  živčane napetosti, tjeskobe i stresa.


Aromakozmetika

Ulje borovice se zbog svojih antiseptičkih, adstrigentnih i detoksificirajućih svojstava često primjenjuje  u tretiranju masne, nečiste i upaljene kože, no ne spada uobičajena kozmetička ulja za redovnu njegu kože. Uobičajena je i njegova primjena u tretmanima protiv celulita (1,3).


Kućni ljubimci

Eterično ulje borovice primjenjuje se i kod kućnih ljubimaca i to u mješavinama za masažu i obloge koji se koriste za ublažavanje edema i tegoba vezanih uz artritis i bolove u mišićima. Oprez je nužan kod primjene na životinjama kod kojih postoji sumnja vezana uz probleme s bubrezima.


Sigurnost  primjene

Kod primjene eteričnog ulja borovice trebaju biti oprezne osobe s problemima i bolestima bubrega i gušterače. Ne primjenjuje se kod trudnica, dojilja i male djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, linalol


Literaturni izvori

  1. Dominique Baudoux. Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils, Singing Dragon, London, UK, 2020, 276-279.
  2. Pierre Franchomme, Daniel Pénoël. Aromathérapie exactement, Editions Roger Jollois, Limoges, 2003, 389.
  3. Dominique Baudoux. Pour une cosmétique intelligente – Huiles essentielles et végétales, AMYRIS, 2010, 129
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16375831 antimikr
  5. http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/8050/1/NPR%204%281%29%2018-26.pdf antiseptik diure
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12672151 antibak, antifung
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16375831 antim
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26784665 antiox

FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE BOROVNICE:

ETERIČNO ULJE - ATHLETIC 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – ATHLETIC 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.