Bergamot (eterično ulje)

Bergamot, Citrus bergamia = Citrus aurantium var. bergamia, pripada porodici Rutaceae

Bergamot je stablo opojnog mirisa, koje daje istoimeni neugledni i nejestivi plod, kruškolikog oblika, sličan maloj naranči, a od 15. stoljeća gotovo isključivo se povezuje s Kalabrijom, iako se danas uzgaja i u tropskom dijelu Azije, Obali slonovače i Siciliji. Naziv bergamot najvjerojatnije je ipak dobio prema gradu Bergamu u Lombardiji gdje je eterično ulje prvi puta prodano. Bergamot se od samog početka uzgaja prvenstveno zbog eteričnog ulja i njegovog izuzetnog mirisa.

U vrijeme Napoleona bio je posebno cijenjen i upotrebljavan kao samostalan miris i kao sastojak mirisnih mješavina. Postao je nezamjenjiv sastojak klasične Eau-de-Cologne. Na dvoru Luja XV-tog činio je s nerolijem, lavandom i ružmarinom najutjecajniju mirisnu kompoziciju toga razdoblja Aqua Admirabilis, koju je 1709. kreirao Gian Paolo Feminis. Danas je bergamot jedno od najšire primjenjivanih eteričnih ulja u parfumerijskoj industriji. Dio je gornje note brojnih muških (Dior – Fahrenheit, Armani – Emporio) i ženskih (Chanel Coco Mademoiselle, Shalimar) parfema.

Svjetsku slavu eteričnog ulja bergamota pronio je čuveni  Earl Grey čaj, u čijoj aromi dominira njegov osebujan miris.


Dobivanje: hladno tiještenje kore gotovo sazrelog zelenkastog ploda

Destilacijom i listova dobiva se eterično ulje drugačijeg sastava i svojstava poznato pod nazivom petitgrain bergamota.


Boja: zelenkasto žuta koja stajanjem, zbog oksidacijskih procesa, prelazi u maslinastu


Miris: svjež, citrusni, pomalo sladak s cvjetnom notom i toplim, začinsko-balzamičnim podnotom, srednjeg intenziteta.


Glavne sastavnice: između 300-tinjak spojeva dominiraju monoterpenski ester (linalil-acetat)  i alkohol linalol, uz nešto mono- i seskviterpena. Sadrži i male količine fototoksičnih furokumarina, među kojima je najvažniji bergapten (koji se uklanja za potrebe proizvodnje mirisa i drugih kozmetičkih proizvoda).


Mirisna nota: gornja


Preporuke za mirisne kreacije i miješanje s drugim eteričnim uljima: dobro se miješa s većinom eteričnih ulja, a posebne sinergije postiže uz: bosiljak, rimsku i njemačku kamilicu, čempres, eukaliptus, geranij, lavandu, jasmin, limun, borovicu, neroli, naranču, palmarosu, pačuli, petitgrain, ružmarin, sandal i ylang-ylang.


Svojstva i djelovanje eteričnog ulja bergamota

Podaci o primjenama eteričnog ulja bergamota vezani su uglavnom za talijanske izvore, jer se znanje o njegovoj djelotvornosti dugo nije širilo izvan zemlje u kojoj se proizvodilo. U talijanskoj narodnoj medicini odavno se primjenjivalo i to prvenstveno kod povišene tjelesne temperature (uključujući kod malarije) i protiv glista. Novija istraživanja u Italiji pokazala su da eterično ulje bergamota ima znatno širi spektar djelovanja. Dokazan je pozitivan učinak njegovih mirisnih molekula kod blagih depresija (1), za poticanje dobrog raspoloženja i pozitivnih emocija te opće osvježenje mentalnog zdravlja (2).

Prema istraživanju u kojem su mješavinu  bergamota, lavande i ylang-ylanga svakodnevno inhalirali pacijenati s hipertenzijom tijekom četiri tjedna, dokazano je značajno smanjenje razine krvnog tlaka, pulsa, stresa i anksioznosti te razine kortizola u odnosu na u placebo i kontrolne skupine (3). Stoga je primjena bergamota u difuzerima ili aroma masažama omiljena za ublažavanje takvih stanja (4,5,6).

Zahvaljujući svom antimikrobnom djelovanju, eterično ulje bergamota sve više nalazi svoje mjesto i u pripravcima koji nas čuvaju od raznih infekcija. U sapunima i sredstvima za pranje ruku i ostalih dijelova kože pomaže u zaustavljanju rasta bakterija i gljivica. Pokusima je utvrđeno da može inhibirati rast različitih patogenih bakterija i nekih gljivica, a  dokazana su mu i druga djelovanja (protuupalno, analgetičko te učinak na središnji živčani i krvožilni sustav (4,7).

Upotrebljava se u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, pri izradi farmaceutskih proizvoda i u aromaterapiji.


Primjena u aromaterapiji

Zbog specifičnog kemijskog sastava bergamot je postao nezaobilazan sastojak brojnih aromaterapijskih pripravaka kojima se u olakšavaju razne tegobe. Izraženo antiseptičko djelovanje aromaterapeuti koriste za njegovu primjenu kod urinarnih i respiratornih infekcija. Koriste ga i u proizvodima za intimnu higijenu, jer se time smanjuje broj i učestalost lokalnih infekcija. Dragocjen je u pripravcima za sprečavanje infekcija usne šupljine. Osim toga, pomaže u snižavanju temperature kod vrućice, ublažava simptome prehlade i gripe kao i upale grla. Vanjskom primjenom bergamot  može doprinijeti ubrzanju zacjeljivanja rana. Također je vrlo koristan u pripravcima za olakšavanje simptoma kroničnog umora. Inhaliranje bergamota (mirisne lampice ili difuzeri) pomaže u odvikavanju od pušenja. Doprinosi očuvanju fizičke i psihičke stabilnosti (6).

Istraživanja koja su provođena u Italiji pokazala su i važan utjecaj bergamota na emocije. Ocijenjen je kao osvježavajući miris koji „podiže duh“. Djeluje stimulativno i balansirajuće na nervni sustav i emocije, ublažava strah, zabrinutost, depresiju i tugu, a može pomoći i u smirivanju agresije i ljutnje. Pobuđuje osjećaj radosti i samopouzdanja.


Aromakozmetika

Osim široke primjene u industriji mirisa, bergamot se upotrebljava pri izradi drugih vrsta kozmetičkih proizvoda i to prvenstveno onih za njegu masne kože.

Zbog antiseptičkih svojstava dodaje se pripravcima za tretiranje akne i blažih kožnih infekcija. Njegova adstringentno djelovanje  pomaže u reguliranju viška masnoće kože lica i tjemena, a dezodorirajući učinak može biti zaslužan za osjećaj svježine cijelog tijela, ali i prostora u kojem se boravi (4). Oblozi s eteričnim uljem bergamota mogu pomoći kod raznih upala. Njegov miris odbija kukce, a u slučaju njihovog uboda ublažava upalu i svrbež.

Ima blago nadražujuće djelovanje na kožu u višim koncentracijama, ali ako mu je udio manji od 1% ostvaruje suprotni učinak.


Kućni ljubimci

Budući da eterično ulje bergamota pokazuje značajnu antibakterijsku, antifungalnu i protuupalnu aktivnost, koristan je u mješavinama koje se primjenjuju kod fungalnih infekcija uha kod pasa.  Pokazao se učinkovit i kod kroničnih infekcija uha koje su se javljale zbog rezistencije na konvencionalno veterinarsko liječenje koje podrazumijeva  kombinaciju antibiotika, antifungalnih preparata i steroida.

Vrlo je važno napomenuti da i kod pasa treba voditi računa o fototoksičnosti bergaptena, zbog čega se ulje koje ga sadrži na smije nanositi na njihovu kožu 12 sati prije izlaganja sunčevom svjetlu.


Sigurnost  primjene

Bergamot je fototoksično eterično ulje zbog čega se ne smije stavljati na kožu najmanje 12 sati prije izlaganja UV zrakama (sunce ili solarij). Inače je sigurno za primjenu. Postoji i eterično ulje bergamota iz kojega je uklonjen bergapten, a na deklaracijama se može prepoznati pod nazivom „Bergaptene Free Bergamot“. Takvo ulje se upotrebljava za izradu mirisa i ostalih kozmetičkih proizvoda, kako bi mogli ostajati na koži tijekom cijelog dana. Budući da se  za aromaterapijske tretmane ne preporučuju kemijske intervencije na eteričnim uljima, najčešće se primjenjuje originalno ulje, ali je pri njegovoj  uporabi nužan oprez i pridržavanje uputa o načinu i vremenu primjene. Poseban oprez je nužan kod trudnica, dojilja i male djece.


Mogući alergeni (prema Direktivi za kozmetiku 2003/15/CE): limonen, linalol, citral


Literaturni izvori:


FAIRYLAND HEALTH PROIZVOD KOJI SADRŽI ETERIČNO ULJE BERGAMOTA:

ETERIČNO ULJE - MOODLIFTER 10 ml - FAIRYLAND HEALTH
ETERIČNO ULJE – MOODLIFTER 10 ml

Informacije pružene na ovom portalu, putem njegovih društvenih mreža te pratećih materijala i komunikacija, namijenjene su samo za osnovne i opće informativne svrhe. Sadržaj nije zamišljen kao pružanje medicinskih savjeta i ne uključuje sve moguće mjere opreza, nuspojave ili interakcije koje se mogu javiti. FAIRYLAND ne preuzima odgovornost za primjenu pruženih informacija bez konzultacija sa stručnom osobom. Ponuđene informacije ne mogu zamijeniti medicinsku njegu pod stručnim nadzorom liječnika.